Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

20.2.2018 klo 15:55

Aktiivisuutta myös ongelman ratkaisuun

MINNA MINKKINEN

Tietoisuus fyysisen passiivisuuden vaikutuksista terveyteen on hiljalleen lyönyt läpi lähes kaikilla päätöksenteon tasoilla. Hyvä niin, sillä aktiivisuuden lisääminen tuleekin olla liikuntapolitiikan keskiössä. Fyysisen passiivisuuden taustalla on maailman muuttuminen, fyysisen työn vähentyminen ja mukavuudenhaluisuus. Tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä aktiivisuuden lisäämiseksi. Ei riitä vain tuoleista luopuminen ja työmatkapyöräily, vaikka erinomaisia päätöksiä ovatkin. Tarvitaan myös perinteistä liikuntaa. Sitä, että pakataan pyyhe ja juomapullo ja siirrytään kotoa harrastamaan liikuntaa.

Julkisen sektorin tulee omalta osaltaan mahdollistaa niitä toimenpiteitä jotka lisäävät ihmisten fyysistä aktiivisuutta ja liikuntaa. Tampereella on toiminut Höntsy-yritys joka tarjoaa matalan kynnyksen liikuntaryhmiä pitkin kaupunkia. Yrityksen tavoitteena on liikuttaa kuntalaisia. Höntsy on tullut tarpeeseen ja ryhmät ovat täynnä. Hinnat ovat erittäin kohtuulliset. Vastaavaa toimintaa ei ole seuroilla tai kunnalla.

Närää on nyt syntynyt, kun Höntsy on saanut kaupungin liikuntatiloja edullisemmin kuin niin sanotulla normiyrityshinnalla, mikä on verrattain korkea. Harmillisinta on, ettei Tampereen kaupunki ole lähtenyt miettimään ratkaisua miten Höntsyn kaltainen toiminta saataisiin jatkumaan, vaan yksinkertaisesti on vain todettu, että nyt nousee hinnat, ota tai jätä.

Vasemmistoliiton valtuutettu ja sivistys-, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden lautakunnan jäsen Noora Tapio tarttui aiheeseen. Hän esittää meidän muiden tukemana uutta maksuluokkaa liikuntapaikkojen varauksiin yrityksille, joilla on yhteiskunnallisia tavoitteita. Tätä voi lämpimästi kannattaa, sillä kaikkia tarvitaan talkoisiin fyysisen aktiivisuuden lisäämiseksi.

Asiasta Vasemmassa Kaistassa:

Aktiivisuutta myös ongelman ratkaisuun (Vasemmistoliitto tahtoo kaupungille parempia tilakäytäntöjä (Höntsäilijöille halvemmat vuokrat (

Lue lisää aiheesta muualla:

Fyysisen aktiivisuuden, liikkumattomuuden ja kunnon seuranta (UKK-instituutti)

Etusivun kuva:

(Kuva: Cai Melakoski)

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *