Artikkeli: Toimittajalta 2013–2018

25.8.2017 klo 12:53

Hallitus sekoillut tiedustelulain kanssa jo kaksi vuotta

Tiedotustilaisuudessaan lähes kaksi vuotta sitten hallitus lupasi säätää uuden tiedustelulain pikavauhtia. (Kuva: ruutukaappaus Noin viikon uutiset lähetyksen tallenteesta 16.10.2015)

 

CAI MELAKOSKI
Oppositiota ‒ varsinkin vasemmistoliittoa ‒ on moitittu siitä, että Suomen vanhentuneen tiedustelulainsäädännön uudistaminen on hidastunut, eivätkä turvallisuusviranomaiset kykene tekemään työtään ajanmukaisin keinoin.

Kansanedustajien tai kenenkään muunkaan on mahdoton ottaa kantaa sellaisiin lakiesityksiin, joita ei ole olemassa. Tiedustelulainsäädännön uudistamisen tappina on Juha Sipilän hallitus, joka kaksi vuotta sitten lupasi hoitaa asian joutuisasti:

‒ Poliisin ja puolustusvoimien toivomaa tiedustelulakia lähdetään valmistelemaan pikavauhtia. Sisäministeriö ja puolustusministeriö alkavat suunnitella uutta lakia, jonka pitäisi olla valmis vuoden kuluttua, kertoivat uutiset liki kaksi vuotta sitten.

Yksi syy lakiesityksen viivästymiseen käy ilmi alla olevassa tallenteessa, jossa silloinen sisäministeri Petteri Orpo ja oikeusministeri Jari Lindström osoittavat, että he ymmärtävät asiasta yhtä paljon kuin syntymätön lapsi, itse asiassa sen verran kuin syntymättömät kaksoset. Tallenteessa ministerit itse osoittavat kouriintuntuvasti, miksi nykyinen hallitus on ylipäätään kyvytön valmistelemaan lainsäädäntöä.

 

|||
Lisäys klo 13.35:
Asian valmistelu on toki edennyt. Tässä sisäministeriön uusin aineisto:
Siviilitiedustelulainsäädännön valmistelu

Vasemmistoliiton kannanottoja:

Terrorismia kitketään viranomaistoiminnalla ei populismilla (23.8.2017)
Liika kiirehtiminen murentaisi perusoikeuksien suojaa (19.4.2017)
*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *