Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

23.1.2018 klo 15:19

Translaki mittaa Suomen uskon oikeusvaltioon

MERJA KYLLÖNEN
Yksi kysymys on toistunut kiertäessäni ympäri Suomea viime viikkoina. Kysymyksen esittäjä on usein nuori, ja minulla on se tuntuma että tämä kysymys on nuorille erityisen merkityksellinen.

Eli mikä on kantani Suomen nykyiseen translakiin?

Meidän lainsäädäntömmehän vaatii tänä päivänä, että henkilötunnukseensa sukupuolimerkinnän muutosta hakevan henkilön on oltava lisääntymiskyvytön eli tarvittaessa suostuttava sterilisaatioon. Lisäksi hänen on esitettävä lääketieteellinen selvitys siitä että hän kuuluu ”vastakkaiseen sukupuoleen” ja oltava täysi-ikäinen.

Lisääntymiskyvyttömyysvaatimus sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksenä on Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastainen. Näin on Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ratkaissut.

Suomi on saanut asiasta moitteita sekä ihmisoikeusjärjestöiltä että asiantuntijoilta.

Oma kantani on, että kaikki ihmiset ovat tasavertaisia, meillä kaikilla on samat oikeudet tässä yhteiskunnassa. Meillä kaikilla on myös itsemääräämisoikeus.

Sterilisaation vaatiminen yhdeltä ihmisryhmältä – sen takia että heidän juridinen sukupuolensa on väärin määritelty – on paitsi julmaa, myös ihmisoikeuksien vastaista.

Laki on uudistettava kokonaisuudessaan, niin että sen lähtökohdaksi otetaan itsemääräämisoikeus. Sterilisaatiovaatimuksen poistamisen lisäksi lakiin tulisi kirjata mahdollisuus jättää sukupuoli määrittelemättä, ja lain tulisi mahdollistaa myös juridisen sukupuolen vahvistaminen väestötietoihin omalla ilmoituksella, ilman nykyistä vaatimusta lääketieteellisestä selvityksestä.

Ehdottomasta ikärajasta pitäisi myös luopua.

Näen translain samankaltaisena kysymyksenä kuin tasa-arvoisen avioliittolain: lakimuutokset eivät ole keneltäkään pois, mutta ne ovat erittäin merkittäviä niille keitä laki koskee.

Joko me kaikki olemme samanarvoisia, tai sitten me emme ole.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton europarlamentaarikko ja presidenttiehdokas

|||

Etusivun kuva:

Pride 2017 -tapahtumassa Paavo Arhinmäki, Merja Kyllönen ja Li Andersson. (Kuvaaja: Minna Minkkinen)

 

Kuuluu kaikille! on Setan ja Trasekin kampanja itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain ja sukupuolen moninaisuuden näkyvyyden puolesta.
Kampanja on käynnistetty syksyllä 2016 ja se jatkuu, kunnes ihmisoikeuksia kunnioittava ja hyvän hoidon takaava uudistunut translainsäädäntö tulee voimaan.

*

Kommentteja: 1

  1. ”7) kun henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän sukupuolen mukaisessa roolissa”.
    THL:n steriloimisrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään sterilointia tällä perusteella vuonna 2002 säädetyn lain voimassaoloaikana. Tätä selittää se, että lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan lääkkeillä ja siksi näitä tapauksia ei ilmoiteta rekisteriin.
    YHTÄÄN sterilisaatiota EI OLE haettu transsukupuolisuuden perusteella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *