Artikkeli: Uutiset 2013–2018

21.12.2015 klo 16:25

Sosiaali- ja terveysmaksut nousevat eri tahtiin Pirkanmaalla

Sotemaksuja_2016_787x473
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäishinta määritellään asetuksessa. Kunnat ja kuntayhtymät voivat päättää periä maksuista myös sallittua enimmäismäärää pienempiä maksuja.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA      
Kaikki pirkanmaalaiset kunnat eivät ole korottaneet sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuja Sipilän hallituksen päätöksen mukaisesti. Uusi asiakasmaksuasetus nosti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismäärää 27,5 prosentilla.

Lähes kaikissa pirkanmaalaisissa kunnissa asiakasmaksut kuitenkin nousevat. Nokialla maksut nousevat 22 prosenttia. Valkeakoskella sosiaali- ja terveyslautakunta päätti tehdä maksuihin vain 3,5 prosentin indeksikorotuksen. Tampereella asiakasmaksut eivät nouse enimmäismäärää, mutta nousevat indeksikorotusta enemmän. Ensi vuoden huhtikuun alussa Tampereella käynti terveyskeskuslääkärillä maksaa 17,70 euroa ja sairaalan poliklinikalla 32,10 euroa. Lyhytaikaisen laitoshoidon vuorokausimaksu on 38,10 euroa.

Akaassa, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä maksut nousevat asetuksen mahdollistaman enimmäismäärän. Lempäälässä terveyskeskuksen käyntimaksu nousee 10 prosenttia, muut maksukorotukset ovat enimmäismäärän mukaisia.

Eniten maksut nousevat Kangasalalla, jossa maksuja nostetaan 31 prosenttia. Korotukseen sisältyy sekä 3,5 prosentin indeksikorotus että hallituksen päätöksen mahdollistama erilliskorotus. Korotuksista äänestettiin sosiaali- ja terveyslautakunnasa. Korotukset hyväksyttiin äänin 5–4. Korotuksia vastaan äänestivät vasemmistoliiton ja sosiaalidemokraattien lautakuntajäsenet. Kokoomuksen, keskustan ja kristillisdemokraattien lautakuntajäsenet äänestivät korotuksen puolesta.

Adressi vetoaa keskussairaalan maksujen säilyttämiseksi ennallaan

Tarja Västilä muistuttaa, että maaseudulla matkakulut lisäävät sairastamisen kuluja. Autottomalle taksi on usein ainoa vaihtoehto.
Tarja Västilä muistuttaa, että maaseudulla matkakulut lisäävät sairastamisen kuluja. Autottomalle taksi on usein ainoa vaihtoehto. Kuva: Pauli Västilä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri päättää Tampereen yliopistollisen sairaalan sekä Vammalan ja Valkeakosken aluesairaaloiden asiakasmaksujen suuruudesta ensi vuoden alussa. Sairaanhoitopiirin talousarvio vuodelle 2016 ei ennakoi suuria korotuksia asiakasmaksuihin.

Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto, jonka jäsenet käyttävät paljon erikoissairaanhoidon palveluja, ovat huolissaan tulevista maksukorotuksista. Liiton Tampereen paikallisyhdistys kerää parhaillaan adressia, jossa vedotaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukseen, että se pidättäytyisi maksukorotuksista.

Liiton Vähäjärven lomakodin johtaja Tarja Västilä pitää aiottuja maksukorotuksia kohtuuttomina. Sairaalan poliklinikkamaksu nousisi yli 10 euoa, mikä on pienituloiselle eläkeläisille merkittävä korotus. Liikuntarajoitteinen ihminen  joutuu käyttämään sairaalamatkoillaan usein taksia. Korotusten jälkeen matkoineen ja poliklinikkamaksuineen käynti maksaisi 90 euroa.
– 
Julkisen terveydenhuollon maksut lähenevät jo yksityisen terveydenhuollon maksuja.  korotukset tarkoittavat, ettei ihmisillä ole varaa sairastaa, kuvaa Västilä tilannetta.

Tampereen tapaturma- ja sairausinvalidien adressin kerätään sekä paperilla että verkossa. Keräystä on käynnissä tammikuun puoleen väliin asti, jolloin se luovutetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitukselle.

 

Verkkoadressin allekirjoitukseen:
Vetoomus  Pirkanmaan sairaanhoitopiirille asiakasmaksujen korotuksista pidättäytymisestä 

 

Lue lisää aiheesta Vasen Kaistalta

Päätös sosiaali- ja terveysmaksuista siirtyy (9.12.2015)

 

Lue lisää aiheesta muualla verkossa

Asiakasmaksuja korotettiin kohtuullisuuteen pyrkien (Mikko Aaltosen blogi 17.12.2015)
“Maksumiehiksi työttömät, eläkeläiset ja pitkäaikaissairaat” Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö vetoaa kuntien ja sairaanhoitopiirien päättäjiin asiakasmaksujen korotusten kohtuullistamiseksi.  Kansan Uutisten verkkouutinen 9.12.2015
Asiantuntijat: Hallituksen vaivihkaa valmistelema asetus vie rahaa köyhiltä ja sairailta. Ylen uutinen 30.11.2015
Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto

 

III

Etusivun kuva: Cai Melakoski

Kommentteja: 1

  1. Vaadin tässä yhteydessä armo kuoleman laillistamista! En halua kitua nälkäkuoleman partaalla mikäli niinkin huomio kuntoon joutuisin että sairaalakäynnit vielä tästä lisääntyisivät. Valmiiksi olen jo hoitotestamentin tehnyt missä hoidon kiellän.. Ennen kuolen pois kuin enempää itseäni nöyryytän. Hyvää Joulua rikkaat paskiaiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *