Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

24.10.2017 klo 08:43

Rauhan ja runon töissä

Ammattiliitot osallistuivat aktiivisesti rauhantyöhön 1980-luvulla. Seppo Koskiman kotiarkiston kuva on joko vuodelta 1983 tai 1984.

 

Teksti: SINIKKA TORKKOLA
Lokakuisella Tammelantorilla tapaaamani runon ja rauhan ihminen Seppo Koskima hyrisee tyytyväisyyttä. Edellisenä päivänä on tullut tieto, että vuoden 2017 Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty ICANille (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) eli  kansainväliselle kampanjalle ydinaseiden poistamiseksi.

Seppo Koskimasta niin kuin meistä kaikista muistakin rauhantöitä tehneistä tunnustus tuntuu myös henkilökohtaiselta kiitokselta. Työmme on havaittu.

Työtä ydinaseiden poistamisesi on tehty vuosikymmenet. 1980-luvun rauhaliike kokosi yhteen hyvin monenlaisia ihmisiä ja ajatussuuntia. Julkisille toimijoille valtiosta kirkkoon ja kunnista ammattiliittoihin oli itsestään selvää olla mukana rauhantöissä. Suomen valtio kulki rauhantyön suunnannäyttäjänä.

Tuolloin ajateltiin ihan tosissaan, että aseriisunta on keino lisätä turvallisuutta. Ydinaseetonta Pohjolaa pidettiin kelpo tavoitteena.

Ydinkoekielto nyt -valtuuskunta  kävi viemässä rauhanliikkeen terveiset Moskovaan ja Washingtoniin. Seppo Koskima oli mukana Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön. SAK:n edustajana. Tilaisuuksissa Koskima luki viereisen runonsa.

Tänään on Yhdistyneiden Kansakuntien päivänä, perinteinen rauhankulkueiden ja -juhlien päivä. Siellä tapaamme Seppo Koskiman ja monet muut, sitkeät rauhan aktiivit.

|||

YK-päivän tilaisuudet Tampereella tänään YK:n päivänä:

Työväenmuseo Werstas kello 17

Sampolan kirjasto kello 18

Keskustori kello 19

Vasen Kaistan kooste päivän tapahtumista (23.10.)

Vasen Kaistan uutinen ICANin saamasta Nobelin rauhanpalkinnosta (7.10)

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *