Artikkeli: Uutiset 2013–2018

30.11.2015 klo 11:09

Renkkahallitus sai kyytiä piirikokoukselta

 

Piirikokous 2015 salikuva
Pirkanmaan Vasemmiston piirikokous totesi perusporvarihallituksen tavoitteet historiallisiksi mutta ei toteuttamiskelpoisiksi.

 

Teksti: JOUNI SIRÉN Kuvat: PENTTI HÄNNINEN
Hallitus näyttää sekoilevan ja sähläävän, mutta sillä on historiallinen päämäärä. Sen ei pidä antaa saavuttaa sitä, todettiin Pirkanmaan Vasemmiston piirikokouksessa viime lauantaina.

Sipilän hallitus on ottanut tavoitteekseen purkaa lopullisesti hyvinvointivaltion ja palauttaa Suomen 1870-luvulle. Se on myös maailmanhistorian ensimmäinen hallitus, joka on kirjannut tavoitteekseen kansakunnan koulutustason heikentämisen.

Uudestaan valittu piirin puheenjohtaja Sinikka Torkkola risti Sipilän kabinetin renkkahallitukseksi, joka kerta toisensa jälkeen esittää heikennyksiä, leikkauksia ja kiristyksiä ja vetää ne takaisin, kun vastustus on liian kovaa. Julkisuudessa on esitetty, että ministerit eivät osaa valmistella esityksiään, mutta luultavasti edestakaisin renkkaaminen on tarkoituksellista, Torkkola arvioi.

– Hallitus heittää koepalloja, joilla testataan, vieläkö kansalaiset jaksavat seurata, ja nostaa mekkalan. Odotellaan, josko punavihreä opposiotio, vasemmistoaktiivit ja ay-väki jo kohta väsyisivät.

Hallituksen tavoitteena huonompi työelämä

Myös kansanedustaja Anna Kontula muistutti, että tumpeloinnistaan huolimatta hallituksella on selkeä tavoite. Koko hallitusohjelma on suuri työelämän huonontamisen ja työmarkkinoiden pirstomisen projekti.

Hallituksen tavoitteena on hajottaa ammattiyhdistysliike, jotta se pääsee panemaan työmarkkinat uusiksi. Kun palkkoja ja koulutustasoa lasketaan ja samalla työttömyysturvaa ja muita sosiaalietuuksia leikataan, saavutetaan tilanne, jossa työmarkkinoilla on jatkuva työvoiman ylitarjonta ja työttömien tilanne on niin surkea, että heidän on otettava vastaan työtä millä ehdoilla hyvänsä.

Tavoitteella on historiallinen esikuva. Ex-pääministeri, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen on hehkuttanut 1870-lukua, jolloin hänen mukaansa elinkeinovapaus oli huipussaan.

– Tuskin hallituspuolueissakaan kaikki ovat tajunneet hallitusohjelman perimmäisiä tavoitteita, Kontula arveli.

 Työllisyydenhoidon keinot jätetty käyttämättä

– Samalla kun työttömyys jatkaa kasvuaan, hallitus toimii juuri päinvastoin kuin pitäisi, Kontula totesi.

Järki ja talousoppineet sanovat, että laskusuhdanteessa valtion pitäisi käynnistää hankkeita, jotka joka tapauksessa olisi joskus tehtävä. Nyt olisi kunnostettava liikenneyhteyksiä, kouluja ja muita julkisia rakennuksia. Näin synnytettäisiin työpaikkoja ja tuettaisiin kotimarkkinoiden kysyntää.

Lama-aikana on tärkeää myös minimoida työttömyyden sosiaaliset haitat ja ylläpitää ihmisten työkykyä esimerkiksi koulutuksella. Samalla pitäisi etsiä uusia markkinoita ja satsattava tuotekehittelyyn.

– Hallitus on valinnut linjakseen toimia juuri päinvastoin. Se tuntuu ponnistelevan lisätäkseen työttömyyttä.

 Postin törkeily sai tuomion

Kokouksen yleiskeskustelussa sai kyytiä myös valtion omistaman Postin toiminta työntekijöitään kohtaan. Kokouksen kannanotossa annetaan täysi tuki Postin työntekijöiden työtaistelulle. Työnantajan yritykset murtaa laillinen lakko käyttämällä rikkureina vuokratyöntekijöitä ja jopa urheiluseurojen talkoolaisia herättivät kovaa kritiikkiä.

Kokous vaati kannanotossaan myös hallitukselta toimia Pirkanmaan pahenevan työttömyyden korjaamiseksi työttömyysturvan leikkaamisen sijaan.

 

piirikokous kunniamerkit
Pekka Puttonen (keskellä) ja Reijo Kahelin saivat piirikokouksessa vasemmistoliiton kultaiset ansiomerkit työstään vasemmistoliitossa. Prenikat laittoi paikalleen piirin puheenjohtaja Sinikka Torkkola.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Torkkola ja Linnusmäki jatkavat puheenjohtajistossa, Salonen uusi varapuheenjohtaja (30.11.2015)
Leipomukset mukaan piirikokoukseen (23.11.2015)
Vasemmisto pää pystyssä eteenpäin (Uutinen kevätpiirikokouksesta 25.4.2015)
Torkkola Pirkanmaan vasemmiston johtoon (Uutinen syyspiirikokouksesta 29.11.2014)
Piirikokous vaati parempia lääkkeitä työelämään (Uutinen kevätpiirikokouksesta 14.4.2014)
Hyötynen jatkaa piirin puheenjohtajana (Uutinen syyspiirikokouksesta 1.12.2013)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Piirikokouksen kannanotot Pirkanmaan vasemmiston verkkosivulla
Emme anna renkkahallituksen purkaa hyvinvoinnin rakenteita -avauspuhe.Sinikka Torkkola verkkosivulla

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *