Artikkeli: Uutiset 2013–2018

17.10.2017 klo 15:17

Lippukopeista kaksi palautetaan Ratinan stadionille

Betoniset lippukopit ovat olennainen osa Ratinan stadionin kokonaisuutta. Kaksi kopeista palautetaan paikoilleen. (Kuva: Cai Melakoski.)

 

SINIKKA TORKKOLA    
Ratinan stadionin lippukopit ovat tällä hetkellä Tampereen kaupungin varastoalueella Nekalassa. Tilakeskuksen rakennusarkkitehti Mikko Allinniemi kertoo, että kopeista osa palautetaan kunnostuksen jälkeen entisille paikoilleen.

Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt Ratinanniemen asemakaavan 2011. Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan maakuntamuseon välisissä neuvotteluissa, joita käytiin asemakaavan suunnitteluvaiheessa, on päädytty säilyttämään lippukopeista kaksi pääsisäänkäynnin yhteydessä.

Asemakaavassa Ratinan stadion on kulttuurihistoriallisen arvonsa ja kaupunkikuvallisen merkityksensä vuoksi suojeltu. Pirkanmaan maakuntamuseo on lausunnossaan todennut, että rakennuksen korjaus- ja muutostöissä tulee säilyttää rakennuksen kaupunkikuvan kannalta merkittävä luonne. Myös aitojen ja porttien korjauksissa rakennusten ominaispiirteet tulee säilyttää.  

Mikko Allinniemen mukaan Ratinan stadionin betoniset lippukopit ovat huonokuntoisia. Ne ovat myös liian pieniä käytettäväksi lipunmyyntikoppeina. Ennen palauttamista kopit on kunnostettava. Palautettavien koppien jatkokäytöstä ei ole vielä päätetty.

Uudet, tyylinmukaiset vai vanhat kunnostetut

Ratinan stadionin korjausten rakennuslupa on tulossa käsittelyyn. Korjauksissa on sovitettava yhteen kulttuuri- ja rakennushistorialliset arvot nykykäytön vaatimusten kanssa. Stadionille tarvitaan muun muassa riittävät hätäpoistumistiet, joiden kautta suurikin väkimäärä voi poistua alle kymmenessä minuutissa. Enimmillään stadionilla on ollut 32 000 katsojaa. Erilaisten vaateiden yhteensovittamisesta Tilakeskus neuvottelee myös maakuntamuseon kanssa.

Kysymyksen Ratinan stadionin lippukopeista nosti esiin Vasen Kaistan lukija Tapani Telenius. Hän kysyi yleisönosastokirjoituksessaan, kuka päätti Ratinan stadionin turmelemisesta. Vastaus kysymykseen on yksinkertainen: kaupunginvaltuusto 15. elokuuta 2011. Tuolloin valtuusto hyväksyi alueen asemakaavan. Lippukopeista on päätöksessä todettu, että kaksi niistä säilytetään. Nuo kaksi ollaan kunnostuksen jälkeen paikoilleen myös palauttamassa. Lippukoppien huonokuntoisuuden vuoksi Tilakeskus neuvottelee asiasta maakuntamuseon kanssa ja kysyy, pitääkö vanhat kopit kunnostaa vai voiko ne korvata tyylinmukaisilla, uusilla kopeilla.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Kuka päätti Ratinan stadionin turmelemisesta. (9.10.2017)

Lisää aiheesta valtuuston päätöksessä:
Tampereen kaupunginvaltuuston 15.8.2011 kokouksen pöytäkirjan 175 pykälä liitteineen (PDF)

*

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *