Artikkeli: Uutiset 2013–2018

9.11.2016 klo 15:58

Kontula: Digitaalinen työkalupakki pienyrittäjille

Kansanedustaja, sosiologi ja kirjailija Anna Kontulan uuden kirjan nimi on Luokkalaki ‒ Miten Suomen lait ja viranomaiset syrjivät työväenluokkaa. Kuva on otettu viime viikolla Finlaysonilla, jossa Kontula esitteli yhdessä Li Anderssonin kanssa kirjoittamansa itsensätyöllistävien asemaa käsittelevän pamfletin. (Kuvaaja: Antti Yrjönen)
Kansanedustaja, sosiologi ja kirjailija Anna Kontula on ollut tuottelias tänäkin syksynä. Jutussa esiteltävän aloitteen lisäksi hän on muun muassa julkaissut uuden kirjan, Luokkalaki ‒ Miten Suomen lait ja viranomaiset syrjivät työväenluokkaa.
Kuva on otettu lokakuussa Finlaysonilla, jossa Kontula esitteli yhdessä Li Anderssonin kanssa kirjoittamansa itsensätyöllistävien asemaa käsittelevän pamfletin. (Kuvaaja: Antti Yrjönen)

Teksti: HEIKKI SUOMINEN   
Kymmenet eri alojen pienyrittäjät ovat osallistuneet kansanedustaja Anna Kontulan (vas.) pienyrittäjien digitaalista työkalupakkia koskevan aloitteen valmisteluun. Kontula jätti tiistaina eduskunnalle toimenpidealoitteen, jonka tarkoituksena on helpottaa pienyrittäjien arkea ja laskea etenkin byrokratiasta aiheutuvia kustannuksia.

Suomessa valtaosa yrityksistä on alle 10 hengen mikroyrityksiä. Myös itsensätyöllistäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Yrittäjyyttä korostetaan Suomen talouden pelastajana ja useimmat työpaikat syntyvät pienyrityksiin.

Poliittiset toimet pienyrittäjien asioiden edistämiseksi ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi. Myös monet yritystuet ovat aloittelevan ja pienyrittäjän ulottumattomissa. Starttirahaakaan eivät kaikki saa.

Aloitteen laatimiseen on osallistunut kymmeniä eri alojen pienyrittäjiä. Toimenpidealoite on osa vasemmistoliiton vaihtoehtobudjettia ja pyrkimystä parantaa pien- ja yksinyrittäjien heikkoa asemaa yhteiskunnassa.

Yrittäjät kannattavat aloitetta

Suomen käsityöyrittäjät SKYT ry:n puheenjohtaja Otto Aanmaa sanoo Anna Kontulan ehdotuksen kuulostavan järkevältä:

‒ Pienten yritysten, kuten käsityöalan yritysten, tarpeet ovat hyvin erilaiset kuin suuryritysten. Siksi yhteen paikkaan kootut palvelut olisi hyvä apu pienille yrityksille, joilla mahdollisuudet ja resurssit ovat rajalliset.

Tamperelainen yrittäjä Jouni Sirén pitää tällaista ohjelmistopakettia tervetulleena ja isona apuna monille yksinyrittäjille ja pienyrityksillekin:

Yksi suurimmista kompastuskivistä ja stressin aiheuttajista monille on juuri taloushallinnon ja pakollisen kirjanpidon paperin pyöritys ja ilmoitukset verottajalle, eläkevakuutuslaitoksille ja muille. Helpointa olisi, jos kaikki lain vaatimat ilmoitukset, tilitykset ja kirjanpito voisi tehdä yhdessä paikassa valmiilla verkkolomakkeilla, joissa olisi selkeät ohjeet. Tietysti olisi myös tärkeää, että verot ja työnantajamaksut olisi mahdollisimman yksinkertaisia laskea, tähdentää Sirén.

Suurin riesa monille on se, että aivan liian iso osa yrittäjän työajasta menee muuhun kuin hänen leipätyöhönsä, kommentoi Sirén ja jatkaa, että olisi sekä kansantalouden että yksinyrittäjien etu, jos pakollinen byrokratia hoidettaisiin ilmaistyökaluilla mahdollisimman automatisoidusti.

Sirénin mukaan myös monien yhden henkilön yritysten verkkonäkyvyyden tai verkkokaupan luomiseen riittäisivät yksinkertaiset tee se itse –työkalut:

Mainostoimistojen ja muiden ammattilaisten palvelujen hankkiminen on edessä vasta, kun yritystoiminta laajenee, pohtii Sirén.

Sirén esittää myös laajempaa kritiikkiä pien- ja yksinyrittäjien kohtelusta:

Toisin kuin Elinkeinoelämän keskusliiton ja yrittäjäjärjestöjen puheista voisi luulla, se, millä prosentilla liikevoittoa verotetaan, on suurimmalle osalle yrittäjistä yhdentekevää, koska he eivät tee voittoa vaan kaikki liiketoiminnan tuotto menee yrittäjän omaan palkkaan.

Yrittäjäalusta sujuvoittamaan paperitöitä

Aloitteessa esitetään perustettavaksi yrittäjän digitaalinen työkalupakki eli palvelu, johon on koottu kaikki pienyrittäjän tarvitsemat keskeiset digitaaliset työvälineet samaan paikkaan helposti käytettäväksi. Tavoitteena on helpottaa pienyrittäjää vaivaavia ongelmia muun muassa kalliiden ohjelmien, byrokratian, sosiaaliturvan ja verotuksen kanssa.

Yhtenäisen ja helppokäyttöisen yrittäjäalustan on tarkoitus alentaa yrittäjän aloituskynnystä ja säästää hänen aikaansa yrityksen ydintoimintaan. Erilaiset ilmoitusvelvollisuudet automatisoida. Edelleen esimerkiksi kansallisen tulorekisterin tulon myötä suoraan viranomaisjärjestelmiin kytketty kirjanpito voi vähentää harmaata taloutta.

Aloite esittää yksinkertaista, selkeästi ohjeistettua ja riittävästi tuettua kokonaisuutta, joka mahdollistaisi työkalujen käytön myös sellaisille yrittäjille, joilla ei ole korkeakoulutusta ja erityisiä it-taitoja. Kokonaisuuteen kuuluvat muun muassa tietopankit, ohjelmistot, kauppapaikka ja viranomaisyhteydet. Uudet toiminnot ehdotetaan kytkettäväksi jo olemassa oleviin sellaisiin julkisiin verkkopalveluihin, kuten palkka.fi, vero.fi, yrityssuomi.fi ja kirjastot.

Käytettävyyttä esitetään aloitteessa kehitettäväksi yhteistyössä mikroyritysten ja itsensätyöllistäjien kanssa.

Lue lisää aiheesta:

Anna Kontulan toimenpidealoite

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän Tolkkua työelämään -kampanja

*Kontula-Anna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *