Artikkeli: Uutiset 2013–2018

18.2.2016 klo 11:48

Mänttä-Vilppula karttelee vastuuta vanhustenhuollossa

säästöt eivät saa mennä liian pitkälle. On taattava tarpeellinen määrä henkilökuntaa ja osaamista. PenttI Paananen ihmettelee,
– Säästöt eivät saa mennä liian pitkälle. On taattava tarpeellinen määrä henkilökuntaa ja osaamista, vaatii kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja PenttI Paananen (vas.)

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA, kuva: PENTTI PAANASEN kotiarkisto
Mänttä-Vilppulan asukkaat ovat useasti nykäisseet Pentti Paanasta kaupungilla hihasta kertoakseen huolensa vanhustenhuollon ongelmista. Paanaselle kerrotaan huolista, sillä kaupunkilaiset uskovat valtuuston varapuheenjohtajalla olevan keinoja ratkaista ilmeisiä ongelmia.

Ratkaisuja Paananen on etsinytkin. Hän ottanut ongelmat esiin kaupunginhallituksen kokouksissa ja valtuuston seminaareissa sekä ottanut suoraan yhteyttä palveluista vastaavaan päällikköön.

– Vastaukset kysymyksiin hoidon laadusta ja yksittäisten vanhusten hoidon ongelmiin ovat olleet ympäripyöreitä tuottaja-vastaa-laadusta ja ohjausryhmä-seuraa -hokemia, tiivistää Paananen saamiaan vastauksia.

Mänttä-Vilppulan sosiaali- ja terveyspalvelut tuottaa Mäntänvuoren Terveys osakeyhtiö,  jossa osakkaina ovat Mänttä-Vilppulan kaupunki ja Pihlajalinna Oy. Yhtiö on perustettu vuonna 2013.

Kaupunki ei voi ulkoistaa vastuutaan

Sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistaminen on heikentänyt niin luottamushenkilöiden kuin muidenkin kaupunkilaisten mahdollisuuksia puuttua epäkohtiin. Esimerkiksi vanhustenhuollosta vastaavia on ollut vaikeata saada puuttumaan yksittäisten vanhusten ongelmiin. Huolestuneiden kaupunkilaisten yhteydenotot on siivutettu ja ongelmiin on puututtu vasta julkisen painostuksen jälkeen.

Suorilla yhteydenotoilla hoidosta vastaaviin viranhaltijoihin ei näytä olevan vaikutusta. Pakkasessa  harhailleen vanhuksen asioihin tartuttiin vasta, kun Paananen kirjoitti asiasta KMV-lehden yleisönosastoon.

Pentti Paananen onkin vaatinut, että kaupunki kertoo selvästi vanhustenhuollon asiakkaille ja heidän omaisilleen, miten on toimittava, jos hoito ei ole asianmukaista. Myös henkilökunnan pitää voida tuoda epäkohdat julki pelkäämättä ongelmista puhumisen vaikuttavan työsuhteeseen. Epäkohtien esille tuomisesta olisi hyötyä, myös kaupungille, jolle vastuu vanhustenhuollosta kuuluu.
– Viime kädessä lakien ja sopimusten mukaisesta sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan laadusta vastaa kaupunki, sitä ei voi ulkoistaa, korostaa Paananen.

Kaupunki välttelee keskustelua

Keskustelu vanhustenhuollon ongelmista käy vilkkaana myös Mänttä-Vilppulan paikallislehden KMV-lehden palstoilla. Yleisönosaston ja tekstiviestipalstan kirjoitukset kertovat kaupunkilaisten olevan huolissaan vanhusten hoidon laadusta ja turvallisuudesta.

KMV-lehdessä on julkaistu myös laaja artikkeli, jossa nimettömänä esiintynyt kotihoidon työntekijä kertoo hoidon puutteista. Epäkohdista on tehty myös kantelu  aluehallintovirastoon. Sekä Mänttä-Vilppulan kaupunki että Mäntänvuoren Terveys kieltäytyvät kommentoimasta esille nousseita epäkohtia.

Mäntävuoren Terveydestä on kanneltu aluehallintovirastoon myös kaksi vuotta sitten.  Aluehallintoviraston kantelusta tekemässä valvontapäätöksessä kiinnitettiin huomiota henkilökunnan riittävyyteen ja jaksamiseen sekä asiakkaille toteutettuun lääkehoitoon.

– Vastaisen varalle aluehallintovirasto kiinnitti Mänttä-Vilppulan kaupungin huomiota sen järjestämisvastuulla olevien palvelujen toteutuksessa todettuihin epäkohtiin sekä kaupungin vastuuseen valvoa alueellaan tuotettavia yksityisiä sosiaalipalveluja, kuvataan aluehallintoviraston päätöstä KMV-lehden jutussa.

 

Lisää aiheesta Vasen Kaistalla

Tarkastajahoitaja valvomaan vanhustenhuoltoa  (26.1.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa
Hoitaja: Vanhuksia hoidetaan miten milloinkin  (KMV-lehti 11.2.2015)

 

Kommentteja: 1

  1. Hyvä,Pertti
    Jatka samalla linjalla,tuntuu ettei asiat paljoo ole mennyt paremmaksi,kokemusta on helmikuusta lähtien,ensiksi äidin osalta ja nyt sama jatkuu isän kohdalla.Ei ole kyllä oikein että täältä saa soitella ja ” neuvoa” mitä pitäs tehdä ” ja miksi on tehty näin.Lääkäri itse myönsi kun tiedustelin häneltä äidin hoidosta ettei hän ymmärrä miksi koulutettu henkilökunta ei osaa toimia ja virheitä on tehty.Ymmärrän kyllä että henkilö oli jo iäkäs mutta se ei saa näkyä hoidon tasossa ja ihmisen kärsimyksenä viimeisinä elinkuukausina.Toivotaan että näiden asioiden tuominen auttaisi sellaisia joilla ei ole omaisia puuttumaan asiaan.
    Tv.Jarmo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *