Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

17.8.2016 klo 15:29

Maahanmuuttovirasto kohtelee mielivaltaisesti myös tietoja

Maahanmuuttovirasto soveltaa saksalaisen Joseph Goebbelsin ohjetta ”Kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi”.
Maahanmuuttovirasto soveltaa saksalaisen Joseph Goebbelsin ohjetta ”Kun valhetta toistetaan riittävän monta kertaa, se muuttuu totuudeksi”.

 

Teksti ja kuvat: CAI MELAKOSKI   
Migrin (Maahanmuuttovirasto) edustajat ovat toukokuusta lähtien toistaneet, että Irakin turvallisuustilanne on parantunut – sinne palautettavilla turvapaikanhakijoilla ei ole mitään hätää. Tietojen epäilijöille Migri vakuuttaa että “Käytössä on esimerkiksi Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston tiedot sekä kaikkien EU-maiden yhteinen tietopankki lähtömaiden tilanteesta” (Lehdistötiedote 29.7.2016).

Migrillä on nuo tietolähteet, mutta virasto ei piittaa niiden esittämistä tosiasioista. Uusin Irakin tilannetta koskeva raportti Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston (EASO, European Asulym Support Office) portaalissa antaa täysin erilaisen kuvan maan tilanteesta kuin Migri.

EASOn portaalin uusin Irak-raportti on Ruotsin maahanmuuttoviraston yhteydessä toimivan Lifosin – riippumattoman maatiedon ja maa-analyysikeskuksen – 18. heinäkuuta päivätty 50-sivuinen raportti. Se kertoo maasta, jossa siviilien mielivaltaiset teloitukset ovat arkea. Lähes 10 miljoonaa maan 36 miljoonasta asukkaasta on humanitaarisen avun tarpeessa. Avun tarpeen kasvu on nopeimpia maailmassa, YK:n asiantuntijoiden mukaan tarvitsijoiden määrä voi nousta 13 miljoonaan. Sisäisiä pakolaisia on 3,3 miljoonaa.

Öljyn hinnan lasku on heikentänyt valtiontaloutta, josta yhä suurempi osa kuluu sotaan Isisiä vastaan. 700 000 ihmisellä on akuutti tarve saada katto päänsä päälle. Lähes 8 miljoonaa ihmistä tarvitsee suojelua väkivallalta, ei vain Isisin joukkoja vastaan, vaan seurauksena koko maan sosiaalisesta hajoamisesta ja syrjinnän kasvusta.

Välittömän sairaanhoidon tarpeessa on 6,7 miljoonaa ihmistä, 4,4 miljoonaa ihmistä on ilman vettä ja sanitaatiopalveluja.

Kasvava työttömyys ja rajoitetut yhteiskuntapalvelut aiheuttavat kovia paineita niille yhdyskunnille, jotka ovat ottaneet vastaan sisäisiä pakolaisia. Kilpailu jokapäiväisestä elannosta lisää aggressioita pakolaisten ja paikallisen väestön välillä, uusia pakolaisia tulee Syyriasta. Kaikenlainen rikollisuus kasvaa.

Viikko ennen Migrin ilmoitusta, että Irak on turvallinen maa, tappoivat pommit ja aseet yksinomaan Bagdadissa 99 ihmistä. Samana päivänä kun Migri antoi uuden maatiedotteensa, tappoivat räjähteet 92 ihmistä pääkaupungissa.
Viikko ennen Migrin ilmoitusta, että Irak on turvallinen maa, tappoivat pommit ja aseet yksinomaan Bagdadissa 99 ihmistä. Samana päivänä kun Migri antoi uuden maatiedotteensa, tappoivat räjähteet 92 ihmistä pääkaupungissa.

 Väkivalta lisääntynyt Bagdadissa

 Maahanmuuttoviraston mukaan tilanne Bagdadissa on hyvä. Lifosin raportin mukaan väkivalta lisääntyi huhti-toukokuussa ‒ samaan aikaan, kun Migri arvioi turvallisuustilanteen parantuneen. Erityisesti mielivaltaiset iskut siviiliväestöä kohtaan ovat lisääntyneet.

Isisin iskujen lisäksi Bagdadin tilannetta pahentavat rikollisjoukot, ja siviileistä rekrytoidut militia-joukot syyllistyvät myös kidnappauksiin, ryöstöihin ja murhiin.

Pääkaupungin sekavaa tilannetta ovat pahentaneet maan hallituksen saamattomuutta ja korruptiota vastaan suunnatut suurmielenosoitukset, jotka ovat pahimmillaan johtaneet väkivaltaisuuksiin turvallisuusjoukkojen ja mielenosoittajien välillä.

Maahanmuuttoviraston intoa palauttaa irakilaisia ‒ myös sunneja – Bagdadiin kritisoi YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Irak-edustaja Bruno Geddo Helsingin Sanomissa 7. elokuuta:

‒ Ei ole mitenkään toteuttamiskelpoinen ajatus, että ihminen voisi Bagdadissa elää vain jossain tietyssä kaupunginosassa, Geddo sanoi puhelimitse Bagdadista. Kaupunki on täynnä turvallisuusjoukkojen tarkastuspisteitä, ja toisinaan pelkkä tyypillinen sunninimi voi hänen mukaansa tuoda ihmiselle ongelmia.

Iraq Body Count -projekti (IBC) pitää kirjaa väkivallan uhreista

 Irakin sekavissa oloissa on vaikea pitää kirjaa kuolonuhreista. Kaikkein luotettavimpana Irakin olojen asiantuntijana pidetään Lontoossa päämajaansa pitävää Iraq Body Count -projektia (IBC). Muun muassa Lifos viittaa juuri IBC:n tietoihin raporttinsa monessa osassa.

IBC:tä on myös kritisoitu, ei uhrien määrän liioittelusta, vaan vähättelystä. Kriitikkojen mielestä suuri osa siviiliuhreista jää tilastoimatta, kun IBC kirjaa lähinnä pommien ja luotien uhrit, vaikka siviiliuhreja syntyy runsaasti väkivallan aiheuttamien olosuhteiden seurauksena.

Kun Wikileaks vuonna 2010 julkaisi lähes 400 000 salaista yhdysvaltalaista asiakirjaa Irakin sodasta, joutui IBC korottamaan lukujaan 15 000 aikaisemmin tilastoimattomalla siviiliuhrilla.

Anna Kontula ehdotti jo vuonna 2012 maatiedon analyysia riippumattomalle elimelle

Kansanedustaja Anna Kontula vaati jo neljä vuotta sitten maatietoyksikön eriyttämistä Maahanmuuttovirastosta itsenäiseksi instanssiksi, joka tuottaa puolueetonta tietoa kaikkien niiden käyttöön, jotka tarvitsevat sitä työskennellessään kansainvälistä suojelua hakevien kanssa.

Toimenpidealoitteensa perusteluissa Kontula näki nykyisessä käytännössä useita ongelmia:

‒ Maatiedon neutraalius ja riippumattomuus on kyseenalaista, koska se on päätöksenteosta vastuullisen viraston yhteydessä ja alaisuudessa. Tiedon tuottamiseen voi vaikuttaa paine pitää myönnettyjen turvapaikkojen määrä alhaisena. Kansalaisjärjestöt ja pakolaisasianajajat epäilevät, että tietoja valikoidaan kielteisten päätösten helpottamiseksi.

‒ Tiedot eivät ole kaikkien turvapaikkaprosessiin osallistuvien tahojen saatavilla. Esimerkiksi turvapaikanhakijoiden asianajajat eivät voi vertailla Maahanmuuttoviraston käyttämää tietoa niihin tosiasioihin, joista heidän asiakkaansa kertovat, ja vaatia esiin nousevien ristiriitaisuuksien selvittämistä, Kontula kritisoi.

Kansanedustaja Kontula osoitti jo tuolloin, että Migrin käyttämät tilastot on tarkoitushakuisesti koottu vanhentuneista lähteistä. Kontulan mielestä maatietopalvelun voisi sijoittaa esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamiehen ihmisoikeuskeskuksen alaisuuteen.

 

Lähteet, joihin artikkelissa on viitattu:

Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirasto 

Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston maatietoportaali 

Lifosin Irak-raportti 18.7.2016 (Ruotsinkielinen raportti sisältää yhteenvedon englanniksi) 

 

Maahanmuuttovirasto 

Maahanmuuttoviraston lehdistötiedotteet, joihin jutussa viitataan:

Irakilaisten turvapaikkapäätökset: Kielteisten osuus kasvanut (6.7.2016)
Turvapaikkapäätöksessä käydään läpi kaikki mahdollisuudet suojelun saamiselle (29.7.2016)
Humanitaarista suojelua ei myönnetä enää, uudet maalinjaukset Afganistanista, Irakista ja Somaliasta (17.5.2016)

Iraq body count 

Suomi käännyttää jopa Isisin alueilta tulevia irakilaisia – Asiantuntijat ihmettelevät: ”Kukaan ei tunne oloaan turvalliseksi täällä” (Helsingin Sanomat, Maria Manner 7.8.2016) 

Professori arvioi turvapaikkapolitiikan kiristämisen olevan ristiriidassa perustuslain kanssa – Maahanmuuttovirasto kiistää (Yle.fi, Tytti Rintanen 29.7.)

Toimenpidealoite 28/2012 vp Maahanmuuttoviraston maatietoyksikön itsenäistäminen (Anna Kontula 21.9.2012)

Aiheesta lisää Vasen Kaistassa:

Irakissa on vain kuolema (5.8.2016) 

Mahmoud Machaal – suomalainen sillanrakentaja Libanonista (25.7.2016)

Mielenosoitus kääntyi kansanjuhlaksi ihmisyyden puolesta(13.7.2016)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *