Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

25.8.2015 klo 16:18

Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat

VL_elo3_900x270

 

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CMToimittaja: CAI MELAKOSKI
Elokuun kolmannen viikon blogikatsaus kertoo Anna Kontulan aloitteesta toimeentulotuen byrokratian karsimiseksi, Sinikka Torkkolan toiminnasta eläkeläisten ateriamaksujen korotuksia vastaan, Panu Raatikaisen tekemästä koosteesta perussuomalaisten natsiyhteyksistä ja Jiri Niemisen vastauksesta perussuomalaisten Matti Putkoselle.

 

Anna Kontula:  Toimeentulotuen byrokratiaa karsittava

Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Anna Kontula kertoo nettisivuillaan valtuustoaloitteesta, jonka hän jätti viime viikon maanantaina. Kontula pitää byrokratiaa, jonka toimeentulotuen hakija Tampereella kohtaa sangen raskaana. Tukihakemus liitteineen on usein kymmenien sivujen mittainen.

‒ Byrokratiassa on kyse kunnallisen sosiaalitoimen päätettävissä olevasta asiasta. Laki toimeentulotuesta ei edellytä raskasta liitebyrokratiaa, vaan velvoittaa esittämään asian ratkaisemisen kannalta välttämättömät tiedot, kirjoittaa Kontula, ja toteaa että toimeentulotuki voitaisiin lain mukaan myöntää tarpeen vaatiessa vaikka suullisen kuulemisen perusteella.

Lue koko kirjoitus:
Toimeentulotuen byrokratiaa karsittava (17.08.2015)

 

Panu Raatikainen: Perussuomalaiset, rasismi ja natsiyhteydet

Perussuomalaisten puoluetoimiston työntekijä Matti Putkonen ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ovat pahoittaneet mielensä väitteistä, joiden mukaan perussuomalaisilla olisi yhteyksiä rasisteihin ja uusnatseihin ja vaativat todisteita.

Professori Panu Raatikainen vastaa haasteeseen esittelemällä pitkän luettelon perussuomalaisten rasistisista puheista ja kirjoituksista sekä yhteyksistä natseihin.

‒ Korostan, etten siis missään nimessä väitä, että kaikki tai edes useimmat edellä kuvatut kirjoitukset tai yhteydet uusnatseihin rikkoisivat Suomen lakia.Tässä ei ole nyt kysymys siitä, vaan politiikan moraalista: vastenmieliset ja moraalisesti tuomittavat rasistiset puheet ja natsisympatiat eivät siitä muuksi muutu, vaikka ne eivät suoranaisesti rikkoisikaan lakia, kirjoittaa Raatikainen.

‒ Perussuomalaisten puolueen edustajat väittävät kirkkain silmin, että mitään yhteyksiä uusnatseihin ei ole, ja että puolueella on nollatolerassi rasismin suhteen. Kumpikaan ei selvästikään pidä paikkaansa, vetää Raatikainen yhteen.

Lue koko kirjoitus:
Perussuomalaiset, rasismi ja natsiyhteydet (17.8.2015)

 

Jiri Nieminen: Vastaus perussuomalaisten puoluetoimiston niin sanotulle työmiehelle

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Nieminen vastaa Matti Putkosen vaatimukseen, että Tampereen Yliopiston viestinnän laitoksella käytäisiin perinpohjainen keskustelu siitä, millainen kielenkäyttö on media-alan opettajille suotavaa ja millainen ei.

Putkonen oli närkästynyt aikuiskasvatuksen professori Juha Suorannan kirjoituksesta, jossa Suoranta totesi, että monet perussuomalaisten väitteet asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan syntyperän tai uskonnon perusteella.

Niemisen johtopäätös on, että perussuomalaiset ovat julistaneet keskustelun heidän joutumisestaan julkisen ajojahdin kohteeksi ohjatakseen keskustelun pois perussuomalaisille noloista kysymyksistä kuten budjetti ja yhteiskuntasopimus sekä tiivistääkseen puolueen vuotavia rivejä.

‒ Koska perussuomalaisia ei yhdistä Timo Soinin johtaman puolueen taakse enää yhteinen politiikka tai tavoitteet Suomen suunnan muuttamiseksi, on luotava yhteinen viholliskuva ja uhrina olemisen kokemus. Ne liimaavat puolueaktiivien mielipiteiden kirjon ja pettyneet äänestäjät edes jonkinlaiseksi hallituksi kokonaisuudeksi, jota ohjailla puoluetoimistolta käsin, analysoi Nieminen.

‒ Tällainen mediastrategia on tyypillistä fasismille kriisiaikoina, tai paremminkin totalitaariset liikkeet 1900-luvun alkupuolella aiheuttivat kriisiajat, koska ne eivät olisi pysyneet kasassa ilman luomiaan viholliskuvia, mitkä lopulta toteuttivat itsensä maailmansotana.

Lue koko kirjoitus:
Vastaus perussuomalaisten puoluetoimiston niin sanotulle työmiehelle (19.8.2015)

 

Sinikka Torkkola: Ikäihmisten lautakunnan maksukorotuspäätös ei ollut yksimielinen

Tampereen varavaltuutettu Sinikka Torkkola kommentoi Aamulehden uutista ikäihmisten lautakunnan päätöksestä korottaa tehostetun palveluasumisen ateriapaketin vuorokausihintaa 11 eurosta 13 euroon. Uutisessa jätettiin kertomatta, että lautakunnan päätös ei ollut yksimielinen.

Torkkola esitti maksukorotuksen palauttamista uudelleen valmisteluun ja palvelupaketin hinnan muuttamista tulosidonnaiseksi.

‒ Kahden euron korotus on pienituloiselle eläkeläiselle merkittävä menojen lisäys. Ateriapalvelumaksu kuukausihinta nousee 330 eurosta 390 euroon. Prosenteiksi muutettuna maksukorotus on 18 prosenttia, arvostelee Torkkola.

Lue koko kirjoitus:
Ikäihmisten lautakunnan maksukorotuspäätös ei ollut yksimielinen (22.8.2015)

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)

*

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *