Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

9.6.2017 klo 16:51

Kukaan ei ole saari – Marja-Liisa Torniaisen valokuvat kutsuvat

Kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen esittelee näyttelyään seuraavan kerran ensi sunnuntaina kello 12.30. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Teksti: CAI MELAKOSKI   
Valokuvien ihmiset tulevat lähelle, niin lähelle että heidän kuulee hengittävän. Vai onko se katsojan omaa hengitystä? Oli miten oli, on kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen onnistunut tavoitteessaan tehdä kuvia joissa kuvattavat elävät; kuvia, joiden ihmisiin saa yhteyden.

No Man Is An Island – We Are Interconnected (Kukaan ei ole saari – olemme osa kokonaisuutta) -näyttely koostuu sarjasta puhuttelevia, koskettavia kuvia ihmisistä mustaa taustaa vasten.

‒ Kuviin en ole halunnut mitään taustahälyä, vaan saada esiin vain itse ihmisen, perustelee Torniainen. Näyttely on esillä Valokuvakeskus Nykyajassa Tampereen Kauppakadulla heinäkuun alkupäiviin saakka.

Mother and child, Äidin pikkuapulainen 2, Yhdessä ja Single girl. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Näyttelyn nimi ja johtoajatus on 1600-luvun alkupuolella Lontoossa vaikuttaneen runoilijan, papin ja parlamentaarikon, John Donnen kuuluisasta ajatuksesta, että kukaan ihminen ei ole saari, kokonainen ja täydellinen itsekseen, vaan jokainen ihminen on osa mannerta, pala kokonaisuutta. Jokaisen ihmisen kuolema pienentää siten jokaista ihmistä.

‒ Maailmanrauha on yhtä kaukana toteutumisestaan kuin kykymme tuntea toisen murhe omanamme. Niin kauan kuin emme kykene kokemaan toisen ihmisen olemassaoloa omanamme, maailmanrauhakin on saavuttamaton haave, sanoi Marja-Liisa Torniainen näyttelyn avajaisissa.

Näyttelyssä on myös Kaupin vastaanottokeskuksen asukkaiden ottamia kuvia omassa monitorissaan. (Kuva: Cai Melakoski)

 

Valokuvanäyttely on tehty yhteistyössä Kaupin vastaanottokeskuksen asukkaiden kanssa.
‒ Työskentely asukkaiden kanssa oli hauskaa ja helppoa, kunhan ensin heidät löysi jostain, kertoo Torniainen näyttelyn tekemisen vaiheista.

‒ Talossa on asukkaita monessa kerroksessa, tällä hetkellä jo noin 300, aloittaessani 120. Työntekijöiltä sain vinkkejä valokuvauksesta kiinnostuneista henkilöistä. Monella heistä oli ihan luontainen taito asettua malliksi ja heittäytyä tilanteeseen, ja sitä lämpöä, mitä sain vastaanottaa kohtaamieni ihmisten taholta, en tule koskaan unohtamaan, Torniainen kiittää.

Tämän kollaasin kuvat ovat Marja-Liisa Torniaisen. Vasemmalta Äidin pikkuapulainen, Ensimmäiset askeleet planeetalla Maa ja Kevätär.

 

Taide, tiede ja myötätunnon politiikka -keskustelutilaisuus sunnuntaina

Näyttelyyn liittyy myös paneelikeskustelu Taide, tiede ja myötätunnon politiikka ensi sunnuntaina näyttelytiloissa. Taiteilijat Anne Lehtelä ja Marja-Liisa Torniainen moderoivat keskustelun, johon osallistuvat tutkija Anna-Kaisa Kuusisto-Arponen, Kaupin vastaanottokeskuksen varajohtaja Tommi Helevirta ja asukkaat Asmahan Kazem ja Ali Ghazi Al-Saaid, Tampereen kaupunginvaltuutettu Milka Hanhela, ja taiteilija Raman Hussain.

Näyttely ja paneelikeskustelu ovat osa Koneen säätiön rahoittamaa Tampereen yliopiston Tiede, taide ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus – Making Spaces of Justice across East-West Divide -projektia. 

Naurava poika (Kuva: Marja-Liisa Torniainen)

Paneelikeskustelu sunnuntaina 11.6. klo 13.00‒14.30. Marja-Liisa Torniainen esittelee näyttelyn ”No Man Is An Island – We Are Interconnected”, klo 12.30.

|||

No Man Is An Island – We Are Interconnected
Marja-Liisa Torniaisen ja Kaupin vastaanottokeskuksen asukkaiden valokuvanäyttely
Valokuvakeskus Nykyaika 3.6.‒3.7.2017
Kauppakatu 14 Tampere
Avoinna: ma-pe 12‒18, la‒su 12‒16

Lue lisää muualla verkossa:

Valokuvakeskus Nykyaika (Verkkosivut)
Marja-Liisa Torniainen: No Man Is An Island (Näyttely Facebookissa)
Taide, tiede ja myötätunnon politiikka (Paneelikeskustelu Facebookissa)
Marja-Liisa Torniainen (Verkkosivut)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *