Artikkeli: Pääkirjoitus 2013–2018

29.9.2017 klo 08:06

Taysin ja Hatanpään yhdistäminen vahvistaa terveydenhuoltoa

SINIKKA TORKKOLA
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus takkuaa yhä – ja syystä. Sote-uudistus on viety kauaksi alkuperäisistä tavoitteistaan sujuvoittaa palveluita ja parantaa palveluiden saatavuutta. Tavoitteena ei ollut kasvattaa terveyseroja eikä myydä julkista terveydenhuoltoa kansainväliselle terveysliiketoiminnalle.

Hallituksen esityksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta on sanottu tulevan eduskunnan käsittelyyn marraskuussa. Odotettavissa on jälleen monimutkainen tilkkutäkki, jossa yritetään sovittaa yhteen keskustan maakunnalliset valtapyrkimykset ja kokoomuksen julkisten palveluiden yksityistämistavoitteet. Potilaalle ja hänen hoidontarpeilleen tässä keskustan ja kokoomuksen jakopelissä ei ole tilaa.

Terveyskeskuksissa ja sairaaloissa ei ole varaa istua odottamassa hallituksen sotesotkun pyykkäystä. Potilaita on hoidettava joka päivä ja yö. Sote-uudistuksen vuoksi ei ole syytä pysäyttää julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämistä vaan töitä on tehtävä palveluiden parantamiseksi ja sujuvoittamiseksi tässä ja nyt.

Tampereen kaupunginvaltuusto päättää Hatanpään sairaalan yhdistymisestä Tampereen yliopistolliseen sairaalaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ylimääräisessä kokouksessaan tulevana maanantaina. Ylimääräinen kokous on järjestetty, sillä päätöksellä on hieman kiirekin. Ensi vuoden alussa astuu voimaan terveydenhuoltolaki, jonka mukaan leikkausten jatkaminen itsenäisessä Hatanpään sairaalassa ei ole enää mahdollista. Lain mukaan leikkaussaliolosuhteita ja anestesiaa edellyttäviä leikkauksia saa tehdä vain niissä sairaaloissa, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys.

Hatanpäästä tulee Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kahdeksas toimialue, yksi neljästä sairaalasta ja osa yhtä sairaalaa. Yksi sairaala ja monta toimipistettä on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uusi hallintomallia, jossa Valkeakosken ja Vammalan aluesairaaloista tuli sairaanhoitopiirin toimialueita. Kesäkuusta lähtien entiset aluesairaalat ovat olleet nimeltään Tays Sastamala ja Tays Valkeakoski. Muut Taysin toimipisteet ovat Tays Keskussairaala, Tays Pitkäniemi ja Tays Lahden sädehoidon yksikkö. Jos valtuusto niin päättää tulee Hatanpään sairaalasta Tays Hatanpää.

Yksi sairaala -muutos on yksi niistä keinoista, joilla vahvistetaan julkista terveydenhuollon toimivuutta ja valmistaudutaan sote-uudistuksen tuomaan kilpailuun. Vaikka nimet eivät ole muutosten keskeisin asia, niin merkitystä niilläkin on. Yliopistolliseen sairaalaan on helpompi saada osaavaa henkilökuntaa kuin pieneen aluesairaalaan. Yksi sairaala -malli antaa henkilökunnallekin aiempaa laajemmat mahdollisuudet kehittää ammattitaitoaan ja hoitaa potilaita aiempaa paremmin.

Sosiaali- ja terveydenhuolto on yksi eniten voitto-odotuksia nostattavista liiketoiminnan alueista. Kansainvälisten yritysten maihinnousu Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon markkinoille on jo alkanut. Tästä kertovat muun muassa hoivakiinteistöjen ja lääkäriasemien ostot. Terveysliiketoiminta tulee laajenemaan kaikkialle sosiaali- ja terveydenhuoltoon, jos se vaan saa siihen mahdollisuuden. Julkisten palvelutuottajien ei pidä tätä tilaa antaa odottamalla sote-uudistuksen tuloa. Toimintaa pitää kehittää joka päivä.

 

Kirjoittaja on Vasen Kaistan päätoimittaja, Tampereen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallituksen jäsen.

 

Vaikka Tays keskussairaala (vasemmalla) laajeneekin, Hatanpään leikkaussaleja tarvitaan edelleen, jotta kaikki leikkaukset saadaan tehdyksi. Vuonna 2016 Taysin leikkaussaleissa tehtiin 37 000 toimenpidettä, Hatanpäällä 6 100. Taysin ja Hatanpään yhdistyminen varmistaa, että leikkaukset jatkuvat myös Hatanpään saleissa. (Kuva Cai Melakoski.)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *