Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.11.2015 klo 15:47

Satavuotiasta sairaalaa uhkaa purku Virroilla

Virtain vanhassa sairaalassa toimii eläinlääkärin vastaanotto. Yläkerran henkilökunnan asunnoissa asutaan edelleen.
Virtain vanhassa sairaalassa toimii eläinlääkärin vastaanotto. Yläkerran henkilökunnan asunnoissa asutaan edelleen.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuvat: ELSA VIITANEN
Siinä se seisoo mäellä, Virtain yksi  kulttuurihistoriallisesti arvokkaimmista rakennuksista ja odottaa purkajia. Niin on Virtain kaupungin rakennustarkastaja Hannu Huhtala päättänyt. Huhtala myönsi rakennukselle purkuluvan viime kesäkuussa.

− Miten on mahdollista, että yksi viranhaltija voi tehdä näin merkittävän päätöksen. Kaupungin sääntöjen mukaan rakennustarkastaja voi myöntää rakennusluvan enintään 600 neliömetrin suuruiselle rakennukselle. Mutta purkuluvan myöntämiselle ei ole mitään rajoitusta, ihmettelee vasemmistoliiton kuntapoliitikko  Katja Kotalampi.

Muodollisesti purkuluvan myönsi rakennustarkastaja mutta käytännössä Virtain kaupungin päättäjät ovat tehneet useita päätöksiä, joiden tavoitteena on ollut sairaalan purkaminen. Virtain vasemmistoliiton valtuutetut ja luottamushenkilöt ovat vastustaneet purkuaikeita.

Sairaalan tulevaisuus on edelleen avoin, sillä Virtain seura on valittanut purkuluvasta Hämeen hallinto-oikeuteen.

– Valitimme purkupäätöksestä, koska monet yksittäiset ihmiset ottivat yhteyttä ja pyysivät tekemään jotain sairaalan purkamisen estämiseksi. Lisäksi saimme museovirastolta viestiä valitusmahdollisuudesta, perustelee Virtain seuran puheenjohtaja Martti Mäntynen valituksen tekoa.

Suomenselän Sanomien uutisen (24.9.2015) mukaan seuran johtokunta äänesti valituksen tekemisestä. Kaksi johtokunnan  jäsentä Vesa Postinen ja Arja Saarinen jäsentä vastusti valituksen tekemistä.

Sekä Pirkanmaan maakuntamuseo että Pirkanmaan elinkeino, ympäristö ja liikennekeskus, Ely-keskus ovat lausunnoissaan  vastustaneet sairaalan purkamista.

–Purkaminen olisi vastoin maankäyttö- ja rakennuslaissa esitettyjä velvoitteita säilyttää rakennettuun ympäristöön liittyviä arvoja, todetaan maakuntamuseon lausunnossa.

Virtain vasemmiston aktiivit Risto Viitanen ja Katja Kotalampi vastustavat vanhan sairaalan purkamista.
Virtain vasemmiston aktiivit Risto Viitanen ja Katja Kotalampi vastustavat vanhan sairaalan purkamista.

 

Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus

Purettavaksi määrätty sairaala on valmistunut vuonna 1921. Sairaalan on suunnittellut Virroilla syntynyt arkkitehti Onni Tarjanne, syntymänimeltään Törnqvist. Hän suunnitteli lukuisia julkisia rakennuksia, joista tunnetuin lienee vuonna 1902 valmistunut Kansallisteatteri.

H:n muotoisessa sairaalarakennuksessa on ollut 26 sairaansijaa ja leikkaussali. Vinttikerrokseen rakennetut henkilökunnan asunnot ovat edelleen asumiskäytössä.

Virtain keskustasta ja sen ympäristöalueista tehdyssä kulttuuri- ja maisemahistoriallisessa selvityksessä todetaan,  että kookas, erittäin näkyvällä paikalla kaupunkikuvassa sijaitseva rakennus omaa erityistä kulttuurihistoriallista arvoa. Selvitys rakennetusta kulttuuriympäristöstä on tehty 2009.

Virtain seurassa on rakennuksen tulevaisuutta pohdittu. Yksi mahdollinen käyttö voisi olla I.K. Inhan elämää ja työtä esittelevä näyttely. Suomalaisen valokuvauksen uranuurtaja, kirjailija, toimittaja ja kääntäjä  I.K. Inha on syntynyt Virtain Jäähdyspohjassa.

Päätös päätökseltä kohti purkamista

Virtain kaupungin päättäjät eivät näytä ottavan huomioon sairaalasta tehtyjä arvioita vaan ovat päätös päätökseltä kulkeneet kohti rakennuksen hävittämistä. Kesäkuussa 2014 kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan ja poisti sairaalan katon korjauksen teknisen lautakunnan työsuunnitelmasta. Korjauksiin oli varattu rahaa 100 000 euroa. Elokuussa kaupunginhallitus ohjeisti teknistä lautakuntaa hakemaan sairalalle purkulupaa.

Syyskuussa 2014 rakennustarkastaja pyysi kaupunginhallitukselta sekä Ely-keskukselta lausuntoa purkuluvasta. Kaupunginhallitus puolsi purkamista. Sen sijaan Ely-keskuksen ja Pirkanmaan maakuntamuseoiden lausunnoissa purkamista vastustettiin.

Kesällä 2015 kaupunginvaltuusto käsitteli Keiturin-Vihriälän asemakaava, jossa vanhas sairaala oli merkitty suojeltavaksi rakennukseksi. Terveyskeskuksen alue ja vanha sairaala rajattiin kuitenkin käsitellyn asemakaavan ulkopuolelle eikä sairaala saanut suojelumerkintää.

Käytännössä rajaus tarkoitti sairaalan purkamisen mahdollistamista. Sairaala jäi alueelle, jonka asemakaava on vuodelta 1979. Kaavassa rakennusta ei ole suojeltu. Vuoden 1998 osayleiskaavaa, jossa vanha sairaala on määritelty suojelluksi rakennukseksi, ei ole vahvistettu. Alueen uusi asemakaava on vireillä.

Lupalautakunta käsitteli  elokuun kokouksessaan rakennustarkastajan päätöstä ja Virtain seuran päätöksestä tekemää oikaisuvaatimusta. Lautakunta piti purkuluvan voimassa. Vasemmistoliiton Risto Viitanen esitti asian jättämistä pöydälle. Esitys raukesi kannattamattomana.  

Virtain seuran tekemä valitus hallinto-oikeuteen estää purkutyön aloitukset toistaiseksi. Nähtäväksi jää, pitääkö hallinto-oikeus purkupäätöksen voimassa.

 

Lue lisää aiheesta, Vasen Kaistan sivuille tallennettuja asiakirjoja

Pirkanmaan maakuntamuseon lausunto (PDF-tiedosto)
Ely-keskuksen lausunto (PDF-tiedosto)
Virtain Seuran valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen (PDF-tiedosto)

 

Lue lisää aiheesta muualla verkossa:

Virtain Seura
Onni Tannerin esittely arkkitehtimuseon sivuilla
I.K. Inhan sivut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *