Artikkeli: Uutiset 2013–2018

7.12.2016 klo 12:13

Kapitalismille vaihtoehto: lisää valtaa työntekijöille

Arvo Aalto palasi puheessaan esitykseensä työn ja pääoman historiallisesta kompromissista.
Arvo Aalto palasi puheessaan esitykseensä työn ja pääoman historiallisesta kompromissista.

 

Teksti ja kuvat: SINIKKA TORKKOLA
Kylmyys ja sydämettömyys on uutta sodan jälkeisessä Suomessa. Näin arvioi vasemmiston veteraanipoliitikko ja entinen työministeri Arvo Aalto puheessaan Punaisen itsenäisyyspäivän juhlassa.

– Kylmän sodan päättymisen jälkeen ihmiskunta on elänyt kapitalismissa, jolla ei ole ollut sisäistä haastajaa. Siksi kaikki ne vaikeudet, kriisit ja uhkat, joiden keskellä olemme, ovat kapitalistisen järjestestelmän ja sen valtaeliitin politiikan tuotteita, kuvasi Aalto nykytilaa.

Aalto suomi kyvyttömiä johtajia, jotka puhuvat ihmisten vaikeuksista, lupailevat työtä työttömille, mutta käytännössä tekevät kapitalisista taloutta entistä paremmin pyörittäviä päätöksiä. Tekninen kehitys luo mahdollisuuksia vastata maailman ongelmiin, mutta vain teknisen kehityksen ja osaamisen varaan ei voi tulevaisuutta laskea. Avain kysymys on, miten koko kansasta tulee osallinen tulevaisuuden rakentamisessa

– Tyytymättömyys on kasvanut ja oikeutetusti se kohdistuu valtaeliitteihin. Syynä tähän ei ole minkään sortin populismi vaan valtaeliitin politiikan tulokset, joissa hyödyt ovat menneet rikkaille ja haitoista kärviät köyhät, keskiluokkakin.

Vaihtoehto kapitalismille

Eila Rimmi lausui Elvi Sinervon ja Lauri Viidan runoja,
Eila Rimmi lausui Elvi Sinervon ja Lauri Viidan runoja.

Kapitalistisessa järjestelmässä luokka määrittää ihmisen mahdollisuuksia. Luokka-asemassa tärkein jako on, omistaako ihminen tuotantovälineitä vaiko vain työvoimansa. Tämä jako tuottaa kapitalismin räikeimmät epäoikeudenmukaisuudet ja paineet palkkojen pienentämisestä ja yhteiskunnallisten palveluiden leikkaamisesta.

Työn ja pääoman sovittamattoman vastakohdan ratkaisemiseksi Aalto on esittänyt historiallista kompromissia. Käytännössä kompromissi tarkoittaisi, että työntekijät saisivat päätösvaltaa yritysten päätöksenteossa.

– Työn ja pääoma ristiriidan poistaminen yritysten vallankäytössä merkitsisi todella suurta muutosta. Silloin molemmilla, omistajilla ja henkilökunnalla, olisi yhtä monta edustajaa samanlaisilla oikeuksilä yrityksen päättävissä elimissä, tiivisti Aalto ajatustaan.

Aalto näkee, että muutoksen vaikutukset ulottuisivat kaikkialle yhteiskuntaan ja tarjoaisivat lähtökohdat uuden, oikeudenmukaisemman ja toimivamman yhteiskunnan rakentamiselle.

Merkkejä muutoksen mahdollisuudesta on ollut näkyvissä. Aalto on huomannut, miten menestyvissä yrityksissä jo sanallisesti tunnustetaan henkilökunta yrityksen elinvoiman tärkeimmäksi lähteeksi. Muutosta tarvitaan myös työntekijöiden keskuudessa. Tavoitteen toteuttamisen välttämätön ehto on työväenluokan kyky nostaa omanarvotuntonsa sellaiseksi, että se pystyy valtaa vaatimaan ja käyttämään.

Aallon puhe herätti Punaista itsenäisyyspäivää viettävän juhlayleisön pohtimaan taloudellista valtaa ja rauhantyön tarvetta. Lamminpään osuuskuntatalolla vietetyn juhlan järjesti Länsi-Tampereen vasemmisto.

 

Toimittajan kommentti juttuun: Erimielisyyden hinta (7.12.2016) (Toimitus on lisännyt linkin 8.12.2016)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *