Artikkeli: Uutiset 2013–2018

14.12.2017 klo 15:00

Kylmä oikeistopuhuri Pirkkalan valtuustossa

Pirkkalan ensi vuoden talouarvion käsittelyssä saivat kylmää kyytiä niin lapset kuin vanhuksetkin. Pirkkalan Vähäjärven kuvasi Timo Newton-Syms ja julkaisi kuvansa Creative Commons -lisenssillä CC BY-SA 2.0.

 

Teksti: JOUNI KALLIOLUOMA    
Pirkkalan valtuustossa äänesteltiin ensi vuoden talousarvioon liittyvistä lisäysehdotuksista vilkkaasti. Taakse ovat jääneet vuodet, jolloin talousarvio saatiin kasaan aika lailla sovussa. Nyt kunnanhallituksen budjettiehdotukseen muutosehdotuksia tehnyt oikeistoryhmä menestyi.

Valtuustossa käytiin tiukkoja puheenvuoroja ja tiukkoja äänestyksiä, mutta pääosa talousarvioon kunnanhallituksessa tehdyistä muutoksista kärsi tappion. Terveyskeskuksen vuodeosaston paikkalukua ei lisätty, vaikka sekä entinen että nykyinen ylilääkäri oli sellaista suosittanut. Vasemmiston valtuutetun Mikko Kuopan mukaan on herännyt epäilys, että paikkamäärää ei tarpeesta huolimatta lisätä, koska halutaan asiakkaita kohta aloittavalle yksityiselle vanhusten hoivapaikkoja tarjoavalle toimijalle.

Työttömien lapsille ei jatkossakaan ole tilaa Pirkkalan päiväkodeissa kuin osaksi aikaa. Näin päättivät kokoomuksen, keskustan, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja yhden vihreän muodostama enemmistö. Vasemmiston Rauno Lehtisen kunnanhallituksessa menestynyt esitys subjektiivisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisesta kärsi kirvelevän tappion äänin 20 – 23. Rikkaalla Pirkkalalla ei siis edelleenkään ”ole varaa” kaikkien lasten kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen.

Porvarienemmistö ei halunnut muitakaan varhaiskasvatuksen leikkauksia perua. Esitys Pirkkalan varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen vaiheittaisesta siirtymisestä takaisin suhdelukuun 1:7 koki karvaan tappion. Tappion sinetöivät oikeiston vastaesitystä kannattaneet kolme vihreää valtuutettua ja varhaiskasvatuskielteiset kristillisdemokraatit.

Koulujen rahoitusta lisättiin hiukan

Koulutusleikkauksissa sentään tapahtui minimaalinen liikahdus. Pormestari Marko Jarva esitti oppilasryhmien pienentämiseen ja koulukirjojen hankkimiseen alkuperäisestä ehdotuksestaan korotetun 209 000 euron määrärahan. Kunnanhallitus korotti määrärahaesityksen 300 000 euroon. Oikeiston vastaesityksestä huolimatta valtuusto hyväksyi koulujen määrärahakorotuksen vasemmiston, sosiaalidemokraattien, vihreiden ja kristillisdemokraattien äänin.

Valtuustossa äänestettiin vielä niin sanotussa Niemenmaan lunastusasiassa. Kokoomuksen aloitteen mukaan kunnan pitäisi alkaa sovitella oikeudessa kesken olevaa asiaa. Niemenmaan lunastuksessa on kyse jo vuonna 1980-luvulla vahvistettua asemakaavaa Pyhäjärveen rajautuvan rantareitin toteuttamisesta.

Niemenmaan rantareitin kaava-alueen asukkaat ovat vaatineet useiden miljoonien eurojen korvauksia rantakaistasta, joka on kaavoitettu virkistysalueeksi vuosikymmeniä sitten. Näin kallista puistomaata ei Suomesta taida mistään muualta löytyä. Esitys sovittelusta torjuttiin täpärästi äänin 22-21. Kunnan ja kuntalaisten etu siis voitti muutaman yksityisen edunvalvontaan tähdänneen esityksen.

 

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Palaako subjektiivinen varhaiskasvatusoikeus Pirkkalan lapsille? (11.12.2017)

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *