Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

9.6.2017 klo 08:57

Sairaanhoitopiirin valtuustolta ei ole peitelty kuluriskejä

Kuva on kaapattu Tampereen yliopistollisen sairaalan rakennustyömaan kamerasta, jonka kuva lähetetään avoimessa verkossa.

SINIKKA TORKKOLA     
Aamulehden toimittajan Taneli Koposen artikkelissa (6.6.2017) väitetään, että Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (PSHP) valtuustolta olisi peitelty kuluriskejä. Väite ei pidä paikkaansa. Sairaanhoitopiirin valtuuston kokouksessa (29.5.2017) käsiteltiin PSHP:n Etupihaksi nimetyn rakennushankkeen puoliväliraporttia. Raportissa todetaan Etupihahankkeen sisältävän 9,1 miljoonan euron muutos- ja riskivarauksen, joka 3,8 prosenttia hankkeen kokonaisbudjetista. Lisäksi raportissa todetaan SRV:n kanssa tehtyyn sopimukseen sisältyvä indeksiehto.

Valtuuston kokousta edeltäneessä infossa valtuutetuille kerrottiin, että rakentamisen kustannustason nousu lisää kustannuksia yhdeksän miljoonaa euroa eli hankkeen kokonaishinta nousee 240 miljoonasta eurosta 250,5 miljoonaan euroon.

Lisäksi jutussa väitetään, että Aamulehden selvityksen mukaan Taysin rakennushanke saattaa ylittyä useilla kymmenillä miljoonilla euroilla. Selvityksen lähde on mitä ilmeisimmin PSHP:n hallituksen 2.5.2017 pidetyn suunnittelukokouksen aineisto, joka on julkisesti saatavilla PSHP:n verkkosivuilla. Suunnittelukokouksessa esiteltiin Etupihahankkeen väliraporttia. Kustannusraamissa pysymistä käsitelleissä dioissa oli yhden dian yhteenveto erilaisista indekseistä, joiden mukaan arvioidaan kustannusten kehittymistä.

Ensimmäinen esitelty indeksi oli rakennuskustannusindeksi, jonka mukaan Taysin rakennushankkeen kulut lasketaan. Rakennuskustannusindeksi mittaa koko Suomessa kaikkien rakennuskustannusten nousua. Se perustuu rakentamisen peruspanosten hintakehitykseen ja kuvaa keskeisiltä rakenneominaisuuksiltaan samankaltaisten rakennustöiden ja rakennusten rakennuskustannusten suhteellista muutosta.

Toinen esitelty kustannusindeksi oli tarjoushintaindeksi, joka ei mittaa todennettua rakennuskustannusten nousua vaan ennustaa tulevaa kaikkien tehtyjen urakkatarjouspyyntöjen perusteella. Sen mukaan Etupihahankkeen kustannukset voisivat nousta jopa 37 miljoonaa euroa. Kolmas esitelty kustannusindeksi oli kuluttajahintaindeksi, jonka mukaan Etupihahankkeen kulut nousisivat kahdeksan miljoonaa euroa.

Kustannusindeksien esittely hallitukselle perustui rakennustoimikunnassa käytyyn keskusteluun erilaisista tavoista arvioida kustannusten nousua. Rakennustoimikunta piti kokouksessaan 27.4.2017 hyvänä, että hallitus saa taustatietoa siitä, miten eri kustannusindeksit arvioivat kustannusten nousua. Hallitus sai nämä taustatiedot suunnittelukokouksessaan 2.5.2017. Keskustelujensa perusteella hallitus teki kokouksessa 8.5.2017 valtuustolle esityksen, jonka valtuusto hyväksyi.

Kyse ei siis ollut rakennuskustannuksia arvioivasta laskelmasta vaan erilaisten kustannusindeksien vertailusta. Taustatiedoksi esitetty vertailu ei myöskään muuta sitä tosiseikkaa, että Taysin Etupihahankkeen tavoitehinta lasketaan urakkasopimukseen kirjatun rakennuskustannusindeksin perusteella.

Jälkikirjoitus – teksti muuttui toimituksessa

Kirjoitin Aamulehden yleisönosastoon kommentoidakseni toimittaja Taneli Koposen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin rakennushankkeista kirjoittamaa juttua (6.6.2017). Lähetin jutun toimitukseen ilmestymispäivänä. Seuraavana päivänä sain toimitukselta viestin, jossa kerrottiin jutun toimittajan ehdottavan tekstiin muutoksia. Muutettu teksti oli siis lähetetty nähtäväkseni, mikä oli minusta erinomaista. Toimituksellahan on oikeus muokata tekstejä, joten ehdotin paria muokkauksen muokkausta ja hyväksyin muutoksen – olennaistahan oli saada teksti julkaistuksi.

Muokkauksissa kritiikkini kuitenkin liudentui. Teksti oli pitkä ja lehdessä se oli taitettu ahtaasti ilman kappalejakoja. Tekstin viimeinen virke, joka mielestäni tiivisti koko asian, ei ollut mahtunut mukaan.

Tässä nyt julkaistu teksti on se, jonka alunperin lähetin lehteen. Toimituksen viestissä kommentoitiin myös arvailuani, jossa epäilin jutun lähteenä olleen PSHP:n suunnittelukokouksen aineisto. Jutun toimittajan mukaan jutun lähteenä ei ollut  PSHP:n hallituksen suunnittelukokouksen aineisto vaan Taysin uudistamisohjelman johtoryhmän tiedot.

 

Kirjoittaja on PSHP:n hallituksen ja rakennustoimikunnan jäsen sekä Vasen Kaistan päätoimittaja.

Lisää aiheesta muualla verkossa

Aamulehti selvitti Taysin rakennushanketta: Päättäjille ei kerrottu 40 miljoonan euron kuluriskistä (Aamulehti 6.6.2017)

Taysin Etupihankkeen työmaakameran lähetys Pirkanmaan sairaanhoitopiirin sivuilla. 

PSHP:n esityslista- ja pöytäkirjahaku, jonka kautta voi lukea sairaanhoitopiirin hallintoelinten päätöspöytäkirjat liitteineen.

 

Aamulehden toimituksen editoima ja lyhentämä kirjoitus on julkaistu Aamulehden yleisönosastossa 9.6.2017.

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *