Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

10.11.2015 klo 07:32

Punatiilisten rakennusten murros

Paavo Arhinmäki 400pxPAAVO ARHINMÄKI
Ensimmäinen vahva muistikuvani Tampereesta on 1980-luvun loppupuolelta. Olimme perheeni kanssa vierailulla isäni hyvän ystävän ja kummisetäni luona. Kesällä asunto tuntui varhaisteinille ahtaalta ja kuumalta.

Niinpä lähdimme kesäillassa kävelemään äitini kanssa Tampereen keskustaan. Minuun teki voimakkaan vaikutuksen Finlaysonin ja Tampellan punatiiliset teollisuusrakennukset sekä Tammerkoski.

Varmasti tähän vaikutti se, että kotikaupunginosassani Pasilassa oli punatiiliset veturitallit ja Pasilan konepaja. Punatiiliset teollisuusrakennukset ovat aina sykähdyttäneet minua.

Vanhoissa punatiilisissä teollisuusrakennuksissa kuvastuu myös teollinen rakennemuutos ja työpaikkojen muutos. Nykyään Tampereen keskustan tai Pasilan punatiilisissä rakennuksissa ei ole enää teollista tuotantoa vaan ne ovat pikemminkin ravintoloina, museoina ja tapahtumapaikkoina.

Rakennukset työllistävät edelleen, mutta eivät siinä määrin kuin aikaisemmin eivätkä enää teollisina työpaikkoina. Tammerkosken alajuoksulla sentään Takon kartonkitehdas on edelleen teollisessa toiminnassa.

Teollisia työpaikkoja tarvitaan edelleen Suomessa ja Vasemmiston pitää puolustaa perinteisissä duunariammateissa työskenteleviä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Vasemmisto ei voisi saamaan aikaan yhtälailla puolustaa vanhoissa teollisuusrakennuksissa luovilla aloilla työskenteleviä.

Vasemmisto on aito työväenpuolue. Meidän juuremme ovat työväenliikkeessä ja olemme edelleen osa suomalaista työväenliikettä. Työväenluokka ei ole kuitenkaan enää yhtä selvärajainen kuin aikaisemmin.

Tänä päivänä työväenluokkaan kuuluu perinteisten teollisuusduunarien kanssa yhtälailla, hoito- ja hoiva-aloilla sekä palvelualoilla työskentelevät, toimihenkilöt, itsensä työllistäjät, freelancerit ja pienet yrittäjät.

Kaikkia näitä yhdistää epävarmuus toimeentulosta ja monesti alisteinen asema työelämässä. Vasemmiston pitää olla tämän laajan työväenluokan puolustaja.

Meillä on vielä matkaa siihen, että me osaamme ja pystymme puolustamaan kaikkia näitä eri ryhmiä ja toisaalta, että nämä ryhmät kokevat nimenomaan Vasemmiston heidän puolustajakseen.

Sitä työtä meidän jokaisen pitää tehdä.

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja.

 

III
Etusivun kuva: Cai Melakoski

Kommentteja: 1

  1. Vasemmistoliiton ei pidä hylätä eikä hävetä menneisyyttään. Punatiilisissä teollisuusrakennuksissa hehkuu edelleen työväenluokan voima ja rakennusten sisällä kaikuu työväenaate. Ympäristö on muuttunut, mutta ihmisten arki on edelleen taistelua toimeentulosta ja hyvästä onnellisesta elämästä. Tehdään vasemmistoliitosta sellainen puolue, että nämä ihmiset löytävät siitä poliittisen kotinsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *