Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

10.2.2016 klo 16:08

MV-lehti varastaa ja herjaa

Yle Uutiset, toimitus
MV-verkkosivusto ei piittaa Journalistin ohjeista, joihin ammattitoimittajat ovat sitoutuneet. Kuvassa Ylen toimitus.

 

Teksti: JORMA MÄNTYLÄ, kuva: SEPPO SARKKINEN,Ylen kuvapalvelu
MV-lehti varastaa juttuja ja kuvia Suomen medioilta sekä solvaa ja herjaa ihmisiä. Espanjassa toimitettava MV??!! on kopioinut luvatta, maksamatta ja tekijänoikeuksia rikkoen Aamulehden, Yle Tampereen, Valkeakosken Sanomien ja Vasen Kaistan uutisia ja kirjoituksia.

MV-lehti on muutamassa vuodessa noussut kiistellyksi ”vaihtoehtomediaksi”. Vaihtoehtoisuus tarkoittaa MV:ssä rasistishenkistä maahanmuuton vastustamista, tarkistamattomien huhujen ja salaliittoteorioiden levittämistä sekä järjestelmällistä tekijänoikeuksien rikkomista.

Julkaisun yleinen väite on, että suomalaisissa tiedotusvälineissä on punavihreä suvaitsevaisto-toimittajien salaliitto, jonka tarkoitus on aivopestä suomalaiset hyväksymään laajamittainen hallitsematon maahanmuutto ja siitä aiheutuva islamisaatio. Suvakkitoimittajiksi nimiteltyjä toimittajia pilkataan ja herjataan MV:ssa ja uhkaillaan sosiaalisessa mediassa.

Toimittajajärjestöissä sekä kustantajien keskuudessa kiukkua on herättänyt MV:n häikäilemätön tekijänoikeuksien polkeminen. MV varastaa kopioimalla juttuja ja kuvia lakeja ja sopimuksia noudattavilta mediataloilta. Lupia ei kysytä, eikä mitään varsinkaan makseta, ja usein edes lähdettä ei mainita.

Pirkanmaan medioilta varastettu

Uutisia, artikkeleita ja valokuvia on kopioitu ainakin Helsingin Sanomilta, Ilta-Sanomilta, Taloussanomilta, Iltalehdeltä ja Suomen Kuvalehdeltä. Journalisti-lehden mukaan kustantamot ovat ryhtymässä oikeustoimiin tekijänoikeusrikkomusten lopettamiseksi.

Pirkanmaalla rikkomusten kohteeksi ovat joutuneet Aamulehti, Valkeakosken Sanomat, Tamperelainen, Yle Tampere ja Vasen Kaista. Valkeakosken Sanomilta ja Aamulehdeltä napattiin juttu ja kuva Toijalan vuokra-asuntojen muuttamisesta maahanmuuttokäyttöön. Yleltä on viety juttuja Rautaharkon vastaanottokeskuksesta sekä Ruokanysse-bussista.

Vasen Kaistan uutinen Kangasalan kunnanvaltuutetun Jussi Haaviston veropetostuomiosta ilmestyi muutaman tunnin kuluttua MV-lehteen rötösherra-otsikon kera, ilman lähdettä. MV ei ole vastannut Vasen Kaistan vaatimukseen luvatta kopioidun jutun poistamisesta.

Samoin on käynyt Tamperelaiselle ja Aamulehdelle.

– Pari maahanmuuttoaiheista juttua lienee käytetty, samoin useiden sisarlehtiemme juttuja. Suhtaudumme tietenkin kriittisesti. Teemme tarvittaessa ratkaisut Etelä-Suomen Mediassa yhtiötasolla, sanoo Karri Kannala, Tamperelaisen päätoimittaja ja kustannusjohtaja.

– MV kopioi juttuja aina silloin tällöin. Aluksi reagoimme siihen lähettämällä sähköpostin. Siitä ei juuri apua ollut. Lupia ei kysellä. Olemme käyneet vääntöä, esimerkiksi viime vuonna uhkailivat julkisesti toimittajaamme Juha Vainiota, mutta aika turhaa se on. Eivät noudata Julkisen sanan neuvoston linjauksia eivätkä journalistin ohjeita. Jos epäilemme rikosta, asioissa pitää edetä rikosprosessin mukaisesti, mutta sellaisia hankkeita ei nyt ole, kommentoi Aamulehden päätoimittaja Jouko Jokinen.

– MV-lehden tapa tehdä juttuja on äärimmäisen kyseenalainen. Se ei ole sitoutunut journalistin ohjeisiin, joita koko muu ala Suomessa noudattaa. Avoimen rasistinen linja on lehden tunnusmerkki, sanoo puolestaan Ylen päällikkö Riitta Pihlajamäki.

Uhkailua ja pelottelua

MV-lehti rikkoo journalistien eettisiä ohjeita ja usein lakia herjaamalla ja solvaamalla julkisesti ihmisiä. Kriteerinä on tavallisesti suhtautuminen maahanmuuttoon. Lehti kutsuu maahanmuuttajia ja pakolaisia loukkaavasti “maahantunkeutujiksi” ja käyttää heistä epäasiallista matu-lyhennettä. Maahanmuuttajien tilannetta ymmärtäviä kansalaisia lehti nimittelee epäisänmaallisiksi suvakeiksi.

Lännen Median ja Aamulehden toimittaja Juha Vainio ei ole ainoa MV:n uhri. Tampereella lehden hampaissa on ollut Petra Packalen, joka järjesti rajat kiinni –vastamielenosoitusta sekä kokosi varoja Suomen Punaiselle Ristille. Häntä haukuttiin lehdessä ”tärähtäneeksi suvakkilehmäksi”.

‒ Sain kommentteja kuten ”tämä ei jää tähän” ja muuta pelottelua. Muutaman päivän kuluttua oli herjausjuttu MV-lehden sivuilla. Jätin tekemättä rikosilmoituksen, ehkä ei ole vieläkään liian myöhäistä alkaa oikeustoimiin? MV-lehden tarkoitus on ollut varmasti lannistaa vastapuolta. Siinä ne eivät tällä kertaa onnistuneet, Packalen kertoo kokemuksiaan.

MV:n mustavalkoisessa maailmassa suvakeiksi nimiteltyjen ihmisten vastakohtia ovat “isänmaalliset maahantunkeutumisen vastustajat”. Yksi heistä on Ylöjärven kaupunginvaltuutettu, rasistisia kirjoituksia Facebookissa julkaissut Matti Ylitalo.  MV:n teksteissä julkirasistista on tehty vainottu sankari, jonka  kaupunginvaltuuston “suvakit”, kuten “sosialistipuheenjohtaja” Leena Joensivu, haluavat aiheetta erottaa valtuustosta. “Suvakit eivät kestä totuutta maahantunkeutumisesta”, on julkaisun toistuva väite.

Mikä MV??!!

MV-lehti on Espanjassa 2014 perustettu verkkolehti. Sen alkuperäinen nimi oli ”Mitä vittua?” Vuosi sitten se muutettiin muotoon MV-lehti. Etusivun logossa käytetään nimeä MV??!!

Verkkojulkaisu on suosittu, ja se tavoittaa parhaimmillaan yli puoli miljoonaa suomalaista. Tosin ani harvat uskovat lehden leperryksiin, huhuihin ja tarkistamattomiin juttuihin. Takavuosien Pahkasika oli paljon parempi ja hauskempi, koska se oli huumoria ja ymmärrettiin huumorijulkaisuksi. MV??!! sen sijaan ei onnistu olemaan uskottava uutisjulkaisu jatkuvien virheiden, herjauksien ja tekijänoikeusvarkauksien takia.

Lehden päätoimittaja on suomalaissyntyinen Ilja Janitskin, 38. Hän on ollut moottoripyöräkerho Bandidosin täysjäsen. Suomen Kuvalehden mukaan Janitskin on Espanjassa paossa maksamattomia velkoja. Journalisti –lehden ja Kalevan mukaan Janitskin on tuomittu Suomessa kolmesta pahoinpitelystä, huumausainerikoksesta sekä doping- ja lääkerikoksesta vuosina 2000 – 2011.

 

Juttua täsmennetty 12.2.2016 klo 8:47 Janitskin moottoripyöräkerhon jäsenyyttä koskevalla tiedolla. Janitski on ollut Bandidoksen täysjäsen, mutta ei ole enää.

 

Aiheesta lisää Vasen Kaistalla

Ylöjärven valtuustossa on tolkun ihmisiä (6.2.2016)
Virheellinen tolkullisuus (4.2.2016)
Yrittäjävaltuutettu tuomittiin törkeästä veropetoksesta Kangasalla (2.2.2016)
Valtuutetun möläytykset vahingoittavat Ylöjärven mainetta (Vasen Kaista 25.11.2015)

 

Aiheesta lisää muualla verkossa

Salaliitot keskuudessamme (Voima 9.9.2009)
Valheenpaljastaja: Uutista on helppo matkia (Yle Kuningaskuluttaja 23.3.2015)
Vihasivusto tienaa isoja tuloja tunnettujen suomalaisyritysten mainoksilla (Kaleva 28.3.2015):
Mitä%*&!vittua,Ilja Janitskin? (Image 25.4.2015)
Paskamyrsky (Journalisti 21.5.2015)
Otavamedia ja Sanoma oikeustoimiin MV-lehteä vastaan (Journalisti 13.8.2015)
Vain prosentti nuorista uskoo MV-lehden juttuja (Aamulehti 1.2.2016): 

 

 

Kommentteja: 13

 1. Kun kommenttipalstoille kirjoitetaan, näkyy kautta maan sama trendi. Niinsanotut ”maahanmuuttokriittiset” eli kotikutoiset fasistit ja rasistit kirjoittavat nimimerkillä. Me ”suvakit” eli ”empaatit” kirjoitamme omalla nimellämme. Häpeä siis johdattaa roistojen armeijaa toimimaan nimettöminä 🙂

  Tuossa ylempänä mietitään tekijänoikeuskysymyksiä, joista (niin kauan kuin muistan) on väitetty somessa vaikka ja mitä.
  Lähteiden ilmoittaminen EI auta esimerkiksi Janitskinin tapauksessa mitään. Janitskin yrittää MV:ssä perustella varastamiensa juttujen käyttämisen sitaattioikeudella. Sitaatti merkitsee lähteestä kopioitua jutun pientä osaa, jota kommentoidaan. Mutta Janitskin ottaa kokonaisen jutun, siis korvaa SEN MITÄ HÄNELLÄ EI OLE ns. sitaatilla. Se on laitonta. HS perää juuri 200 jutusta maksua MV:ltä.

  SOME:sta ei voi ottaa ainuttakaan kuvaa ilman kuvaajan lupaa. ( poislukien common usage lisenssikama). Jos ottaa – se on yksiselitteisesti varkaus. Toki tiedän, että melkein kaikki tekevät sitä, mutta varkaus se silti on. Punaisia päinkin kävelemisestä saa rikesakon, jos polisi näkee.

  Otetaan esimerkki.
  Oletetaan, että minä otan esimerkiksi HS nimiseen lehteen kuvan kadulla galluppiin haastateltavasta ihmisestä. Journalistin eettisten ohjeiden perusteella minun on kerrottava kuvattavalle seuraavat asiat: ”Olen lehtikuvaaja Jore Puusa ja tämä kuva menisi HS lehden galluppiin, saanko kuvata sinua ja tehdä kysymyksen.
  Oletetaan että saan luvan ja otan kuvan. Sitten kuva ilmestyy HS:ssä ja MitäVittua varastaa sen sivuilleen, koska kuvattu onkin kritisoinut rasisteja ja Janitskin solvaa henkilöä.
  MV lehti on siis varastanut kuvan ja aiheuttanut henkilön joutumisen halveksunnan kohteeksi.
  MV:n teko on silloin laiton. Ja on ihan sama onko teko tehty Espanjassa tai Suomessa, Espanjan intimiteettisuojalaki on paikoin jopa tiukempi kuin Suomessa.

  SOME:ssa on toki ikäviä paikkoja kuten Pinterest..minunkin kuviani on siellä ainakin 20 kpl. En saa niitä pois millään. Noille ei mahda mitään. En ole niin hullu että lähtisin oikeuteen vaikka voittaisinkin sen. Se maksaisi enemmän kuin asuntoni luultavasti. Niinpä somen kuvavarkaudet ovat yleisiä –sanktioita ei vielä ole riittävästi—, mutta se että joku varastaa ei tarkoita sitä että sinun tai sinun pitäisi varastaa vain…..koska se on mahdollista.

 2. Voisitteko nyt kerrankin tehdä alusta loppuun saakka totuuden mukaisen jutun?
  Jos pitää omaa kilpeä kiillottaessaankin puhua paskaa, niin tehkää se edes uskottavasti.

  ”…ja usein edes lähdettä ei mainita.”
  Suosittelen tutustumaan julkaisun juttuihin, ja sen jälkeen kertomaan monestako puuttuu viitteet.

 3. ”Vihasivustoja ei saa poistettua. Toisaalta ei kuulukaan. Niiden kulloinenkin suosio kertoo yhteiskunnan kipukohdat ja ongelmat. Nyt ongelmana on se että Mv lehteä luetaan. Ei sitä voi estää. Jos noin kova suosio on, niin sensuuri on kuin bensaa liekkeihin.”

  Olen samaa mieltä. MV-lehden kieltäminen ollisi suuri virhe::

  http://sonk.fi/vetoomus-mv/

  Miksi vasemmistossa ei voida myöntää, että hallitsemattomaan eli markkinavoimaiseen maahanmuuttooon sisältyy vakavia tasa-arvo- ja työvoimapoliittisia ongelmia?

  https://vasenkaista.fi/2015/09/maahanmuuton-mutkia/

  Jorma Mäntylä
  Kangasala

  1. Eikö perussuomalaiset olleet vielä ennen vaaleja Soinin oman väittämän mukaan vasemmistopuolue?

 4. Vasemmisto tietenkin räksyttää MV-lehdestä, joka on murtanut sen monopolin ja paljastaa, miten suvakkimediat valehtelevat ja tekevät härskiä propagandaa. Ilmankos ainoan rehellisen median kimppuun käydään, jotta tämä Suomen ja sen kansan tuhoaminen saisi jatkua. Ihan vain tiedoksi, että jos suvakkimediat edes pyrkisivät tekemään rehellistä ja puolueetonta journalismia, niin vaihtoehdomedioille ei olisi sosiaalista tilausta. Kun ne tekevät ala-arvoista juornalismia ja härskiä propagandaa, niin tämän takia on.

  Suvakkimedioihin pätee vanha viisaus: Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

  1. ai eikö MV olekaan propagandaa? ja sana on muuten ”journalismi”, se on jotain mitä MV ei ole

 5. Mv lehden suurin ongelma on juuri varastaminen. Ei suinkaan rasismi ja vihan lietsonta. Nimittäin ilman varastamisesta tullutta ongelmaa päästäisiin pureutumaan oikeisiin asioihin. Netti on täynnä näitä ns .vaihtoehtomedioita. Vihaa lietsovia uutissivustoja on ollut aina ja tulee olemaan jatkossakin. Mv lehdestä kiintoisan tekee sen suosio. Esim. Verkkomedia joka toimi puhtaasti vieraan vallan laskuun ei saavuttanut tällaista suosiota. Vihasivustoja ei saa poistettua. Toisaalta ei kuulukaan. Niiden kulloinenkin suosio kertoo yhteiskunnan kipukohdat ja ongelmat. Nyt ongelmana on se että Mv lehteä luetaan. Ei sitä voi estää. Jos noin kova suosio on, niin sensuuri on kuin bensaa liekkeihin. On totta että esim. Hs on muuttunut. Ennen se sisälsi yhden sivun mielipiteitä. Nyt koko lehti on mielipidepalstaa. Arvoja jotka ovat vieraita isolle osalle kansasta. Kuten ääriajattelu oli se sitten radikaalisuvaitsevaisuutta tai äärinationalismia.

 6. Onko nyt sitten niin että jos julkaisen esim. omalla fb sivulla esim ylen ”uutisen” niin rikon tekijänoikeuksia? Tai poimin IL:n julkaiseman kuvan ja julkaisen sen omalla sivulla rikon tekijänoikeuksia?
  Yleensä se koira älähtää johon kalikka kalahtaa!! Tainnu vähän lukijamäärät artikkelissa mainituissa medioissa laskea ja nyt on paniikki osoitella sormella!!

 7. MV tekemä julkaisuoikeuksien rikkominen on paljon laajempaa kuin jutussa kerrotaan. Olen koonnut ao median rikoksia kesäkuusta 015 alkaen. MV varastaa myös kansainvälisiltä toimistoilta ja ulkomaisten lehtien web sivuilta materiaalia. Kun MV mediaa tarkastelee, sen jutuista noin 90% on suoria tekijänoikeusrikkomuksia ja loput erillaista kansalaisjournalismia – josta osa Magneettimedian juutalaisvastaisia juttuja. Vasen kaistalta jää lisäksi huomaamatta MV:n Venäjäkytkentä. Noin kerran viikossa MV julkaisee jutun Venäjän toimista puollustellen esim Syyriapommituksia ja jakaen niistä medialta varastettuja karttoja, joissa iskukohdat on siirretty. Yleinen tutkivien journalistien käsitys on, että MV saa osan toimintaresurseistaan Venäjältä.
  Lehden tarkoitus on siis hajottaa suomalaista yhteiskuntaa trollitehtaiden kirjoituksilla.
  Janistki on ostanut erilaisista web palveluista kymmeniä feikkiprofiileja, joista suurin osa kommenttipalstan kirjoituksista tulee.
  Itseäni lehtikuvaajana harmittaa kuvavarkaudet ja niistä tehtävät manipulaatiot. MV:n toiminta saa aikaan mm. sen että ihmiset alkavat kieltäytyä kuvatuiksi tulemisesta kun voivat päätyä täysin toisessa merkityksessä eli halveksittavassa asemassa MV:n sivuille. Tässä mielessä MV heikentää journalistien toimintamahdollisuuksia.
  Kun MV:hen suhtautuu krittiisesti toimii Janitskin seuraavasti.
  Ensin kaadetaan kriittisen FB sivu feikkiprofiili-ilmiannolla, sitten henkilöstä tehdään solvaussivuja verkkoon kun hänet ensin solvataan monin keinoin kommenttiketjuissa – joissa myös tappouhkaukset alkavat ja lopulta alkaa öinen puhelinterrori jossa nauretaan ja uhataan tappaa nämä tulevat jäljittämättömistä prepaideista.
  Itse olen kohdannut nämä kaikki, viimevaiheessa esim luvattiin repiä koirani kieli irti, jos en lopeta MV:n vastaista ”maanpetturi- ja mädätystoimintaani”.
  Aloitin tukimisen kesäkuussa kun tuttuni tyttärestään ottama kuva varastettiin MV:n lapsipornoa käsittelevään juttuun ja tyttö joutui kiusauksen kohteeksi.
  Tässä esimerkki Ilja Janitskinin toimintamalleista eli minusta tehdyistä solvaussivuista jotka linkitettiin asiakkailleni ja perheenjäsenilleni.
  http://kuvajournalismia.blogspot.fi/2015/09/nain-toimivat-ilja-janitskini-ja.html
  Tärkeeä on huomata, että polisii ei tee mitään MV:stä tehtyjen ilmoitusten suhteen.

  1. Tärkeeä on huomata, että polisii ei tee mitään MV:stä tehtyjen ilmoitusten suhteen.
   Ihmisoikeuksiin kuuluu sanan vapaus. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee.

   1. Miten nuo valeprofiilit liittyy sananvapauteen. Ilja on nyt lähtenyt sellaiselle linjalle että ennen pitkään tulee vankila reissu.

   2. Parahin nimim. ”anonyymi”, kaikki MV-lehden varastamat artikkelit on joku kirjoittanut ja kaikki sen varastamat kuvat on joku ottanut. Kirjoittamisesta ja kuvaamisesta on ollut tekijöilleen kustannuksia. Työstä on tapana maksaa palkkaa.

    Millä perusteella Ilja Janitskin ottaa itselleen oikeuden käyttää ilmaiseksi muiden tekemiä artikkeleita ja kuvia ja ottaa niistä saamansa rahat omaan taskuunsa? Sehän on varastamista sanan kaikkein selkeimmässä merkityksessä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.