Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

18.2.2016 klo 16:41

Tampereen vasemmiston kuntavaalistartti lauantaina

Seuraavien kuntavaalien ajankohdasta ei ole varmaa tietoa, mutta se on varmaa, että Tampereen vasemmiston vaalityö käynnistyy ensi lauantaina.
Seuraavien kuntavaalien ajankohdasta ei ole varmaa tietoa, mutta se on varmaa, että Tampereen vasemmiston vaalityö käynnistyy ensi lauantaina.


Teksti ja kuva: CAI MELAKOSKI   

Seuraavien kuntavaalien ajankohta on vielä avoinna, mutta vasemmistoliiton tamperelaiset jäsenet ja kannattajat kokoontuvat ensi lauantaina ideoimaan paikallisia vaaliteemoja, löytämään hyviä ehdokkaita ja suunnittelemaan hyvän vaalikampanjan aineksia.

Kaikille vasemmiston jäsenille ja kannattajille avoimessa keskustelussa tulevat varmasti esille myös vasemmistoliiton kesäkuiseen edustajakokoukseen liittyvät asiat.

Vasemmistoliiton nykyisessä valtuustoryhmässä on seitsemän jäsentä. Se on neljänneksi suurin ryhmä 67-jäsenisessä kaupunginvaltuustossa.

Kuntavaalien ajankohta ei vielä tiedossa

Eduskunta on siirtänyt kuntavaalit jo kertaalleen. Vanhan kaavan mukaan vaalit olisivat ensi syksynä, mutta eduskunta päätti, että vaalit pidetään keväisin, ja seuraavat kuntavaalit ovat 9. huhtikuuta 2017.

Sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen syksyisten käänteiden myötä koko vaalijärjestelmä on nyt muutoksen kourissa ja oikeusministeriössä etsitään ajankohtaa peruspalvelualueiden vaaleille. Yhtenä vaihtoehtona on pidetty alue- ja kuntavaalien yhdistämistä, mutta aluevaalien järjestäminen jo 9.4. ensi vuonna ei ole mahdollista.

Ministeriö kutsui myös eduskuntapuolueiden puoluesihteerit pohtimaan vaalijärjestelyjä. Oikeusministeriö esitti ensimmäisten itsehallintovaalien yhdistämistä presidentinvaaleihin 2018, mutta puoluesihteereiden enemmistö ehdotti itsehallintovaaleja pidettäväksi 22. lokakuuta ensi vuonna, ja että kuntavaalit siirrettään myös pidettäväksi lokakuun lopulla.

Oikeusministeriön mukaan tarvittavat vaalilain uudistukset on säädettävä eduskunnassa tämän kevään aikana, jotta ne astuisivat ajoissa voimaan.

Yle kertoi tiistaina, että hallituksen nykyiset kaavailut peruspalvelualueista ovat ristiriidassa perustuslain kanssa ja asiat joudutaan neuvottelemaan ja valmistelemaan uudestaan. Mutta kuntavaalit järjestetään joka tapauksessa jossain vaiheessa, ja vaalityön valmistelu kannattaa alkaa nyt.

Tampereen vasemmiston kokouksesta tarkemmin Vasen Kaistalla:

Lauantaina vaalit haltuun

Jutun aiheista lisää muualla verkossa:

Vaalit.fi (Oikeusministeriön vaalisivut)

Tampereen kaupunginvaltuuston ryhmät (Tampereen kaupungin verkkosivut)

Sote kompuroi taas – 15 alueen malli ei sittenkään onnistu? (Yle 16.2.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *