Artikkeli: Kuntavaalit 2013–2018

9.4.2017 klo 12:32

Äänten varmistelua ja vaaliveikkausta

 

CAI MELAKOSKI  
Vasemmistoliitto näyttää saavan hyvän vaalituloksen. Kovin paljoa vaaleihin ei enää voi vaikuttaa, mutta vielä kukin ehtii varmistaa muutaman äänen. Vuoden 2012 kuntavaaleissa jäi vasemmiston lisäpaikka alle 30 äänen päähän monessa Pirkanmaan kunnassa:

Akaassa ja Valkeakoskella 12 äänen päähän, Juupajoella 14, Pälkäneella 23, Ylöjärvellä 24, ja Virroilla 25 äänen päähän. Kannattaa siis vielä varmistaa, että kaikki saatavissa olevat äänet saadaan.

Kannatusmittauksissa vasemmisto on menestynyt niin hyvin, että on syytä olettaa, että se ainakin edellämainituissa kunnissa, joissa lisäpaikka viimeksi oli lähellä saa lisäpaikan. Valtuustojen kokoa on kuitenkin pienennetty useissa kunnissa.

Akaassa (4 vasemmistovaltuutettua nykyisin), Juupajoella (1) ja Sastamalassakin (4) lisäpaikat olisivat nykyisen kokoisella valtuustolla mahdollisia, jopa todennäköisiä, mutta kun niissä valitaan näissä vaaleissa pienemmät valtuustot, ei lisäpaikka ole mitenkään varma.

Ruovedellä (3 valtuutettua) vasemmisto sai viimeksi viimeisen paikan, ja kun sielläkin on supistettu valtuustoa, voivat kunnan vasemmistolaiset olla ylen tyytyväisiä, jos nykyiset paikat pysyvät, vaikka nuorisovaaleissa tulikin jo voitto.

Myös valtuustopaikkojaan vähentäneellä Orivedellä, jossa vasemmisto viimeksi sai lisäpaikan, voidaan paikkojen säilymistä pitää voittona.

Parkano on ainoa kunta Pirkanmaalla, joka lisäsi valtuutettujen määrää. Vasemmistolla on melko hyvät mahdollisuudet saada yksi uusista paikoista ja tuplata valtuustoryhmän koko kahteen.

Punkalaitumella vasemmistoliitolla on yksi ehdokas sosiaalidemokraattien kanssa solmitussa vaaliliitossa. Se onkin ainoa vasemmistoliiton vaaliliitto toisen puolueen kanssa Pirkanmaalla. Tulosta on vaikea ennakoida.

Lisäpaikat ovat hyvin mahdollisia, jopa todennäköisiä Kangasalla, Pälkäneellä, Valkeakoskella, Virroilla ja Ylöjärvellä. Lempäälässä ja Tampereella vasemmisto ei ole kaukana lisäpaikasta, Nokialla ja Pirkkalassakaan ei lisäpaikka ole mahdoton, vaikka se vaatisi kunnon lisäystä ääniosuuteen.

Sen jälkeen, kun on käyty läpi ja varmistettu kaikki oman tuttavapiirin äänet vasemmistoliitolle ja käyty itse äänestämässä, voi harrastaa vaikka vaaliveikkausta. Oma veikkaukseni on, että vasemmistoliitto Pirkanmaalla menettää yhden paikan ja voittaa kuusi uutta paikkaa.

Kirjoitukseen liittyviä juttuja Vasen Kaistassa:
Mikko Niemelä voitti Ruoveden nuorisovaalit (5.4.2017)
Pirkanmaan kunnat supistavat valtuustoja 52 paikalla (29.11.2017)

Kaikki kuntavaalijutut (Tampereen ehdokkaiden esittelyt ovat erikseen)

*