Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

20.4.2016 klo 08:43

Pirkanmaan valtuustoissa 19 loikkausta

Puoluesiirtymia_Pirkanmaa_900x563_cm
Suomen Tietotoimiston valtakunnallinen selvitys perussuomalaisten valtuustoryhmistä päätyi siihen, että PS on menettänyt noin 90 valtuutettua kuntavaalien jälkeen. Vasen Kaista kartoitti kaikki ryhmänvaihdokset Pirkanmaalla.

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI
Perussuomalaiset ovat hukanneet jo lähes kahdeksan prosenttia pirkanmaalaisista kunnanvaltuutetuistaan. Suomen Tietotoimiston maanantaisen selvityksen mukaan perussuomalaiset on menettänyt 90 kunnanvaltuutettua koko maassa.

Vasen Kaista vertasi Pirkanmaan valtuustojen kokoonpanoa vuoden 2012 kuntavaalien jälkeen tämän päivän kokoonpanoihin kaikissa maakunnan 22 kunnassa. Yhdeksän perussuomalaisten listoilta valittua valtuutettua on vaalien jälkeen vaihtanut ryhmää tai perustanut uuden.

Valtuustoryhmää on vaihtanut yhteensä 19 valtuutettua. Sosiaalidemokraatit on ainoa puolueryhmä, jonka valtuustoryhmät ovat välttyneet ryhmän vaihdoksilta.

Ryhmää on vaihdettu kahdeksassa pirkanmaalaisessa kunnassa. Neljässätoista kunnassa poliittiset voimasuhteet ovat säilyneet ennallaan.

Vasemmistoliitto Tampereella neljänneksi suurimmaksi

Perussuomalaiset-valtuustoryhmän kutistuttua kolmanneksella on vasemmistoliiton valtuustoryhmä noussut neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi Tampereen kaupunginvaltuustossa. Vaalien jälkeen perussuomalaisia valtuutettuja oli yhdeksän, nyt kuusi. Vasemmistoliitolla on yhä seitsemän valtuutettua.

Vasemmistoliitto on menettänyt yhden valtuutetun Pirkkalassa Harri Aallon siirryttyä perustamaansa sitoutumattomaan Uusi Voima -valtuustoryhmään.

Vihreät ovat menettäneet kaksi valtuutettua. Kokoomus on saanut kaksi ja menettänyt kolme valtuutettua, keskustan valtuustoryhmiin on tullut neljä ja niistä on lähtenyt saman verran jäseniä.

Ainoa puoluepoliittinen ryhmä, joka on onnistunut kasvattamaan valtuutettujensa kokonaismäärän on kristillisdemokraatit. Sitoutumattomien kirjavat ryhmät ovat saaneet kaksitoista lisäpaikkaa.

Seuraavat kuntavaalit järjestetään vuoden kuluttua. Niiden odotetaan myllertävän voimasuhteita jälleen melkoisesti myös Pirkanmaalla.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa perussuomalaiset saivat 118 edustajaa Pirkanmaan valtuustoihin. Lisäystä tuli peräti 79 paikkaa. Nyt puolue on jo menettänyt yhdeksän valtuutettua ja puolueella tulee olemaan suuria vaikeuksia saada merkittävää osaa nykyisistä valtuutetuistaan listoilleen ensi kevään vaaleihin.

Uusimmat puolueiden kannatusmittaukset antavat aiheen olettaa, että perussuomalaiset joka tapauksessa tulevat menettämään kymmeniä paikkoja Pirkanmaalla.

Viime kuntavaaleissa perussuomalaiset oli ainoa lisäpaikkoja voittanut ryhmä Pirkanmaalla. Kokoomus menetti 29 valtuutettua, SDP, vasemmistoliitto ja ryhmä muut kukin 15 paikkaa, vihreät 13 ja keskustapuolue 11 edustajaa.

Kuntavaalit järjestetään sunnuntaina 9.4.2017. Ennakkoäänestys on kotimaassa 29.3.-4.4. ja ulkomailla 29.3.-1.4. 

 

Aiheesta lisää Vasen Kaistalla:

Kunta- ja maakuntavaalien aikataulut myllerryksessä (28.2.2016)

Tampereen vasemmiston kuntavaalistartti lauantaina (18.2.2016)

Aalto erosi valtuustoryhmästä Pirkkalassa (22.9.2015)

Sirtymät_Pirkanmaa_UUSIn_775x436_cm

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *