Artikkeli: Uutiset 2013–2018

13.1.2017 klo 11:54

Jos Tampere ois taide?

Teksti: TOMMI SILVENNOINEN   
Tampereen Vasemmisto järjestää tiistaina 17.1. avoimen keskustelutilaisuuden otsikolla ”Taiteen tila Tampereella?”. Mitä on vasemmistolainen kulttuuripolitiikka? Miksi taide on vasemmistolaista? Ja miten taide voi Tampereella? Seminaarin alustajina ovat ex-kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö ja tamperelainen esitystaiteilija Tommi Silvennoinen. Tapahtuma alkaa klo 17:30 Työväenmuseo Werstaalla.

Filosofi Theodor W. Adornon ajatuskulua mukaillen taiteen ei pidä jäljitellä yhteiskuntaa vaan yhteiskunnan tulisi jäljitellä taidetta. Perusteena väitteelle on (modernin) taiteen kyky järjestää ja toteuttaa osiensa suhteet vapautena. Myös käsitys yhteiskunnallisten ”todellisuuksien” perimmäisestä satunnaisuudesta sivuaa taiteellisen olemistavan perusvirettä: kun ennalta annettua mallia ei ole, on olemistavat todellakin keksittävä, luotava. Ja tämä tapahtuu vapaudessa.

Jos on niin kuin Adorno muotoilee, että ”Taide ei ole vain paremman käytännön edustaja suhteessa siihen, mikä on vallinnut tähän päivään asti, vaan se on yhtä hyvin sellaisen käytännön kritiikkiä, jossa käytäntö on vain brutaalia itsesäilytystä olemassaolevan keskellä ja sen vuoksi”, on taiteen ja vasemmistolaisen ajattelu- ja olemistavan välillä elävä kytkös, joka toteutuu katkoksena – taiteen ja politiikan välinen kytkevä katkos ja siteetön side on kysymys ja kamppailu tasa-arvosta. Muuttaessaan kokemusta taide muuttaa yhteiskuntaa.

Tampere voi kaupunkina olla todellisen edistyksellisyyden asialla huomioimalla taiteen koko potentiaalin. Tämän ei tarvitse tarkoittaa valtavia resursseja eikä varsinkaan minkäänlaista liike-elämän apinointia. Tampere voi antaa mallin tulevasta, missä vallankumoukset eivät ole aseellisia vaan taiteellisia.

Tervetuloa siis kaikki osalliset ja osattomat keskustelemaan suuresta muutoksesta Työväenmuseo Werstaalle tiistaina 17.1.

|||

Tilaisuus Facebookissa

Artikkelikuva on koostettu ja leikattu seuraavista kuvista:

Minna Sirnö. Kuva saatu Taiteen edistämiskeskuksesta. Kuvaaja: Antti Luostarinen, Viestintätoimisto Drum.

 

Tommi Silvennoinen. Kuvaaja: Cai Melakoski.

 

Paavo Arhinmäki Werstaalla 5.10.2016. Kuvaaja: Antti Yrjönen.

*

Kommentteja: 1

  1. Miten ois seuraavaksi Vasemmiston imago oikeistomediassa-seminaari? Ääärimmäisen tärkeää, varsinkin nyt kuntavaalien alla ja eduskuntavaalitkin tulossa. Että uinutaanko siellä tämän media-asian suhteen edelleenkin? Lännen median lannoituskone levitti TAAS Kari Salmisen kolumnia, jossa haukuttiin – taas – uusliberalismin kriitikoita. Aina on tilaa kolumneille, joissa mustamaalataan vasemmistoa. No, mitä tekee vasemmistolaiset tälle lannanlevitykselle? Vastineita? Protestia? Ei, eivät tee mitään. Salminen ja Lännen media saavat jatkaa häiriöttä toimintaansa. Taustalla tässä on tietysti Apusen verkosto ja Salmisen kolumnit massavaikuttamisesta tietenkin vain pieni osa.

    Jos vasemmisto haluaa menestyä vaaleissa, on todella oleellista puuttua oikeistomedian jatkuvaan vasemmiston mustamaalaukseen ja uskottavuudennakertamiseen. Tämä on ihan perusjuttuja, mutta tuntuu, että viesti ei ole vieläkään mennyt perille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *