Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

7.9.2015 klo 11:51

Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut

Vasen_laita_elosyysvaihde_900x263
Elo-syyskuun blogikatsauksessamme Mikko Aaltonen, Anna Kontula, Panu Raatikainen, Jiri Nieminen ja Haamulehti.

 

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CM

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
Tammelakeskuksen tulevaisuus, vänrikki Koskelan isän pakomatka, ääripäiden määrä, katupartioiden todellinen olemus sekä Haamulehden uutinen perussuomalaisten äkkikäännöksestä ovat elo-syyskuun vaihteen blogikatsauksemme aiheina.

 

Mikko Aaltonen oikoo uhkakuvia

Tampereen apulaispormestari Mikko Aaltonen kirjoittaa yhdessä tilaajapäällikkö Anniina Tirrosen kanssa oikaisun valtuutettu Yrjö Schafeitelin Aamulehdessä julkaistuun kirjoitukseen. Schafeitel kirjoitti Tammelakeskuksen toiminnan loppumisesta.

Aaltosen ja Tirrosen kirjoituksessa kerrotaan Tammelan palvelukeskuksen ja Pohjolankadun palvelukeskuksen suunnitelmista:
‒ Tammelakeskus muuttuisi keväällä 2016 alueen lähitoriksi, jonka pohjana ovat ikäihmisten palvelujen lisäksi lapsiperheiden palvelut. Tämä tarkoittaa toiminnallista muutosta aiempaan, mutta ei palvelujen lakkauttamista. Lähitorien ei ole tarkoitus palvella pelkästään ikäihmisiä, vaan myös muita kaupunkilaisia, vastine selvittää.

‒ Samanaikaisesti keväällä 2016 Pohjolankadulle siirtyy nyt Tammelakeskuksen tiloissa toimiva päiväkeskus ja osa palvelukeskustoiminnoista. Tammelakeskukseen on suunniteltu jäävän mm. kahvila- ja liikuntatoimintaa, saunapalvelua sekä erilaisia ryhmä- ja harrastetoimintoja.

Kirjoituksessa esitetään lukuisia esimerkkejä Tammelan alueen palvelujen kohentamissuunnitelmista.

Lue koko kirjoitus
Tammelakeskuksen tulevaisuus (29.8.2015)

 

Anna Kontula pakenevista miehistä

Blogikirjoituksessaan Lehtiyhtymälle kansanedustaja Anna Kontula erittelee syitä yksinäisten miesten suureen osuuteen pakolaisista.

‒ Maailman pakolaisuudelle on tyypillistä, että vaikka lähtijöistä noin puolet on tyttöjä tai naisia, pisimmälle päätyvät miehet. Silloin kun ihmiset arvioivat matkustamisen turvallisemmaksi kuin paikalleen jäämisen, liikkuvat kokonaiset perheet. Jos sen sijaan etapilla on odotettavissa piikkilankoja, pyssyjä ja vaarallisia luonnonoloja, yksinäisten miesten osuus kasvaa, Kontula kirjoittaa.

Kontula vertaa tilannetta Suomen kaaoskevääseen 1918, jolloin pakomatkalle Pietariin lähti tuhansia naisia ja lapsia, mutta rajalle selvisivät lähinnä yksinäiset miehet. Kirjoittaja ottaa esimerkiksi myös Täällä pohjantähden alla -trilogian  Akseli Koskelan:

‒ Akseli lähti pakomatkalle yksin, koska arveli Elinalle ja lapsille olevan turvallisempaa jäädä kotiin. Vaikka sisällissodassa kuoli myös siviilejä, erityisesti aseissa olleilla tai huolto- ja rintamajoukoissa toimineilla oli syytä pelätä henkensä puolesta.

Lue koko kirjoitus:
Pakenevat miehet (29.8.2015) 

 

Panu Raatikainen näkee vain yhden ääripään maahanmuuttokeskustelussa

Professori Panu Raatikainen puuttuu kirjoituksessaan poliittisen eliitin ja valtamedian valituksiin, että keskustelussa maahanmuutosta ja rasismista ei synny todellista vuoropuhelua, koska ääripäät hallitsevat keskustelua.

‒ On selvää, että yksi ääripää on avoimen rasistinen muukalaisvihan lietsonta ja sen synnyttämä pakolaisten rasistinen solvaaminen ja heidän päälleen sylkeminen, jopa mukilointi ja puukottaminen, kirjoittaa Raatikainen.  

‒ Mutta mikä on se oletettu toinen ääripää? Se että kutsuu tällaista ilmiselvää ja tuomittavaa rasismia sen oikealla nimellä ”rasismi”? Se että vie vanhoja vaatteita ja leluja pakolaisten vastaanottokeskukseen? Se että kunnioittaa Suomen perustuslakia?

Raatikainen ei näe tässä asiassa ääripäitä. On vain rasistit ja toisaalla suuri enemmistö, joka ei rasismia hyväksy.

‒ Kun asiana on ihmisoikeudet ja niiden kieltäminen osalta ihmisiä, siinä ei voida valita keskitietä ja tulla puoliväliin vastaan.

Lue koko kirjoitus:
Keskustelu maahanmuutosta – kaksi ääripäätä? (31.8.2015)

 

Jiri Nieminen erittelee katupartiointia

Tohtori Jiri Nieminen toteaa turvapaikanhakijoita olevan nyt liikkeellä enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

‒ Myös suomalainen kansalaisyhteiskunnassa on herännyt ennennäkemätön auttamisen halu: on sukankudontakampanjaa, toiset osallistuvat SPR:n vapaaehtoiskurssille, kolmannet ovat valmiita majoittamaan turvapaikanhakijoita koteihinsa jos ja kun vastaanottokeskukset täyttyvät, toteaa Nieminen.

Mutta on myös niitä, jotka haluavat perustaa katupartioita vastaanottokeskusten lähistölle. Kirjoituksessa pohditaan Jiri Niemiselle ominaiseen tyyliin tämän toiminnan vaikutteita.

Lue koko kirjoitus:
Katupartiointi miehinen osoitus turvapaikanhakijoista välittämisestä? (2.9.2015)

 

Haamulehti kertoo “maahanmuuttokriitikoiden” mielenmuutoksesta

Riikka Slunga-Poutsalo, Timo Soini ja Pia Kauma hengenheimolaisineen tekemässä hartiavoimin töitä pakolaisten auttamiseksi? Uskomatonta, ehkä, mutta voiko kukaan epäillä Haamulehden uutisten todenperäisyyttä?

Lue koko juttu:
Suomalaisten asiat kerralla kuntoon, nyt on pakolaisten vuoro – ”Se kävi äkkiä” (3.9.2015)

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *