Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

10.8.2016 klo 15:52

Politiikkaa, hellettä, hikeä ja tunnelmaa

Tänä vuonna Työväen musiikkitapahtumassa nähtiin ennätysyleisö
Tänä vuonna Työväen musiikkitapahtumassa nähtiin ennätysyleisö

 

Teksti: HEIKKI TOIVANEN, kuva: ANTTI YRJÖNEN
Työväen Musiikkitapahtuma Valkeakoskella rikkoi yleisöennätykset. Tapahtumassa kävi heinäkuun viimeisenä viikonloppuna 40 000 ihmistä. Torstaista alkaen jokaisena päivänä kävijät saivat nauttia ja aistia hienoa festari­tunnelmaa tehtaan piippujen varjoissa. Tavata tuttuja, jutella, nauraa, kuunnella musiikkia, laulaa ja tanssia. Samalla tapahtumassa oli paljon myös asiapitoista ohjelmaa.

Markkinatalous, kirous vai pelastus

Perjantai-iltapäivänä oli esimerkiksi markkinataloudesta melko pintapuolinen ja vähän kuulijoita koskettava paneelikeskustelu, jota vetivät Demokraatti-lehdestä Mikko Salmi ja Simo Alastalo. Aihe olisi ollut laaja ja mielenkiintoinen. Keskustelijoina olivat Elina Lepomäki kokoomuksesta, Ville Skinnari SDP:stä, Oras Tynkkynen (vihreät) Sitrasta ja Minna Metsälä vakuutusyhtiö Turvasta.

Elina Lepomäki toi omissa sosiaalidemokraatteja kosiskelevassa puheenvuoroissaan esille voimakkaasti kokoomus­ryhmän ajamaa ”perustili”- ajatusta korvaamaan ansiosidonnainen työttömyysturva. Elina Lepomäen mielestä perustili olisi ihmisen omalla vastuulla koko elinkaaren ajan. Tili tasaisi hänen mielestään työntekijän tulotasoa hyvinä ja huonoina hetkinä. Kuulijoille jäi kuitenkin hämäräksi, miten tällainen tili toimisi käytännössä ja mitä hyviä tai huonoja puolia se toisi tullessaan. Nykyisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan rahoittamiseenhan osallistuvat monet tahot: työnantajat, liitot, työntekijät ja valtio. Kysyttäessä Elina Lepomäeltä markkinatalouden toimivuudesta ratkaista ongelmat maailmassa, hän vastasi sen ratkaisevan ihmisten ja ympäristön ongelmat.

Oras Tynkkynen vastasi markkinatalouden toimivuudesta puolestaan niin, että myönsi sen taloudellisen vaurastumisen kautta poistaneen ihmisten köyhyyden Kiinassa viimeisten 20 vuoden aikana. Oras Tynkkynen ei sen sijaan allekirjoittanut markkinatalouden pystyvän ratkaisemaan yksin maailman ympäristön ja köyhyyden ongelmia. Hän näkee, että julkisella vallalla on merkittävä rooli näissä asioissa. Julkinen valta voi etenkin kehittyvän teknologian markkinoiden puolella säännellä päästöttömämpää energiantuottoa, jotta elämä maapallolla voisi jatkua. Perusoptimistina Oras Tynkkynen uskoo ihmisten voivan ratkaista maailmanlaajuiset ongelmat, koska ihminen itse on ongelmat luonutkin.

Ville Skinnari oli huolissaan sosiaalidemokraattisen aatteen ja puolueen tulevaisuudesta nopeasti muuttuvassa maailmassa. Hänen mielestään kaikki ihmiset ajattelevat Suomessa tietyllä tavalla sosiaalidemokraattisesti. Hänen mielestään markkinatalous tarvitsee oikeudenmukaisuutta ja vasemmistolaisuutta. Skinnari toi keskustelun kuluessa esille nuorisotyöttömyyden tilanteen. Etelä-Euroopassa ollaan vaarassa menettää kokonainen nuorten sukupolvi. Mitä seurauksia tällä on tulevaisuudessa, voi vain arvailla.

Minna Metsälä Turvasta vastasi markkinatalouden tulevaisuuskysymykseen yksinkertaisesti, että Suomi nousee työllä. Hän viittasi puheessaan Suomi-Areenassa soitettuun digihumppaan ja siinä käytyyn keskusteluun digitalisaation ja robotisaation työllistävään vaikutukseen. Viekö se työtä vai ei. Minna Metsälän mielestä meidän on löydettävä sellaisia osaamisalueita, jotka voivat työllistää meitä suomalaisia.

Punainen Lanka on suuri yhtye

Perjantai-iltapäivällä politiikan puhumisen jälkeen Puusaliin saapui esiintymään melodista, kaunista musiikkia ja laulua esittävä Punainen Lanka solisteinaan Eija Ahvo ja Harri Saksala. Yhtye aloitti Kantelettaren kalevalahenkisellä kappaleella Jos mun tuttuni tulisi. Sen jälkeen yhtye esitti Harri Saksalan laulamana mukaansa tempaavasti chileläisen Victor Jaran Muistan sinut Amanda -kappaleen. Eija Ahvon tulkitsema herkkyydessään ja aina ajankohtainen Jäähyväiset aseille veti jokaisen kuulijan mukaan laulamaan koskettavat kertosäkeet. Yleisön yllätykseksi Eija Ahvo lauloi Satumaa-tangon afrikkalaisilla somalin, hausan, tsongan, wolofin kielillä sekä suomeksi.

Konsertin loppuvaiheessa Punainen Lanka esitti Toivo Kärjen Täysikuun ilman laulua musiikillisella sovituksellaan. Täysikuu oli täydellistä melodista iloittelua ja kappale sai lopuksi salin täydeltä yleisöltä valtavat aplodit.

Mikä merkitys musiikkitapahtumalla on?

Kokonaisuudessaan 45. Työväen Musiikkitapahtuma oli menestys sen monipuolisella ohjelmistollaan kaiken ikäisille ihmisille. Tapahtuma toi kansainvälisyyttä ulkomaalaisilla esiintyjillään ja esiintymään pääsivät hyvin erilaiset musiikin alan ihmiset ja yhtyeet. Tapahtumalle etuna on se, että Valkeakoski on keskellä Suomea, jolloin kaupunkiin on helppo tulla kauempaakin. Merkittävää on myös se, että tapahtumapaikka luodaan talkootyöllä, jolloin tapahtumasta tuleva taloudellinen hyöty kertyy kaikkien valkeakoskelaisten eduksi.

Lue lisää muualta verkossa

Työväen musiikkitapahtuma 

Lisää Työväen musiikkitapahtumasta Vasen Kaistalla

Kokemus ei riitä alkoholipolitiikan perusteeksi (3.8.2016)

Rokki ja politiikka soivat Valkeakoskella (24.7.2016)

Musiikki luo tunnelmaa, ystävyyttä, iloa (27.7.2015)

Ilman laulua ei voi selvitä (27.7.2015)

Ennuste: viileään kesään hetkeksi raju muutos (20.7.2015)

Valkeakoskella hikoiltiin hyvässä seurassa (29.7.2014)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *