Eläkkeellä pitää elää!

Taipumattomat_900x600_cm
Tampereen Eläkeläiset -yhdistyksen 60-vuotisjuhlassa esiintyi itseoikeutetusti 60-luvulla perustettu laulukööri, joka 1970-luvulta asti on tunnettu Taipumattomat kuorona. Kuoroa johti Anne Miettinen ja säesti Antti Huusari.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Kaksikäyttöinen iskulause Eläkkeellä pitää elää – Tampereen Eläkeläiset ry on naulattuna Tapiolan ravintolan oven päälle eilen Tampereen Eläkeläisten 60-vuotisjuhlassa. Talo on täpötäynnä ja tunnelma väkevä. Sekä järjestön historia että nykypäivä todistavat sinnikkyyttä iskulauseen kummankin merkityksen toteuttamisessa.

 

Elakkeella_pitaa_elaa_600x300_cm

Järjestö perustettiin ajamaan eläkeläisten toimeentuloa, tavoitteena kansaneläkkeen riittäminen kohtuulliseen elantoon. Toisaalta järjestö on auttanut eläkeläisiä myös elämään rikasta elämää useiden kulttuuri-, liikunta- ja muiden harratuspiirien kautta. Ensimmäinen vuosikymmen sujui lähes yksinomaan edunvalvonnan merkeissä, mutta 1960-luvun puolivälistä lähtien kulttuuri on ollut olennainen osa toimintaa.

 

Kauhanen_Uksila_500x327_cm

Juhlan avasi Tampereen Eläkeläiset ry:n puheejohtaja Maire Kauhanen. Marjo Uksila (kuva oikealla) lausui runoja ja kuljetti ohjelmaa esitellen puhujat ja muut esiintyjät.

 

Korhonen_Aaltonen_Mustonen_600x246_cm

Ohjelmassa oli myös kaksi tervehdystä. Apulaispormestari Mikko Aaltonen (keskellä) esitti Tampereen kaupungin tervehdyksen ja vuosina 2010-2012 Tampereen Eläkeläisten puheenjohtajana toiminut Timo Mustonen (oikealla) nykyisin puheenjohtamansa Eläkeläiset ry:n Pirkanmaan aluejärjestön tervehdyksen. Juhlapuheen piti Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Martti Korhonen (vasen kuva).

 

Korhonen: Kansaneläkkeen leikkaus on kiusantekoa pienituloisimpia kohtaan

Juhlapuheessaan Martti Korhonen arvosteli voimakkaasti sitä, että hallitus antaa deflaatiosta johtuen kansaneläkkeen laskea ensi vuonna.

– On tyrmistyttävää, että kaikkein pienituloisimmilta jälleen nipistetään heidän vähistä euroistaan. Tämä on suoranaista kiusantekoa pientä eläkettä nauttivia kansalaisia kohtaan, totesi Korhonen.

‒ Koska kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen inflaatio oli negatiivinen, kansaneläkeindeksin pisteluku ja siihen sidotut etuudet pienenevät vuoden 2016 alussa 0,4 prosenttia. Tämä merkitsee sitä, että yksin asuvan kansaneläke pienenee ensi vuoden alussa 2,33 euroa ja parisuhteessa asuvan 2,07 euroa kuukaudessa.

Korhonen huomautti, että leikkaus ei ole euromääräisesti iso mutta sitäkin periaatteellisempi.

– Pienistä tuloista leikataan, jälleen kerran. Oikeudenmukaisuus on tästä kaukana.

Korhonen vaati, että negatiivisesta indeksitarkistuksesta on luovuttava. Tästä on esimerkki vuodelta 2010. Tuolloin kansaneläkeindeksin normaali tarkistus olisi ollut miinusmerkkinen. Hallitus kuitenkin päätti pitää indeksin ennallaan, jotteivät siihen sidotut etuudet olisi pienentyneet.

 

Yhä on osanamme taistelu ja leipähuolet

 

Kirja_tyoryhma_600x400_cm
Ennen ohjelman alkua yhteiskuvaa varten kokoontunut Juhlakirjatyöryhmä vasemmalta oikealle: Taavi Lintunen, Timo Mustonen, Pekka Isaksson, Hilkka Hakamaa, Maire Kauhanen, Leo Leppänen, Marita Kiuru

 

Juhlan ohjelmassa oli jo tervehdyspuheissa ylistetyn yhdistyksen 200-sivuisen 60-vuotisjuhlakirjan Yhä on osanamme taistelu ja leipähuolet julkistus. Kirjan esitteli sen kirjoittaja, filosofian tohtori Pekka Isaksson. Kirjan voi ostaa eläkeläisten toimistolta.

 

Tervaskannot_600x300_cm

Mieskuoro Tervaskannot esiintyi Antti Huusarin johdolla ja säestyksellä.

 

Tahdikkaat_600x400_cm

Senioritanssiryhmä Tahdikkaat (kuvassa) ja salonkitanssiryhmä Taipuisat vastasivat ohjelman liikunnallisesta puolesta.

Juhlan ohjelmaan kuului myös Antti Huusarin haitarimusiikki ja Vuokko Mikkolan lausuntaesitys.

 

Kunniamerkkien jako

Kunniamerkkien jako on olennainen osa ohjelmaa kansalaisjärjestöjen juhliessa pyöreitä vuosia. Tässä juhlassa Eläkeläiset ty:n ansiomerkki luovutettiin seuraaville henkilöille:

Marja-Leena Järvelä, Tauno Juhani Järvelä, Anja Kaarina Kivipensas, Markku Juhani Lahtinen, Seija Tuulikki Leivo, Taavi Olavi Lintunen, Aune Miettinen, Elisa Annikki Nordberg, Raimo Kyösti Parviainen, Eeva Marjatta Pynnönen, Elsa Randelin, Pirkko Mirjami Rastas, Sinikka Orvokki Tirkkonen.

 

TampereenVPKn_sekstetti_600x300_cm

Tampereen VPK:n sekstetti soitti juhlan alkumusiikin ja säesti juhlan päättäneen yhteislaulun, Eino Puumalaisen juhlamarssin.

 

Eläkeläiset ry. aiemmin Vasen Kaistassa:
Tässä olemme, mitä meille teette (6.11.2015)
Eläkeläisten mielenosoitus: Aina heikomman puolella (9.10.2015)
Eläkerahat eläkeläisille! (19.2.2015)

Verkkosivuja:
Tampereen Eläkeläiset
Eläkeläiset Pirkanmaan aluejärjestö
Eläkeläiset ry

*

 

 

Leave a Reply