Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.10.2016 klo 11:15

Kyllönen Nokialla: EU ei vaadi yhtiöittämistä

Merja Kyllönen vieraili keskiviikkona Nokialla. Vierailua emaännöin kaupunginhallituksen jäsen Anneli Lehtoenen
Merja Kyllönen vieraili keskiviikkona Nokialla. Vierailua emännöi kaupunginhallituksen jäsen Anneli Lehtonen

 

Teksti ja kuvat: JUKKA KINOS   
Europarlamentin vasemmistoliittolainen jäsen Merja Kyllönen vieraili Nokian Kerholassa tapaamassa nokialaisia. Keskustelun aiheina olivat talous, ulkopolitiikka ja Euroopan unionin tulevaisuus.

Kyllönen kertoi, että talouspolitiikka on keskiössä Euroopan yhtyneen vasemmiston ja Pohjoismaiden vihreän vasemmiston konfederaatioryhmässä (GUE/NGL -ryhmä). Koko ryhmä on tehnyt vahvasti töitä, jotta veroparatiisit saataisiin nujerrettua.

– Komissio on tehnyt esityksiä veroparatiisien purkamisesta, mutta Juha Sipilän hallitus on johdonmukaisesti tyrmännyt esitykset. Tähän saakka Suomi on ollut ensimmäisenä vaatimassa tiukennuksia määräyksiin, mutta nykyinen hallitus on päinvastoin ensimmäisenä vastustanut kaikkia verotuksen järkeistämisperusteita, valaisi Kyllönen nokialaisyleisöä.

Avoimuus ja yhtiöittäminen puhuttivat myös ja näihinkin aiheisiin Kyllösellä oli selvä kanta.

– EU:sta ei tule yhtään yhtiöittämistä vaativaa direktiiviä. Kyseessä on suomalainen tulkinta jonka ovat tehneet lähinnä ministeriön virkamiehet, määritteli Kyllönen

Ulkopolitiikassa huomiota herättävää Kyllösen mielestä on, että GUE/NGL -ryhmä on ainoa joka puhuu rauhasta parlamentissa.

Rauhan ylläpitäminen on EU:n tehtävä

– Parhaiten tilannetta nykyään kuvaa se, kun komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker parlamentin avajaisissa sanoo, ettei hän ole rauhan kannalla. Suomalaiset ovat erittäin kuuliaisia verrattuna näihin parlamentin haukkoihin. Meillä kärsitään kiltin oppilaan syndroomasta – jotkut muut ovat paljon pragmaattisempia esimerkiksi ukrainaan kohdistuvien pakotteiden suhteen. Rauhankysymykset ovat jakamattomia, nykyinen keskustelu osoittaa, miksi vasemmistoa tarvitaan, Kyllönen painottaa.

Liikenteen saralla esiin nousi rekkakuljetusten kabotaasi eli maan sisäinen kuljetus kulkuneuvolla, joka on rekisteröity toiseen maahan. Kabotaasiin kohdistuvaa sääntelyä ollaan purkamassa, mikä vaikeuttaa esimerkiksi suomalaisten kuljettajien asemaa työehdoista neuvoteltaessa. Kyllösen mukaan Tanska on viimeinen maa, joka vielä vastustaa sääntelyn purkamista.

– Suomi luovutti taiston. Tavoitteena pitäisi olla lähetettyjen työntekijöiden direktiivi eli järjestelmä jossa kuljettajan palkka maksetaan työntekomaan sopimusten mukaan, sanoi Kyllönen.

Kyllönen pohti Euroopan unionin tulevaisuutta ja painotti, ettei Euroopan unionia pitäisi käyttää sisäpoliittisena lyömäaseena. Hän pitää tärkeänä, että myös kansalaiset ovat selvillä unionin merkityksestä.

–Mikäli ei yhteistyön merkitystä kyetä selvittämään kansalaisille, on hajoaminen edessä, arvioi Kyllönen.  

Kyllönen katsoo, ettei Euroopan unionia tarvita jokaista risahdusta sääntelemään. Mutta rauhan ylläpitäjäksi unionia tarvitaan. Hän visioi Euroopan unionin tulevan toiminnan rauhan ja yhteistyön sateenvarjona, jonka alla tehdään itsenäisenä päätöksiä.

Aiheesta aiemmin Vasen Kaistassa

Kyllönen: EU ei pakota yhtiöittämään (25.4.2016)

Merja Kyllönen vaatii veroparatiisit kuriin (3.3.2015)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *