Artikkeli: Uutiset 2013–2018

10.6.2017 klo 10:40

Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa

Andy Miah kuvasi Jeremy Corbynin vaalitilaisuutta West Kirbyssä 20. toukokuuta, ja julkaisi kuvansa Creative Commons -lisenssillä CC BY-NC 2.0

 

Teksti ja grafiikka: CAI MELAKOSKI   
Politiikan kommentaattori toisensa jälkeen myöntää arvioineensa täysin väärin Yhdistyneen kuningaskunnan työväenpuolueen puheenjohtajan Jeremy Corbynin vasemmistolaisen politiikan menestymismahdollisuudet. Raikas vasemmistolainen politiikka vetosi etenkin nuorisoon, joka on oppinut näkemään oikeiston tarjoaman ainoan mahdollisen tien säästöpolitiikan palvelevan vain pientä varakasta vähemmistöä.

Työväenpuolueen voitto oli suurin kahden perättäisen vaalin välillä vuoden 1945 vaalien jälkeen. Vielä vahvistamattomat tiedot viittaavat siihen, että nimenomaan nuorten 72 prosenttiin kasvanut äänestysaktiivisuus ja työväenpuolueelle antama jopa 70 prosentin luokkaan kasvanut kannatus ratkaisi vaalit.

‒ Sillä välin kun konservatiivit tarjoavat leikkauksia ja ajoivat pelon kampanjaa on Labour päättäväisesti investoimassa sinuun ja perheeseesi. Tarjoamme todellista toivoa. Labourin vallan aikana investoimme sairaaloihin ja kouluihin, poliisiin ja hätäpalveluihin Yhdessä rakennamme maan, joka toimii kaikkien eikä harvojen puolesta, sanoi Corbyn kiitospuheessaan vaalivoiton varmistuttua.

Theresa May järjesti nämä vaalit puolueensa, ei maamme edun vuoksi. Hän piti itsestään selvänä, että hän miljonäärien ja yritysten eliitin tukemana voisi saada äänesi. Theresa May aliarvioi työveänpuolueen, ja mikä tärkeintä, hän aliarvioi sinut.

‒ Nyt pääministerillä ei ole valtakirjaa eikä konservatiiveilla mandaattia yksityistää ja leikata kansallista terveydenhuoltojärjestelmää, leikata koulutuksesta, ei mandaattia vähentää ainuttakaan poliisia, eikä hänellä todellakaan ole mandaattia leikata eläkeläisten lämmitysavustusta tai ottaa maksuntonta kouluateriaa yhdeltäkään lapselta, tiivisti Corbyn vaalituloksen merkityksen.

Toinen nuorison suosikki, yhdysvaltalainen vasemmistolaisin tunnuksin menestynyt senaattori Bernie Sanders onnitteli tuoreeltaan työväenpuoluetta:

‒ Labourin menestys riemastuttaa minua. Kaikkialla maailmassa ihmiset nousevat talouskuripolitiikkaa ja massiivisia tulo- ja varallisuuseroja vastaan. Ihmiset Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Yhdysvalloissa ja muualla haluavat, että hallitukset edustavat suurinta osaa kansasta, ei vain yhtä prosenttia. Onnittelen Jeremy Corbynia sangen tehokkaasta kampanjasta, Sanders kiitti.

Alenevan kannatuksen kanssa kamppailevilla sosiaalidemokraattisilla puolueilla onkin nyt syytä järjestää opintomatkoja Britanniaan. Kaikilla vasemmistopuolueilla on opittavaa Labour-puolueelta. Vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki arvioikin vaalitulosta Facebook-päivityksessään:

“Ensinnäkin Labourin teemat olivat arkisia, ne koskettivat ihmisiä. Corbyn puhui mm. junaliikenteestä, terveydenhoidosta ja koulutuksesta. FA cupin loppuottelupäivänä mm. julkaistiin lista aloitteista, joilla kansan peli palautetaan takaisin kansalle.

Samaan aikaan toryt keskittyivät lähinnä puhumaan brexit-neuvotteluista. Ylimielisessä voitonvarmuudessaan he paljastivat myös todelliset karvansa mm. vanhusten hoidossa ja pienissä symbolisissa asioissa kuten vaikkapa norsunluussa.”

Sinn Féinille suurvoitto Pohjois-Irlannissa

Yhdistyneiden kansakuntien vaalitulosten uutisoinnissa on vähemmälle huomiolle jäänyt vasemmistolaisen Sinn Féinin toinen merkittävä vaalivoitto muutaman kuukauden aikana. Puolue nosti kannatustaan liki neljällä prosenttiyksiköllä 27,9 prosenttiin maaliskuussa pidetyissä Pohjois-Irlannin edustajainhuoneen vaaleissa.

Torstain parlamenttivaaleissa Sinn Féin sai 29,4 prosenttia Pohjois-Irlannin äänistä ja nosti paikkamääränsä brittiparlamentissa neljästä seitsemään. Pohjois-Irlannilla on 18 paikkaa Yhdistyneiden kansakuntien parlamentissa.

Sinn Féinin päävastustaja, oikeistolainen Demokraattinen unionistipuolue (DUP) menestyi myös hyvin, sai 10 paikkaa, joiden avulla se sai arvokkaan aseman. Parlamenttienemmistönsä menettänyt Theresa Mayn konservatiivipuolue kykenee hallitsemaan vain DUP:in avulla.

Aiheesta aiemmmin Vasen Kaistassa:

Britannian vaalit ja brexit (29.5.2017)
Europarlamentti: Kahden puolueen valta murenee (16.1.2017)

Muuta asiaan liittyvää Vasen Kaistassa 2017:

Euroopan politiittisten voimasuhteiden kehityksestä:
Tuolit vaihtuvat tiheään Euroopan parlamentissa (24.9.)
Mitä kevään vaaleissa todella tapahtui? (Yhteenveto kevätkauden parlamenttivaaleista Euroopassa, 22.9.)
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Onko Euroopan unioni tulevaisuuden arvoinen? (24.3.)

Vuoden 2017 vaalitulokset Euroopassa:

Islanti:
Vasemmisto voittoisa ‒ Islannin tarkat vaalitulokset (29.10.)
Tšekki:
Tšekit haluavat kokeilla jotain aivan muuta (24.10.)
Itävalta:
Mitä Itävallassa tapahtuu? (19.10.)
Saksa:
Demarit voittivat Ala-Saksin vaalit, die Linke lisäsi kannatustaan (16.10.)
Schleiße – oikeistovyöry Saksan vaaleissa (26.9.)
Vasemmistokin voitti ‒ äänestäjillä puolueenvaihtopäivä Saksassa (25.9.)
Saksan vaalit: die Linken kannatus kasvaa (15.5.)
Saarlandin vaalit: Radikaalioikeiston vauhti hiipumassa? (27.3.)
Mitä Saksassa nyt tapahtuu? (13.1.)
Norja:
Punavihreä liittouma eteni Norjan vaaleissa (12.9.)
Albania, Armenia, Kosovo ja Malta:
Demarit jälleen Euroopan suosituimpia (17.9.)
Ranska:
Ranskan vaalitulokset, osa 3: Macron-kupla puhkesi alle kolmessa kuukaudessa (7.8.)
Ranskan vaalitulokset, osa 2: keskustaliberaalit, oikeisto ja radikaalioikeisto (25.7.)
Ranskan vaalitulokset, osa 1: vasemmisto, sosialistit ja vihreät (20.7)
Britannia:
Nuoret kyllästyivät talouskuripolitiikkaan myös Britanniassa (10.6.)
Bulgaria:
Bulgaria: kolmannet pikavaalit eivät päästäneet ahdingosta (28.3.)
Alankomaat
Hallituspuolueille rökäletappio Alankomaiden vaaleissa (16.3.)
Pohjois-Irlanti:
Vasemmistolle komea vaalivoitto Pohjois-Irlannissa (4.3.)
Liechtenstein:
Pienpuolueet etenivät Liechtensteinissa (6.2.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *