Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

4.3.2016 klo 15:11

Kilpailukykysopimus ei ole sopimus

VIRVA-MARI RASK ja JOUNI SIRÉN
Sanakirjan mukaan sopimus on osapuoliaan sitova yhteinen päätös. Nyt neuvoteltu kilpailukykysopimus kuitenkin sitoo vain työntekijöitä. Työnantajat eivät ole sitoutuneet mihinkään.

Oikeudenmukaisuuden ja kansantalouden kannalta olisi paras, että ammattiliitot hylkäisivät sopimusesityksen.

Työajan pidennys ja työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksujen siirtäminen entistä enemmän työntekijöiden maksettaviksi ovat käytännössä palkanalennuksia. Kun palkansaajien ostovoimaa leikataan, kotimarkkinoiden pienten palveluyritysten asema huononee entisestään.

Viennin ongelmat eivät johdu palkoista. Suomessa on jo nyt pienemmät palkat ja pidemmät työajat kuin Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa.

On myös älyllisesti epärehellistä esittää, että vientiteollisuuden kilpailukyky paranee leikkaamalla julkisten alojen työntekijöiden lomarahoja. Tämä on myös tasa-arvokysymys: julkisen puolen työntekijät ovat suurelta osin pienipalkkaisia naisia.

Sopimuksella siirretään 2,5 miljardin euroa työntekijöiltä työnantajille. Hallituksen mukaan se toisi 35 000 uutta työpaikkaa. Miksi nyt kävisi niin, kun Kela-maksun poisto ja yhteisöveron alentaminen ovat johtaneet vain suurempiin osinkoihin?

On vaikea myöskin uskoa, että palkanalennukset toisivat investointeja, kun suomalaiset pörssiyhtiöt tänä vuonna jakavat 11 miljardia euroa osinkoina sen sijaan, että investoisivat ne uuteen tuotantoon ja tuotekehittelyyn.

Paikallinen sopiminen on hyvä asia, mutta silloin tarvitaan vahva luottamushenkilöjärjestelmä ja työntekijöiden edustajia yrityksen johtoryhmässä. Perälautana täytyy olla yleissitova työehtosopimus, joka määrittelee vähimmäisehdot.

Virva-Mari Rask, varavaltuutettu (vas)
Jouni Sirén, Tampereen Vasemmiston puheenjohtaja

 

Kommentteja: 1

  1. Maailmassa on rahaa. Rahaa joka sijoitetaan joko suoraan tai välillisesti yrityksiin, rahaa jolla ostetaan yrityksiä tai investoidaan niiden kasvamiseen. Investoinneilla pyritään siihen, että yritykset tekisivät enemmän voittoa, jotta tätä rahaa tulisi lisää. Suomen teollisuus tai sen työntekijät eivät kykene tarjoamaan mitään poikkeuksellista kilpailuetua muihin maihin nähden. Jos yrityksen pyörittäminen suomessa ei tuota niin hyvin kuin muualla, yritys siirretään muualle. Tämä on fakta ja tämä on rahan liikkumisen laki. Tälle faktalle te vasemmistoressukat ette mahda yhtään mitään. Mitä hankalammaksi te teette täällä yritysten voittoa tuottavan toiminnan, sitä vähemmän täällä on jatkossa työpaikkoja. Suomen valtio loppuu rajalle, mutta raha kulkee rajan yli. Yritysten ei ole pakko toimia Suomessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *