Artikkeli: Uutiset 2013–2018

25.9.2015 klo 09:18

Lautakunta esittää päivähoito-oikeuden rajoittamista

Teksti: SINIKKA TORKKOLA   
Tampereen lasten ja nuorten palveluiden lautakunta äänesti torstaina lasten subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta. Äänin 7-4 lautakunta päätti olla esittämättä kaupunginhallitukselle  600 000 euron lisämäärärahaa, joka olisi mahdollistanut lasten päivähoito-oikeuden säilymisen nykyisellään. Käytännössä päätös  tarkoittaa, että ensi elokuun jälkeen kaikilla lapsilla ei ole yhdenvertaista oikeutta osallistua päivähoitoon.

Vasemmistoliiton valtuutettu Ulla-Leena Alppi ehdotti, ettei  lautakunta hyväksy subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamista, vaan esittää kaupunginhallitukselle ja – valtuustolle  600 000 euron  lisärahoitusta ensi vuoden talousarvioon. Esityksen puolesta äänestivät Aila Dundar-Järvinen (sdp), Johanna Loukaskorpi (sdp) ja Ilkka Porttikivi (vas). Vihreiden Hanna-Kaisa Heilimo äänesti tyhjää. Esitystä vastustivat kokoomuksen Leena Kostiainen, Reeta Ahonen  ja Jarno Lahtinen, perussuomalaisten Ilmari Rostila, sosiaalidemokraattien Tero Mattila, Tampereen puolesta -ryhmän Hannu Soro sekä Oriveden edustaja Pekka Tuhkanen.

Lautakunta äänesti myös Alpin esittämästä ponnesta, jossa esitettiin, ettei lautakunta hyväksy subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamista, Ponsiesitys hävisi äänestyksessä ääni 7-4.

Lautakunta hyväksyi yksimielisesti vihreiden Heilimon esittämän ponnen, jonka mukaan “päivähoitopalveluiden järjestämisen laajus, taso ja kustannusvaikutukset arvioidaan ja päätetään lautakunnassa siinä vaiheessa kun uudistunut varhaiskasvatuslaki tulee voimaan”. Käytännössä ponsi ei tarkoita mitään, sillä ellei Suomen hallitus vaihdu, niin  uusi varhaiskasvatuslaki astunee voimaan ensi elokuun alussa.

Tampereella päätös voi vielä muuttuakin. Lopullisen päätöksen asiasta tekee kaupunginvaltuusto hyväksyessään ensi vuoden talousarvion.  Sosiaalisessa mediassa käydyn keskustelun perusteella näyttää siltä, että useimmat vihreiden ja sosiaalidemokraattien valtuutetuista eivät hyväksy päivähoito-oikeuden rajoittamista. Muun muassa vihreiden valtuutettu Irene Roivainen on kummastellut Heilimon äänestyskäyttäytymistä.

– Tampereella ei uskallettu ottaa yhtä rohkeaa kantaa lasten subjektiivisen päivähoidon purkamista vastaan kuin Helsingissä ja Turussa. Erityisen pahoillani olen siitä, ettei  vihreiden edustaja osannut ottaa kantaa asiaan, vaan äänesti tyhjää lautakunnassa. Minä olisin osannut, kirjoittaa Roivainen facebook-päivityksessään torstai-iltana.

Valtakunnan politiikassa sekä vihreät että sosiaalidemokraatit vastustavat varhaiskasvatuslain muutosta. Sen olettaisi näkyvän myös kunnallisessa päätöksenteossa. Sekä Helsikin että Turku ovat tehneet päätöksen, että ne eivät tule rajoittamaan päivähoito-oikeutta

 Tekstistä korjattu vastaan äänestäneiden nimet 25.9. klo 9.52.

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Tampere: varhais- ja perusopetuksen johtokunta kannattaa subjektiivista päivähoito-oikeutta (23.9.2015)
Päivähoito on jokaisen lapsen oikeus  (22.9.2015)
Somen mahti -tuhannet puolustivat päivähoitoa (15.6.2015)

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Helsinki tyrmää päivähoidon lakimuutoksen (Helsingin Sanomat 21.9.2015)
Turku puolustaa varhaiskasvatuksen nykyisiä ryhmäkokoja ja subjektiivista päivähoito-oikeutta.
(Turun SDP:N verkkosivujen uutinen 22.9.2015)
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen eriarvoistaa lapsia.
(Kansanedustaja Li Anderssonin (vas.) tiedote 9.9.2015)
Varhaiskasvatus on tulevaisuusinvestointi (SDP:n eduskuntaryhmän kannanotto 1.7.2015)

III

Etusivun kuvassa on Tampereen kaupungintalo ja valtuustosalin ikkuna. Kuvaaja: Cai Melakoski.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *