Artikkeli: Kaistapää 2013–2018

24.8.2017 klo 11:09

Noobel Juha Sipilälle, palkankorotukset sairaanhoitajille

KAISTAPÄÄ
Fiktiivinen joukko kansalaisia harkitsee kampanjaa allekirjoitusten keräämiseksi Noobel-komitealle ehdotukseen esittää taloustieteen Noobelia pääministeri Juha Sipilälle. Kansalaiset katsovat, että Sipilä on ansainnut palkinnon ratkaistuaan vientiteollisuuden ongelmat.

Sipilän ansiona pidetään hänen luomaansa teoriaa julkisen sektorin työntekijöiden lomarahojen ja vientiteollisuuden kilpailykyvyn välisestä kohtalonomaisesta syy-yhteydestä. Maailman johtavissa finanssianalyysikeskuksissa teoria on saanut nimen Sipilä Theory on Fatal Kausaalirelaatio.

Monet asiantuntijat epäilivät aluksi teoriaa. He esittivät suomalaisen vientiteollisuuden ongelmien aiheuttajiksi suomalaisten yritysjohtajien ja vientituotteiden markkinoinnin kelvotonta laatua.

Sipilän kykytiimi ei kyykistynyt ongelman edessä, vaan suunnitteli historiallisen kiky-loikkauksen. Tämän ytimessä oli analyysi julkisen sektorin lomarahojen muodostamasta tapista vientiteollisuuden kukoistukselle. Lomarahojen ja viennin välissä on näkymätön putki, joka kansainvälisissä talousjulkaisuissa nyt tunnetaan nimellä The magical Kiky Sipilä Pipeline.

Epäilijöiden harmiksi teoria on nyt näyttänyt voimansa käytännössä: Suomen vienti on lomarahojen leikkauksen jälkeen lähtenyt hurjaan nousuun.

Pääministerin johdolla valmistellaankin nyt hankkeen täydentämistä. Näkymättömän putken periaate on osoittanut voimansa. Sen vuorovaikutusdynamiikan pitämiseksi toiminnassa aikoo hallitus tavallisesti luotettavista lähteistä saamiemme tietojen mukaan antaa eduskunnalle esityksen niin sanotusta putkiverosta. Sen ajatus on, että vientiteollisuuden voitoista kerättäisiin yksi prosentti julkisen sektorin työntekijöiden palkankorotuksiin.

Vientiteollisuuden päämajasta kerrotaan, että veroa odotetaan malttamattomasti, odotukset sen tehosta ovat korkealla.

|||

Etusivun kuvana kampanjajuliste:

Juliste: Patus

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *