Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.9.2017 klo 08:49

Eläkkeellä voitava elää ‒ eläkepolitikkaa ruoditaan maanantaina

Arkistokuva Tampereen Eläkeläiset ry:n 60-vuotisjuhlilta Tapiolassa kaksi vuotta sitten.

 

VK
Eläkkeiden riittävyys seuraaville sukupolville nousi jälleen otsikoihin elokuussa, kun talousnobelisti Bengt Holmström lämmitti uudelleen vanhat väitteet nykyisen eläkeläispolven itsekkyydestä. Suuret ikäluokat ovat järjestäneet itselleen muhkeat eläkkeet ja ”syömme seuraavan sukupolven eväät”, väitti Holmström.

Eläkejärjestelmä ja eläkeläisköyhyys ovat päätemoina ensi maanantaina Uudenkylän Tapiolassa Tampereella järjestettävässä eläkepoliittisessa seminaarissa. Eläkeläiset ry:n valtuuston puheenjohtaja Kalevi Kivistö esittää katsauksen suomalaisen eläkejärjestelmän historiaan ja rakenteeseen. Pirkanmaan vasemmiston puheenjohtaja Sinikka Torkkola esittelee vasemmistoliiton eläkepoliittisen ohjelman Lopetetaan eläkeläisköyhyys ja pienennetään tuloeroja.

Iltapäivän kolmannessa esityksessä Työeläkevakuuttajat TELAn erityisasiantuntija Janne Pelkonen valaisee työeläkerahastojen tehtäviä ja tulevaisuutta. Esitysten välissä on varattu aikaa keskusteluille.

Tapiolan kahvilan ovet avataan puolen päivän aikaa, ja luvassa on eläkeläisten ohjelmanumeroita. Tampereen Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Maire Kauhanen avaa varsinaisen seminaarin kello 13.

Kivistön vastaus Holmströmille

Kalevi Kivistö tyrmäsi Holmströmin esittämän näkemyksen puheessaan Porin Eläkeläisten järjestämässä Elojuhlassa:

Kalevi Kivistö (Kuva Eläkeläiset r.y:n kuva-arkistosta)

– Nobelistimme puhuu palturia. Ensinnäkin eläke-etuja on monin tavoin heikennetty, vaikka nobelistimme väittää niitä koskemattomiksi. Indeksejä on jäädytetty ja taitettu, kansaneläkkeen pohjaosa poistettu lähes kaikilta kela-maksuja ikänsä maksaneilta, työeläkemaksuja siirretty työnantajilta palkansaajille ja työntekijän osuutta vielä lisätään kiky-sopimuksen myötä. Työeläkkeen perusteena olevan palkan laskentaa on siirretty työuran lopun palkoista koko työuraa koskevaksi, jolloin alkuvaiheen matalammat palkat pienentävät eläkkeen perusteeksi laskettua palkka.

– Eläkeikää on monin tavoin korotettu, varhaiseläkkeet poistettu ja eläkeläisten käyttämien palvelujen ja lääkkeiden omavastuita korotettu. Kaiken lisäksi nobelistin haukkuma suurten ikäluokkien sukupolvi on koonnut lähes 200 miljardin euron eläkerahastot, joiden tuotolla voidaan työnantajan ja työntekijän yhteensä maksamien eläkemaksujen nousupainetta tehokkaasti hillitä pitkälle tulevaisuuteen, Kivistö huomautti.

Kivistön mukaan vielä pahemmin metsään menee Holmströmin väite siitä, että nuoren polven eläkkeitä ei kyettäisi aikanaan maksamaan.

– Eläketurvakeskuksen laskelmat osoittavat, että normaalilla talouden kasvuvauhdilla eläkelupaus pystytään toteuttamaan vuosisadan loppupuolelle asti nykyisellä eläkemaksujen tasolla. Eläketurvakeskuksen johtaja Jukka Rantala on todennut, että näkymää, jonka mukaan nuoren polven eläkkeet olisivat romahtamassa, ei ole olemassa. Kansainväliset arviot ja vertailut tukevat tätä johtopäätöstä.

Kivistö arvioi, että nuorille kauhukuvaa maalailevan keskustelun tarkoituksena onkin valmistella maaperää eläke-etuuksien huonontamiselle.

|||

Eläkepoliittisen seminaarin ohjema

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *