Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

1.8.2016 klo 10:30

Ajatuksia ajasta – 2400 sekuntia Neiti Aikaa

2400_kollaasi 800x468_cm
Neiti Aika tuli Suomeen vuonna 1936, Tampereelle vuonna 1951 ja Pohjois-Hämeen Puhelimen palveluihin Neiti Aika 06 tuli vuonna 1966. Meri-Maija Näykki vakuuttaa Täsmäteatterin Neiti Aikana Tampereen Teatterikesässä tällä viikolla.

 

Kesäkaista tunnuskuvaTeksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI
Aikaa on loputtomasti ja aivan liian vähän, joskus sitä tapetaan ellei se kulje siivillä. Nyt on nyt, mutta se meni jo, etkö pystynyt tarttumaan hetkeen? Olemme joka hetki ajassa, ja aika tulevaa mutta mennyttä. Ajan mysteeri askarruttaa. Kukapa olisi parempi asiantuntija valaisemaan ajan ulottuvuuksia kuin Neiti Aika?

Täsmäteatterin 2400 sekuntia esittelee Neiti Ajan pohdintoja ajan arvoituksesta 2400 sekunnin – 40 minuutin – ajan. Näytelmä esitetään tällä viikolla Tampereen Teatterikesän ohjelmistossa neljä kertaa.

Viime lauantaina näytelmän kantaesitys sai Koukkuniemen vanhainkodin melko iäkkäältä yleisöltä hyvin lämpimän vastaanoton. Katsojissa oli toki nuoriakin. Ikä ei näyttänyt vaikuttavan kokemukseen vaan kaikenikäiset elivät intensiivisesti mukana Neiti Ajan niin haikeissa kuin iloisissakin muistoissa ja pohdinnoissa.

2400 sekuntia on monologi, siis yhden näyttelijän suoritus, mutta Iira Halttusen käsikirjoitus on niin mukaansatempaavasti kirjoitettu ja  Meri-Maija Näykin työ näyttämöllä niin voimakasta, että yleisö sulautuu osaksi esiintyjäjoukkoa.

Neiti Aika on vuorovaikutteista teatteria parhaimmillaan. Vuorovaikutukseen yleisön kanssa pyrkiviä esityksiä haittaa usein mekastus ja päälletunkevuus. Tämä esitys välttää nuo karikot upeasti, Näykillä on vahva karisma ja ihailtava herkkyys, joiden avulla yleisö liittyy Neiti Ajan kanssaeläjiksi spontaanisti.

Elämänviivoja tutkitaan yhdessä koskettavasti, Neiti Aikaa avustetaan hymyssä suin muistikuvien tallentamisessa, ja ihailla täytyy oivallusta, jonka avulla osasta yleisöä muodostuu ulapalla seilaava purjelaivasto.

Täsmäteatterilaiset vasemmalta oikealle: Meri-Maija Näykki, Santeri Helinheimo, Titus Torniainen ja Iira Halttunen.
Täsmäteatterilaiset vasemmalta oikealle: Meri-Maija Näykki, Santeri Helinheimo, Titus Torniainen ja Iira Halttunen.

 

Santeri Helinheimon musiikki, äänitehosteet ja puhetallenteet ovat tärkeä ja hyvin toimiva osa näytelmää. Titus Torniaisen minimalistinen skenografia auttaa hienosti siirtymistä ajasta ja askareista toiseen.

Täsmäteatteri jatkaa kaksi edellistä kesää toimineen Koukkuniemen kesäteatterin toimintaa.


Lisätietoja:

Täsmäteatterin verkkosivut 

Täsmäteatteri Facebookissa 

2400 sekuntia, Tampereen Teatterikesän esittely 

Koukkuniemen  kesäteatteri Vasen Kaistassa:

Koukkuniemen Kalevala – Tampere unohtumattomaksi (21.7.2015)

Koukuttava Koukkuniemen kesäteatteri (31.7.2014) 

 

|||

Esitykset Teatterikesässä
Ma 1.8. klo 14.00 Viola-kodissa ja klo 18.00 Keskusvirastotalolla, valtuustosalissa.
Ti 2.8. klo 18.00 Keskusvirastotalolla, valtuustosalissa.
To 4.8. klo 13.30 Koukkuniemen juhlatalon pylvässalissa.

Kesäkaista

Kesäkaista on juttusarja, jossa Vasen Kaistan toimittajat jakavat elämyksiään eri puolilta kesäsuomea. Myös menovinkit ovat kuvassa mukana.

Sarjassa ilmestynyt vuonna 2016:

Ajatuksia ajasta – 2400 sekuntia Neiti Aikaa (1.8.)

Westersin puutarha – suvikeidas Turunmaalla (30.7.)

Minkä värinen hattu minulla on? (29.7.)

Kuhmalahden Taidepappilan Teemu ja eläimet (27.7.)

Purnussa vapaalla kädellä (26.7.)

Vasemmistonuorten kesäkiertue kampanjoi maksutonta ehkäisyä nuorille (12.7.)

Vasemmisto liikkeellä Pirkanmaalla myös heinäkuussa (8.7.)

Äitienpäiväkävelylle arboretumiin (6.5.)

Kaikki Kesäkaistajutut:

Kesäkaista 2015-2016

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *