Artikkeli: Kaistapää 2013–2018

16.8.2016 klo 11:58

Yövartijavaltiosta päivähoitajaksi

Heinarin KaistapääKAISTAPÄÄ
Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) on
vaatinut pehtori Sipilän hallitukselta korkeimpien päivähoitomaksujen alentamista. Elinkeinoelämä ei ehdottele. Se vaatii. Rahoitus saataisiin asumistukea alentamalla.

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kiirehti tyrmäämään vaatimuksen erittäin epäoikeudenmukaisena:

Jos äitejä haluttaisiin kannustaa kotoa töihin, tulisi Hiilamon mukaan tehdä muutoksia kotihoidontukeen eikä päivähoitomaksuihin. Hiilamo kertoo sinänsä kannattavansa kohtuullisia päivähoitomaksuja, mutta köyhimpien asumistuen leikkaamista hän pitää erittäin epäoikeudenmukaisena esityksenä. Pienituloisten ongelmana on jo valmiiksi asumisen kallis hinta.

–  Asumistukea joudutaan usein täydentämään toimeentulotuella. Jos asumistukea heikennettäisiin, olisi työn perässä pääkaupunkiseudulle muuttaminen entistä vaikeampaa. Siinä mielessä asumistuki on kyllä tärkeä, Hiilamo kommentoi MTV uutisten haastattelussa.

EK:n vaatimus on ilmeisesti alustava, ja se luottaa kummallisen vähän markkinavoimien kykyyn järjestää päivähoito-ongelmat ilman julkisen sektorin apua. Kaistapää on pohtinut, kuinka sitä voisi kehitellä eteenpäin. Oheinen ehdotus on vapaasti käytettävissä.

Kapitalismin riihattoman riiston tärkein teoreetikko Friedrich Hayek unelmoi jo vuonna 1939 sattumoisin nykyistä Euroopan unionia kovasti muistuttavasta ylikansallisesta ihanneyhteisöstä. Hayek toivoi että hänen haaveksimansa federaatio panisi kansallisvaltioiden turhat haihattelut kerta kaikkiaan kuriin: ”Jopa lapsityövoiman käytön rajoittaminen lailla tai työajan säänteleminen olisi hankalaa yksittäiselle valtiolle”.

Kun Hayekin ihanneyhteisö on sittemmin toteutunut EU:n nykyisessä hahmossa, EK:n olisi varmasti helppoa saada läpi esitys unionitason direktiivistä, joka tekisi lapsityövoiman käytöstä pakollista?  

Amerikkalaisessa sitcom-sarjassa Better off Ted yritys järjesti työntekijöidensä lapsille päivähoidon, jotta vanhemmat voivat puskea pitempää päivää. Lapset myös siivosivat yrityksen toimitilat. Ajatus on kiehtova.

Siivousfirmat pääsisivät valmentamaan lapsia mukavan harrastuksen parissa jo alle kouluikäisestä heitä aikuisena odottaviin pätkä- ja matalapalkkatöihin, ja rahaa säästyisi, kun turhaan ja turhan koulutettu lastentarhojen henkilökuntakin siirrettäisiin siistijän vastavahattuna kiiltelevälle työuralle. Odotamme EK:n aloitetta.

Jo kouluikään ehtineille voisi järjestää palkatonta työelämävalmennusta vuoden ympäri? Turhat koulutus- ja koulunkäyntikustannuksetkin säästyisivät investoitaviksi paremman väen pilttien auvoisaan tulevaisuuteen. Nokian asiantuntijapalkkamallia soveltamalla Suomeen olisi varmasti saatavissa edullisesti esimerkiksi kiinalaisia sirkuskouluttajia ja urheiluvalmentajia, joilla on taito käsitellä vastaanhangoittelevia ja väsymystään kitiseviä mukuloita.

Ja lapsityövoiman käytön asiantuntemustahan löytyy runsaasti kotimaastakin. Esimerkiksi Stora Enso jakaa varmasti mielellään kokemuksiaan Pakistanista. Yhtiön toiminta siellä lasten parhaaksi sai pari vuotta sitten aikaan kansainvälistä kohua, joka osoittaa vain, kuinka ikävästi julkisuus suhtautuu yrityselämään, jolle lapsen etu on sydämenasia.

Elinkeinoelämän keskusliitto on tehnyt yhteiskunnalliselle keskustelulle palveluksen, kun se on tullut päivähoitopuheenvuorollaan tarjonneeksi samalla vastauksen myös siihen, miksi kantaväestön syntyvyys laskee Suomessa. Vasemmiston olettamus olisi tietysti, että Ahon-Viinasen hallituksista alkaen harjoitettu talous- ja sosiaalipolitiikka on vienyt ihmisiltä uskon tulevaisuuteen, mutta EK:n vaatimus päivähoidon rahoittamisesta asumistukea alentamalla kertoo todellisen syyn. Köyhät suomalaiset asuvat liian väljästi. Heureka!

Haaveileminen on sallittua muillekin kuin EK:lle ja Friedrich Hayekille. Kaistapää haaveilee yhteiskunnasta, joka järjestäisi päivähoidon hyötyjän ,eli työnantajan, kustannuksella ja yhteiskunnan valvonnassa.

Asiasta lisää muualla verkossa

EK on vaatinut päivähoitomaksujen alentamista ‒ rahoittaisi pienentämällä asumistukea (Helsingin Sanomat, Anni Lassila 15.8.2016)

Professori tyrmää EK:n ehdotuksen heikentää asumistukea: ”Erittäin epäoikeudenmukainen esitys” (MTV uutiset, Antti Tuominen ja Jasmin Heino 15.8.2016)

Nokia jäi kiinni halpatyövoiman käytöstä Suomessa – ulkomaalaisia asiantuntijoita töissä jopa 750 eurolla kuussa (YLE uutiset, Mikko Sauli 25.7.2016. Päivitetty 9.8.2016) 

Stora Enso lapsityövoimasta: Jos lähtisimme pois, viisivuotiaat päätyisivät prostituoiduiksi (Helsingin Sanomat, Teija Sutinen 7.3.2014. Päivitetty: 7.3.2014)

Stora Enso myöntää riskit lapsityövoiman käytöstä Pakistanissa. Stora Enson tilanne on hyvä esimerkki siitä, millaisiin riskitilanteisiin globaali suuryhtiö voi joutua, kun se aloittaa toimintaa ihmisoikeuksiltaan ongelmallisissa kehitysmaissa (YLE Uutiset, Jaana Kanninen 3.9.2013, päivitetty 3.9.2013) 

Miksi syntyvyys vähenee Suomessa? Syntyvyys laskee Suomessa. Erityisesti matalammin koulutetut saavat yhä vähemmän lapsia (YLE Uutiset, Miia Raivio  8.6.2014, päivitetty 9.6.2014)

|||

Kuva: Cai Melakoski
Kuva: Cai Melakoski

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *