Artikkeli: Lukijoilta 2013–2018

10.8.2016 klo 11:36

Tehtävä Tallinnassa – historiaa ja nostalgiaa

Tehtävä Tallinnassa on toimittaja Pekka Lehtosen uusi kirja, jota hän esittelee myös Työveänkirjallisuuspäivässä Werstaalla tämän kuun lopussa. Lehtonen on Pirkanmaalaisille tuttu muun muassa Hämeen Yhteistyön toimittajana 1986-1988. (Kuva: kirjan kansi, taustalla katunäkymä neuvosto-Tallinnasta, jonka kuvasi Cai Melakoski.
Tehtävä Tallinnassa on toimittaja Pekka Lehtosen uusi kirja, jota hän esittelee myös Työväenkirjallisuuspäivässä Werstaalla tämän kuun lopussa.
Lehtonen on pirkanmaalaisille tuttu muun muassa Hämeen Yhteistyön päätoimittajana vuosina 1986–1988.
(Kuva: kirjan kansi, jonka taustalla katunäkymä neuvosto-ajan Tallinnasta, jonka kuvasi Cai Melakoski.)

 

PEKKA LEHTONEN
Siitä on kulunut jo viisikymmentä ja puoli vuotta, kun ensimmäisen kerran muutin vaimoni Maisun kanssa Tallinnaan. Ryhdyin lukemaan uutisia, kommentteja ja muita juttuja Tallinnan radion suomenkielisissä lähetyksissä. Ja sen lisäksi tein itsekin lähetyksiä, joissa kerroin Neuvosto-Viron elämästä ja tapahtumista.

Näiden vuosien muistelu on yksi pääteema Into-kustantamon syksyllä 2016 julkaisemassa kirjassani Tehtävä Tallinnassa. Tehtävänä oli vaikuttaa siihen, että lähetykset olisivat sellaisia, että suomalaiset kuuntelisivat niitä mielellään ja saisivat oikean ja myönteisen käsityksen neuvostososialismista.

Nyt kun Neuvostoliittoa tai neuvostososialismia ei enää ole olemassa, kaiken tuon muisteleminen on historiaa ja tietysti myös nostalgiaa. Historiasta pitäisi kuitenkin oppia ja siksi sitä pitäisi tuntea. Vaikka muisteleminen on nostalgista, tosiasiat on kuitenkin hyvä tunnustaa. Esimerkiksi se, etten onnistunut minulle annetun tehtävän toteuttamisessa. Suomalaiset eivät innostuneet neuvostososialismista niin, että olisivat halunneet sellaista myös omaan maahamme. Ja se on hyvä.

Silti historiaa ei pitäisi unohtaa. Siitä voi aina oppia. Toivon, että kirjani Neuvosto-Viron 1960-luvusta antaisi nostalgian lisäksi jotain muutakin. Pyrin kertomaan myös jotain Viron historiasta ja virolaisista ihmisistä. Vaikka suomalaiset käyvät usein Virossa, virolaisia ja Viron historiaa tunnetaan kovin huonosti.

Kun vuonna 1993 muutin toisen kerran Tallinnaan, pääsin läheltä seuraamaan Viron tasavallan uuden itsenäisyyden alkuvaiheita ja niiden tuomien ongelmien ratkaisuja. Oli päätettävä, millainen valtiojärjestelmä luodaan, millainen talousjärjestelmä ja sosiaalinen järjestelmä perustetaan. Ja oli ratkaistava sekin, miten saadaan vieraan vallan sotajoukot lähtemään maasta niin, ettei se johda verenvuodatukseen.

Kirjassani on muutamia asioita, joista aikaisemmin on kerrottu vain vähän tai ei lainkaan. Esimerkiksi se, miten Suomen kommunistinen puolue SKP oli mukana Helsingin ja Tallinnan laivaliikenteen aikaansaamisessa ja miksi. Ensimmäisen kerran Suomessa ilmeisesti julkaistaan valokuva, joka saattaa herättää nostalgisia muistoja tamperelaisissa. Kuvassa Viru-hotellin rakentajat marssivat Tallinnan keskustassa vappukulkueessa vuonna 1969. Rivistön kärjessä marssii rakentajien pääluottamusmies, tamperelainen Matti Salminen.

Kirja tulee kirjakauppoihin elokuussa. Sen voi hankkia myös 27.8.2016 Tampereen Työväenmuseo Werstaalla järjestettävien Työväenkirjallisuuden päivien Into-kustantamon osastolla. Olen siellä itsekin paikalla, joten tervetuloa kyselemään ja juttelemaan.

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *