Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

29.2.2016 klo 08:26

Luottamusmiehellä pitää olla kova pää

Työsuojeluvaltuutettuna oltiin mukana ”Työpaikka paremmaksi” -hankkeessa. Hanke muutti koko ajatusmaailman sekä konepajassa että sinkitysosastolla. Kuva: Aki Lehtinen
Työsuojeluvaltuutettuna oltiin mukana ”Työpaikka paremmaksi” -hankkeessa. Hanke muutti koko ajatusmaailman sekä konepajassa että sinkitysosastolla, kertoo pääluottamusmies Rauno Lehtinen. Kuva: Aki Lehtinen

 

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA
– Luottamusmieshomma on tuonut elämääni rikkautta ja poikinut monia luottamustoimia muun muassa kunnallispolitiikassa. Luottamusmiehen tehtävään perustuu kaikki muu. Kun aikanaan aloitin luottamustehtävissä, syntyi työpaikalla luottamus siihen, että osaan hoitaa – tuolloin noin satapäisen – porukan asioita. Se toi itselle kokemusta ja luottamusta siihen, että osaa ja voi toimia yhteisten asioiden eteen monessa muussakin paikassa, sanoo pääluottamusmies Rauno Lehtinen.

Rauno Lehtinen kehyksissä 500Aina eivät luottamusmiesasiat jää tehtaan portin sisäpuolelle.
– Muutamia öitä on kiistatta kyllä tullut valvottua, mutta kaiken kaikkiaan – enemmän luottamusmiehenhomma on antanut kuin ottanut.

 Luottamusmiestehtäviin Lehtistä innosti pyrkimään yksinkertaisesti halu vaikuttaa ihmisille tärkeisiin olosuhteisiin ja asioihin. Lehtisen luottamustehtävät työpaikkatasolla alkoivat, kun hänet valittiin Galvanoimis Oy:n työsuojeluvaltuutetuksi 1988. Työsuojeluvaltuutettuna hän toimi vuoteen 2001, jolloin hänet valittiin nykyiseen tehtäväänsä, yhtiön pääluottamusmieheksi.

Aina eivät edut työpaikalla ole vastakkaiset

Ensimmäisinä kokemuksina työsuojeluvaltuutettuna toimimisesta Lehtinen muistelee:
– Se oli aikaa, jolloin työsuojeluun alettiin oikeasti panostaa. Tampereen teknisen korkeakoulun kanssa oli pilottihankkeena ”Työpaikka paremmaksi”. Tuo hanke poiki parannuksia monessa asiassa. Parannuksia tuli, paitsi perinteisissä teknisissä asioissa, niin myös siinä, että huomattiin ja huomioitiin työsuojelun yhteys tuottavuuteen ja työhyvinvointiin. Voi sanoa, että tuo hanke muutti koko ajatusmaailman sekä konepajassa että sinkitysosastolla.

– Luottamusmiehen homma vaatii porukan näkemistä kokonaisuutena ja toisaalta samalla yksilön näkemistä osana kokonaisuutta. Sitä kautta voi toimia tasapuolisesti kaikkia kohtaan, mikä on näissä hommissa aivan välttämätöntä.

– Yksinäistä touhuahan tämä on. Luotettuja henkilöitä, joiden kanssa asioita voi käsitellä ja purkaa, pitää joku olla, mutta mitään ”hovia” ei saa olla, tiivistää Lehtinen.

 Tiukka mutta rehellinen

Luottamusmiehellä täytyy olla kova pää. Se tarkoittaa, että kuuntelee ja ottaa mielipiteet huomioon, mutta itse pitää päätökset tehdä ja vastuu niistä kantaa. Kuva: Minna Minkkinen
Luottamusmiehellä täytyy olla kova pää. Se tarkoittaa, että kuuntelee ja ottaa mielipiteet huomioon, mutta itse pitää päätökset tehdä ja vastuu niistä kantaa.
Kuva: Minna Minkkinen

 Lehtisen mukaan luottamusmiehellä täytyy olla kova pää. Se tarkoittaa, että kuuntelee ja ottaa mielipiteet huomioon, mutta itse pitää päätökset tehdä ja vastuu niistä kantaa. Neuvottelutilanteessa ei voi paljon apuja kysellä. Vastapuolta ei myöskään koskaan saa aliarvioida.

– Rehellinen pitää olla, vaikka se ei aina ole helpoin tie – mutta paras aina. Kun tekee oman työnsä hyvin ja rehellisesti, ei sinuun päästä mistään kiinni eikä tarvitse pelätä mitään.

Luottamusmiesuransa ikävintä kokemusta muistellessaan Lehtinen toteaa, että taloudellisista ja tuotannollisista syistä käytävät yt:t, yhteistoimintaneuvottelut ovat yleensä kaikille ikävimpiä, varsinkin kun niihin liittyy irtisanomisuhka.

– Lainsäädäntömme ei kauheasti anna tukea eikä turvaa liikkeenjohdollisia päätöksiä käsiteltäessä. Kyllä noissa karkeloissa luottamusmiehen keinot ovat vähissä. Tosin hienoja kokemuksia on tullut pari kertaa, kun on käynyt niin, että yt-neuvotteluissa on saanut irtisanomiset muutettua uudelleen sijoittamisiksi. Pidän johtavana periaatteenani sitä, että työpaikat pitää aina pyrkiä turvaamaan niin monelle työntekijälle, kuin se ylipäätään on mahdollista.

Luottamustöitä tekevälle piisaa

Muitakin ammattiyhdistysliikkeen toimia on Lehtiselle kertynyt; hän on ollut Metallin ammattiosasto 7:n toimikunnassa vuodesta 1998 asti, kahteen otteeseen osaston varapuheenjohtajana. Ensimmäinen kausi oli 2005 – 2008 ja nyt uudelleen vuodesta 2011 alkaen. Metallin piiritoimikunnan (sittemmin Häme-Pirkanmaan aluetoimikunnan) jäsen Lehtinen on ollut vuodesta 2000 alkaen ja toimii siinä nykyisin varapuheenjohtajana. SAK:n paikallisjärjestöt ry:n hallitukseen hän on kuulunut viimeiset kymmenisen vuotta. Lisäksi hän on SAK:n aluetoimikunnan jäsen.

 Kuntapolitiikassa Lehtinen on toiminut Pirkkalassa vasemmistoliiton edustajana 2004 kuntavaaleista alkaen. Vuodesta 2008 hän on ollut kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä. Tämän vaalikauden hän on kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja.

Lehtisen työhistoria on keskittynyt yhteen työpaikkaan:
– Menin 1980 Galvanoimis Oy:n konepajalle aluksi koneistushommiin. Sinkityslaitoksen jälkikäsittelijäksi siirryin 1992. Yritysjärjestelyistä ja nimenvaihdoksista huolimatta olen ollut saman talon palveluksessa siitä asti.

 

Vasen Kaistan pääluottamusmiessarjassa ilmestynyt:

Pääluottamusmies on tunteiden tulkki ( Antti Salonen 17.3.2016)
Sankari puun ja kuoren välissä
(Petri Sorvali 3.2.2016)

 

III

Lehtisen muotokuva: Petri Lahtinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *