Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

15.10.2015 klo 11:37

Asunnottomuus on ihmisoikeusrikos

Vasen_laita_lokakuu2_kollaasi_900x467
Anna Kontula, Jiri Nieminen ja Jouni Sirén ovat lokakuun toisen viikon sosiaalisen median katsauksemme kirjoittajat.

 

Toimittaja: CAI MELAKOSKI
Asunnottomien yötä vietetään lauantain vastaisena yönä 17. lokakuuta Yhdistyneiden kansakuntien köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Netistä napattua katsauksemme käynnistää kansanedustaja Anna Kontulan eduskunnalle jättämä toimenpidealoite asumistakuulaista. Muut toimituksen haaviin tarttuneet pirkanmaalaiset nettikirjoitukset tällä viikolla käsittelevät varhaiskasvatusta, avoimesti puhuvaa perussuomalaiskansanedustajaa ja Tampereen sähkölaitoksen myyntiaikeita.

 

Kontula: Asunnottomuus on ihmisoikeusrikos

Kansanedustaja Anna Kontula jätti viime viikolla eduskunnalle toimenpidealoitteen asumistakuulaista, joka toimisi sosiaalitakuun periaatteella.

‒ Tarvitaan asumistakuulaki, jossa oikeus asumiseen säädetään subjektiiviseksi oikeudeksi: asunto on saatava säädetyssä ajassa asunpaikasta riippumatta, Kontula vaatii.

‒ Vuoden 2014 lopussa Suomessa eli 7 100 ihmistä vailla vakinaista asuntoa. Heistä pitkäaikaisasunnottomia oli 2 443 henkilöä. Oikeutta asuntoon ja asumiseen ei kuitenkaan ole turvattu lailla.

Kontula toteaa aloitteessaan, että asunnottomuus on räikeän yhteiskunnallisen eriarvoisuuden paljastava ihmisoikeusrikos, jota ei missään olosuhteissa tule hyväksyä.

Lue koko juttu:
Kodista subjektiivinen oikeus (7.10.2015)

 

Kontula: Laadukas varhaiskasvatus pienentää syrjäytymisen riskiä

Kansanedustaja Kontula esitti eduskunnassa varhaiskasvatusta koskevan kirjallisen kysymyksen, jonka perusteluosassa hän totesi, että lukuisat kansainväliset tutkimukset korostavat laadukkaan varhaiskasvatuksen tuloksellisuutta ja merkitystä koko lapsen ja nuoren elämälle.

‒ Tutkimuksen mukaan päiväkoti auttaa vahvasti erityisesti äidinkielen ja lukemisen oppimisessa. Tutkimuksen mukaan satsaus hyvälaatuiseen varhaiskasvatukseen pienentää merkittävästi syrjäytymisriskiä, Kontula kirjoittaa.

‒ Maahanmuuttajataustaisten lasten oppimistuloksia koskevasta selvityksestä käy ilmi, että maahanmuuttajataustaisten lasten osallistumista pedagogiseen varhaiskasvatukseen tulisi kannustaa kielen oppimisen, osallisuuden, oppimisvaikeuksien ennaltaehkäisyn takia.

Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittaminen erityisesti perheiltä, jotka ovat työelämän ulkopuolella ja monilapsisilta perheiltä onkin Kontulan mielestä hämmästyttävää.

Varsinainen kysymys koskee varhaiskasvatuksen pedagogista laatua, ongelmaa, joka syntyy, jos varhaiskasvatusta toteuttavassa lapsiryhmässä ei ole pedagogisen koulutuksen saanutta henkilöä

Lue koko kysymys:
Kirjallinen kysymys varhaiskasvatuslain tavoitteista (7.10.2015)

Lue myös toinen Kontulan kirjallinen kysymys viime viikolta:
Kirjallinen kysymys Suomen osallistumisesta ISIS:n vastaisiin harjoituksiin (7.10.2015)

 

Nieminen: Perussuomalaiselle kiitosta avoimuudesta

Yhteiskuntatieteiden tohtori Jiri Nieminen antaa tunnustusta kansanedustaja Jani Mäkelälle (ps.) rehellisyydestä. Mäkelä oli todennut, että perussuomalaisten kannatuksen romahduksen on seurausta siitä, ettei perussuomalaiset ole ajaneet työläisten asiaa vaalilupauksistaan huolimatta.

‒ Aikooko perussuomalaiset nyt siis vaatia hallituksen perumaan tekemiään säästöpäätöksiä tai parantamaan työntekijöiden asemaa, palauttaakseen kannatustaan? Jutun mukaanhan Mäkelä sanoo ymmärtävänsä sitä, että ihmiset kokevat työehtojen kiristämisen vääränä, kysyy Nieminen, ja vastaa saman tien:

‒ Mutta ei. Sen sijaan, että perussuomalaiset peruisivat säästöpäätöksiä tai uhkauksen lomarahojen leikkauksista, Mäkelän mukaan perussuomalaiset aikovat vaatia maahanmuuttopolitiikan ja turvapaikkakäytäntöjen kiristämistä.

Niemisen mukaan Mäkelä nyt avoimesti tunnustaa kenen joukoissa hänen puolueensa seisoo.
‒ Ja vedettyään työläisiä köniin pakkolaeilla, yrittävät perussuomalaiset saada kannatusta turpaan vetämiltään työläisiltä hakkaamalla vielä lujempaa maahanmuuttajia.

Lue koko juttu:
Eilisen rehellisin lausunto perussuomalaisten Jani Mäkelältä (9.10.2015)

 

Sirén: Ei lypsävää lehmää pidä myydä

Tampereen vasemmiston puheenjohtaja Jouni Sirén julkaisi Facebook päivityksessään Aamulehdelle koko kirjoittamansa mielipidekirjoituksen sähkölaitoksen myyntihankkeesta. Kirjoitusta oli Aamulehdessä lyhennetty.

‒ Sähkölaitoksen tai sen osan myynnistä saataville rahoille varmasti olisi käyttöä kaupungin budjetissa. Lypsävän lehmän myyminen on kuitenkin kaupunkilaisjärjenkin mukaan typerää taloudenpitoa. Ja mitä sitten ovat kaupungin ydintoiminnot, ellei asukkaiden perustarpeista, kuten sähköstä ja lämmöstä, huolehtiminen?

‒ Tampereen Sähkölaitos on vakavarainen ja kannattava yhtiö. Se tuotti viime vuonna voittoa 14 miljoonaa euroa. Koska omistaja on kaupunki, osingot päätyvät kaupungin kassaan, valistaa Sirén.

Sirén esittelee laajat perusteet, miksi myyntiaikeet kannattaa hylätä ja esittää sähkölaitoksen toiminnan kehittämistä: 
‒ Tampereen pitäisi pyrkiä entistä suuremmalla tarmolla uusiutuvan energian edelläkävijäksi ja esimerkiksi muulle Suomelle, kirjoittaa Sirén.

Lue koko juttu:
Jouni Sirén politikoi (Facebook päivitys 12.12. Luettavissa ilman kirjautumista Facebookiin)

Lue myös Sirénin kolumnit tamperelaisesta energiapolitiikasta:
Sähkölaitos lihoiksi – onko järkeä? (Vasen Kaista 26.9.2015)
Tampereelle 223 044 sähköntuottajaa (Vasen Kaista 10.7.2015)

|||

Vasen laita – Vasen Kaistan yhteisömediaprojekti
Vasen laita – netistä napattua seuraa etupäässä pirkanmaalaista punavihreää mediamaisemaa, ja nostaa Vasen Kaistan lukijoiden huomioon blogi- ja verkkomediassa julkaistuja kirjoituksia, jotka runsaassa nettivirrassa ovat saattaneet mennä ohi.

Vasen laita tviittaa -blogi kokoaa  vasemmiston valikoitujen tapahtumien tai kampanjoiden twitter-syötteen, joiden pohjalta toimitetaan uutisia ja artikkeleita julkaistavaksi Kaistassa.

Lue aikaisemmin julkaistut Vasen laita blogikatsaukset ja raportit
Vasen laita -blogi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *