Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

25.9.2015 klo 16:49

Se viidessadas juttu

SINIKKA TORKKOLA    
Tämä on Vasen Kaistan 500. juttu.  Kun julkaisimme kaistan ensimmäiset jutut yksi vuosi kymmenen kuukautta ja neljätoista päivää sitten asetimme julkaisutavoitteeksi vähintään yhden jutun viikossa. Sittemmin nostimme tavoitteen kahteen juttuun viikossa. Tavoitteet on saavutettu moninkertaisesti, siitä meidän on syytä olla ylpeitä.

Vasen Kaista on ennen muuta porukkaprojekti. Lehden tekijät ovat kaikki vapaaehtoisia. Ilman kymmeniä vapaaehtoisia kaistalaisia lehden julkaiseminen ei olisi mahdollista. Tähän mennessä verkkolehteä on ollut tekemässä 131 ihmistä, kuvaajaa ja toimittajaa. Kuukausittaisissa toimituskokouksissa sovitaan linjat ja pohditaan juttuaiheet.  Lopputulos on aina kuitenkin yllätys, sillä aktiivit vasemmistolaiset törmäävät aiheisiin ja ihmisiin, joiden vuoksi on syytä poiketa ennakkosuunnitelmista.

Vasen Kaista syntyi vasemmistoaktiivien tarpeesta saada mediatilaa tärkeiksi pitämilleen aiheille. Paikalliset aviisit eivät mielestämme kertoneet riittävästi vasemmistolaisille tärkeistä asioista eivätkä vasemmistolaiset päässeet valtamediassa riittävästi ääneen. Yhden valtakunnallisen vasemmistolehden Kansan Uutisen mahdollisuudet kertoa yhden maakunnan asioista olivat mielestämme riittämättömät, tarvittiin siis omaa mediatilaa.

Vain vasemmistolaisten omaksi julkaisukerhoksi kaista ei onneksi ole jäänyt. Kaistan jutut ovat tähän mennessä tavoittaneet lähes 74 000 eri lukijaa. Meneillään oleva syyskuun on ollut erityisen vilkas, lukijoita lähes 12 000.

Vasen Kaista on vasta taipaleensa alussa. Alkuinnostuksen jälkeen lehti on vakiinnuttanut toimintansa ja toimintatapansa. Kaistan keskeisin toiminnan tapa on avoimuus, kaistalaiseksi ovat tervetulleita kaikki lehden arvot jakavat tekijät. Jäsenkirjaa ei kysellä.

 

Lisää aiheesta Vasemmalla Kaistalla

Vahtikoiran yt:t (9.9.2013)
Tervetuloa baanalle (9.11.2013)
Media, demokratia ja kiusalliset tavikset (15.12.2015)


Hyvää journalismia – koulutusta uusille ja vanhoille Vasen Kaistan tekijöille 17.10.2015
Ohjelma ja ilmoittautuminen,

 

III

Etusivun kuva: Cai Melakoski

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *