Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

24.9.2015 klo 16:20

Lapuan liike, rikkuruus, yrittäjä ja ay-liike, aktiivipassi  

Kalle Hyötysen, Jorma Mäntylän, Jouni Sirénin ja Mikko Aaltosen blogikirjoitukset esittelyvuorossa tällä viikolla.
Kalle Hyötysen, Jorma Mäntylän, Jouni Sirénin ja Mikko Aaltosen blogikirjoitukset esittelyvuorossa tällä viikolla.

 

Vasen_Laita-Netista_napattua_150x150_CMToimittaja: CAI MELAKOSKI
Nurkkaan itsensä ajanut hallitus ja Lapuan liike, uusi käännös rikkurirunosta, yrittäjien ja ay-liikkeen yhteiset edut ja vastustajat, sekä luottamushenkilön unohtama Tampereen aktiivipassi, ovat uusimman blogikatsauksemme aiheita.

 

 

Hyötynen ansioituu ennustajana

Mittakirvesmies Kalle Hyötynen paljastaa lahjakkuutensa tulevaisuuden ennustamisen vaikeassa taidossa. Viime viikolla hän kirjoitti Kansan Uutisissa julkaistussa kolumnissaan oikeistohallituksen aikeista:
‒ Käytännössä tämä tarkoittaisi palaamista sadan vuoden takaiseen isäntävaltamalliin. Seuraavat askeleet lienevätkin hallituksemme tiekartassa kaivaa haudoista Lapuan liike ja Pihkalan kaarti, ennusti Hyötynen. Lapuan liike herätettiinkin viime lauantaina henkiin, tosin Helsingissä.

Kirjoittaessaan vielä edessä olevasta valtakunnallisesta #STOP mielenosoituksesta Hyötynen tekee toisenkin ennustuksen, jonka toteutuminen on uskottava:

‒ Hallitus tulee perjantaina huomaamaan maalanneensa itsensä pahasti nurkkaan. Käytännössä sillä on kaksi vaihtoehtoa, joko perääntyä tai hajota.

Kolumni on julkaistu myös blogissa Kalle Hyötynen – porinaa parakin perältä.

Lue koko kirjoitus:
Miten käy hallitukselta Rock`n´Roll? 16.9. 2015

 

Mäntylä antoi Jack Londonin runolle uuden suomennoksen

Aina lakkoliikkeiden noustessa leviää lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa erilaisia ja eritasoisia käännöksiä työväenliikkeen varhaisvuosien rikkurirunosta, joka alkaa:

Sen jälkeen kun Jumala oli luonut kalkkarokäärmeen, rupisammakon ja vampyyrin, hänellä oli jotain kauheaa ainetta jäljellä, mistä hän teki rikkurin.

Rikkuri on kaksijalkainen eläin, jolla on korkkiruuvisielu, vesiaivot, selkäranka yhdistelmä hyytelöä ja limaa.

Tutkija Jorma Mäntylä julkaisi tekemänsä uuden suomennoksen blogissaan.

Lue koko kirjoitus ja Mäntylän uusi suomennos:

Rikkuri (17.9.2015)

 

Sirén: 170 000 yksinyrittäjällä ei yhteistä hallituksen hellimän joukon kanssa

Osuuskuntayrittäjä Jouni Sirén katsoo, että yrittäjien valtaenemmistön edut ovat lähempänä ay-liikkeen ajamien työläisten kuin oikeistohallituksen paapomien suuryritysten omistajien etuja.

Kinaaminen siitä, onko yrittäjien vai työläisten asema heikompi, ei ole hedelmällistä.

‒ Jos leipomotyöläiseltä otetaan pois kuukauden palkka vuodessa, hänellä on entistä vähemmän varaa ostaa yrittäjien palveluja. Sama koskee muita vuorotyötä tekeviä pien- ja keskituloisia: sairaanhoitajia, kaupanmyyjiä, palomiehiä, poliiseja ja monia muita, joilta hallitus on viemässä jopa tuhansia euroja vuodessa, kirjoittaa Sirén.

‒ Palkansaajien syyllistämisen sijaan meidän yrittäjien pitäisi vaatia muun muassa oikeudenmukaista verotusta. Kun baarinpitäjä myy asiakkaalleen kupillisen kahvia, hän tilittää sen hinnasta 14 prosenttia arvonlisäverona valtiolle (oluttuopillisesta arvonlisäveron osuus on 24 prosenttia). Kun arvonpaperipörssissä tehdään miljoonien osakekaupat, verottaja ei pyydä senttiäkään, Sirén vertaa.
Yrittäjän aseman epäkohtien korjaaminen vaatii Sirénin mielestä ennen kaikkea oikeudenmukaista verotusta. Jos osinkoja ja muita pääomatuloja verotettaisiin samalla tavalla kuin palkkatuloja sekä valtion- että kunnallisverotuksessa, saataisiin noin miljardi euroa pelivaraa vaikkapa pienyrittäjien sosiaaliturvan kohentamiseen.

Lue koko juttu:
Miksi yrittäjän kannattaa tukea ay-liikettä? (21.9.2015)

 

Aaltonen muistuttaa, että aktiivipassi on jo olemassa

Perussuomalaisten varavaltuutettu Kari Lindbom valitteli Aamulehden mielipidepalstalla, että Tampereelle ei ole saatu aikaiseksi aktiivipassia.
‒ Jouduin kirjoittamaan vastineen koska hän ei muistanut mitä oli ollut lautakunnassa hyväksymässä, kirjoittaa apulaispormestari Mikko Aaltonen blogissaan. Aktiivipassista tehtiin päätös lähes vuosi sitten, ja se on ollut käytössä huhtikuun alusta.

‒ Aktiivipassin saa kaksitoista kuukautta yhtäjaksoisesti toimeentulotukea saanut henkilö. Passilla saa rahallista tukea joukkoliikenteen käyttämiseen ja sitä voi käyttää myös kaupungin uimahalleissa sekä kuntosaleilla. Passilla pääsee myös ilmaiseksi useampaan museoon Tampereella, kertoo Aaltonen.

Lue koko juttu:
Tampereella on aktiivipassi vaikka kaikki eivät sitä muista (21.9.2015)

Vasen Kaista kirjoitti aktiivipassipäätöksestä tuoreeltaan 18.11.2014:
Aktiivipassista vihdoin totta Tampereella

|||

Vasen laita – netistä napattua
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Sarjassa ilmestynyt:
Vasen Kaistan uusi palsta: Vasen laita (4.8.2015)
Fennovoima, verotus, suvaitsevaisuus, pasifisti-Soini ja natsit (8.8.2015)
Köyhyyden hajut, rasismi, Persu-Suomi sanakirja (14.8.2015)
Toimeentulotuki, ateriamaksut ja rasismi puhuttivat (25.8.2015)
Tammelakeskus, Koskelat, ääripäät, katupartiot ja haamut (7.9.2015)
Tyly petos, timpurin eläke ja huoltsun sija (15.9.2015)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *