Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

27.7.2016 klo 11:31

Kuhmalahden Taidepappilan Teemu ja eläimet

eemu Luoto: Afrikka, ylpeä ja alistettu. Keramiikka 1994.
Teemu Luoto: Afrikka, ylpeä ja alistettu. Keramiikka 1994.

 

Kesäkaista tunnuskuvaTeksti ja kuvat: JORMA MÄNTYLÄ
Isoissa taidekeskuksissa on huoliteltua ja siistiä. Kuhmalahden Taidepappila vuodelta 1891 on hiukan rapistunut, mutta näyttelytyöt ovat korkeatasoisia. Parin sadan metrin ulkoilu horsmien seassa tuo hyvin esiin sekä isännän että vierailevien taiteilijoiden tuotantoa.

Kuhmalahden Taidepappila on Suomen vanhimpia kesätaidekeskuksia. Taidepappilan perusti vuonna 1971 taiteilija Teemu Luoto. Hän osti myynnissä olleen Kuhmalahden vanhan pappilan ja muutti sen keramiikkapajaksi sekä taidenäyttelytilaksi. Uhkayritys kannatti, sillä 45 vuoden aikana Taidepappilasta on tullut Kuhmalahden tunnetuin nähtävyys. Se on antanut nostetta monen taiteilijan uralle.

Tulijoita tervehtivät tuttuun tapaan Teemu Luodon eläimet. Ne tulivat suomalaisille tutuksi viimeistään Teemun Eläimet -sarjasta Yle TV2:ssa vuonna 1987. Koirat, linnut, virtahevot, sarvikuonot ja gorillat esiintyivät ympäri Suomea myös taidenäyttelyissä. Eläimet istuivat, lentelivät, pesivät, ajelivat autoilla ja hyppäsivät laskuvarjolla. Monia ihastuttavia töitä on tänäkin kesänä Taidepappilassa. On oltava tarkkana, sillä vain pieni osa on vanhassa pappilarakennuksessa. Hienoja teoksia löytyy hauskasti sijoiteltuna parinsadan metrin mittaisen ulkoilmakierroksen varrelle monenmoisissa paikoissa. Siellä ovat Jorma Uotisen selkä sekä kymmenittäin naamioita ja rintakuvia.

Kesän 2016 taiteilijoita ovat Katy Gyllström, Heli Mäkinen, Riia Paasonen-Leisti ja Marjaana Savander. Minun katseeni kohdistui kahden taiteilijan töihin. Marjaana Savanderin värileikittely on harkitun rohkeaa. Heli Mäkisen työt ovat niin huoliteltuja ja tarkkoja, että niiden tutkimiseen voisi käyttää tunteja. Erityisteemana on ihmisen ja luonnon välinen suhde. Tästä naisesta kuullaan vielä enemmän.

Taidepappilan isäntä Teemu Luoto on tietenkin läsnä koko ajan. Hän tervehtii tulijoita ja selittää teoksiaan. Niitä onkin kertynyt Taidepappilaan runsain mitoin pitkän taiteilijauran aikana. Luoto on moniulotteinen taiteilija. Hän osaa tulkita maailman eri ulottuvuuksia ja ymmärtää joustavasti erilaisia diskursseja.

Vuonna 1971 perustettu Kuhmalahden taidepappila on Suomen vanhimpia kesätaidekeskuksia.
Vuonna 1971 perustettu Kuhmalahden taidepappila on Suomen vanhimpia kesätaidekeskuksia.

 

Teemu Luodon töitä on myyty niin eläinten ystäville kuin lehtikuningas Urpo Lahtiselle. Hänen piti näyttää, että on taiteen ystävä. Lahtinen olisi halunnut ostaa koko Taidepappilan, mutta Luoto myi vain muutamia teoksia, kuten vastentahtoisesti teoksen Aatami, pissaava mies. Villa Urpoon Lahtisen uima-altaan reunalle päätyi Luodon sammakoita. Niiden omistuksesta riidellään nyt oikeudessa.

Taidepappila leimattiin vuonna 1973 äärikristillisessä lehdistökirjoittelussa ”paheiden pesäksi”. Historiikissa on muutakin kiinnostavaa tietoa vierailijoista, suojelijoista ja heidän toilailuistaan. Tunnettuja vierailijoita ovat Mauno Koivisto, ”Veltto” Virtanen, Satu Hassi, Claes Andersson, Jukka Gustafsson ja moni muu.

Tuomo Luodon tuotannosta näkyy rakkaus luontoon ja elämään. Häneen on tehnyt vaikutuksen matkustelu Afrikassa 1990-luvun alussa. Siksi Taidepappilassa on esillä Afrikka-aiheisia teoksia, niin omia kuin muidenkin. Taiteilija kysyy monien tapaan miksi entisten siirtomaiden nykyisyys on niin ristiriitaista. Alusmaat ovat vapautuneet imperialistisesta alistuksesta, mutta hyödyt kasautuvat aina vain harvoille ja valituille.

Kuhmalahden Taidepappila kuuluu Pirkanmaan taidehistoriaan. Se on käytävä katsomassa kerran vuodessa.

 

Taidepappilan kesä  2016: 25.6.–7.8. avoinna päivittäin klo 12–18. TAITEILIJAT: Katy Gyllström, Teemu Luoto, Heli Mäkinen, Riia Paasonen-Leisti, Marjaana Savander. Kuhmalahden taidepappila, Taidetie 19, 36810 Kuhmalahti.

Taidepappila löytyy Kangasalta 46 km Tampereelta itään Sahalahti-Kuhmoinen -tien nro 325 varrelta.

 

Lisää aiheesta muualla verkossa

Taidepappilan verkkosivut 

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Sarjassa ilmestynyt vuonna 2016:

Ajatuksia ajasta – 2400 sekuntia Neiti Aikaa (1.8.)

Westersin puutarha – suvikeidas Turunmaalla (30.7.)

Minkä värinen hattu minulla on? (29.7.)

Kuhmalahden Taidepappilan Teemu ja eläimet (27.7.)

Purnussa vapaalla kädellä (26.7.)

Vasemmistonuorten kesäkiertue kampanjoi maksutonta ehkäisyä nuorille (12.7.)

Vasemmisto liikkeellä Pirkanmaalla myös heinäkuussa (8.7.)

Äitienpäiväkävelylle arboretumiin (6.5.)

Kaikki Kesäkaistajutut:

Kesäkaista 2015-2016

*

 

Kommentteja: 1

  1. Hei Teemu Luoto
    Metsästän työtäni Auringonlasku Härköniemessä, akvarelli, 2003. Muistatko minä vuonna se oli näyttelyssäsi.
    Mielestäni en ole sitä myynyt, mutta kun aikaa on kulunut, en ole enää aivan varma, myytiinkö se esim sinun kesänäyttelyssäsi. Ystävällisin terveisin
    Marjatta Hanhijoki
    040 7394437

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *