Artikkeli: Artikkelit 2013–2018

9.2.2018 klo 11:30

Kehitysvammaisteatteri La Strada jatkaa, uusi näytelmä ohjelmistossa

Gabriel tule takaisin näytelmän harjoituksissa vasemmalla istumassa Keijo Kuivanen sylissään Titta Sillman, pianossa Marjo Minkkinen, edessä Kalle Bister ja Atte Selin, takana Mari Heinilä ja Leevi Paalanen, oikealla paritanssijoina Markus Pieniluoma ja Niko Pohja.

 

Teksti ja valokuvat: CAI MELAKOSKI
Tamperelainen La Strada toteuttaa kehitysvammaisten tasavertaista oikeutta ilmaista itseään teatterin keinoin. Syksyn ajan harjoiteltu Mika Waltarin näytelmä Gabriel tule takaisin sai ensi-iltansa viime sunnuntaina. Esityksiä on huhtikuun alkupäiville saakka. 

Suomen ensimmäinen ja ainoa suomenkielinen kehitysvammaisteatteri La Strada on monipuolistanut Tampereen teatterielämää vuodesta 2009. Itse toiminta on ollut kokemuksiltaan ja kulttuurisilta tuloksiltaan rikasta, mutta taloudellisesti köyhää. Teatteri on sinnitellyt apurahojen ja suurelta osin talkootyön turvin.

La Strada toimii Pirkankadulla, entisen elokuvateatteri Pirkan tiloissa. Pyörätuolipaikkoja katsomosta löytyy neljä, tarvittaessa jopa kuusi.

 

Pääsylipputulot eivät riitä kattamaan menoja. Esityksiä ei ole kovin montaa vuodessa, mutta tilavuokra on maksettava joka kuukausi. Ongelmana on myös näytöksistä tiedottaminen, sillä markkinointibudjettia ei ole.

La Stradan tunnetuksitekeminen on paljon teatterin ystävien varassa. Teatterin ystäväksi tulee parhaiten käymällä esityksissä. Luvassa on täydellä sydämellä luotu taide-elämys, joka antaa varmasti hyvän mielen ja halun kertoa teatterista muillekin.

Vetoomus toiminnan tukemiseksi

La Stradaa voi tukea myös allekirjoittamalla Tampereen kaupungille osoitetetun vetoomuksen, jossa esitetään teatterin avustuksen korottamista. Jutun lopussa löytyy linkki Adressit.com palvelusta löytyvään vetoomukseen.

‒ Aktiivinen rooli teatterin tekemisessä tukee kehitysvammaisen itsenäisyyttä, antaa voimaannuttavia kokemuksia rakentaa ja ylläpitää arvostavaa suhdetta omaan itseen, myös suhteessa yhteiskuntaan sen tasa-arvoisena jäsenenä, kuvaa vetoomus teatterin roolia.

 

Talkootyönä on myös purettu ja komeaksi remontoitu 128-paikkainen sali ja näyttämö. Salia vuokrataan yhteisöille ja yksityisille. Tiloissa voi järjestää monenlaisia tilaisuuksia. Myös keittiö ja astiasto noin 70 hengelle on tarjolla.

Ohjelmistossa olevasta Gabriel tule takaisin -näytelmästä saa esimakua tutustumalla traileriin:

Gabriel tule takaisin

Ohjaus: Anu Panula
Musiikki: Jorma Panula

Liput ovelta tuntia ennen esitystä 20/15 € (Vain käteismaksu)
Tiedustelut ja lippuvaraukset:
045 310 2931 ja lastrada.teatteri[at]gmail.com

Lisätietoja:

La Strada (verkkosivut)
Pro La Strada – Kehitysvammaisteatterin kannatusyhteisö (Facebook)

Vetoomus Kehitysvammaisteatteri La Stradan toiminnan jatkumisen tueksi! (Adressit.com)

Lue lisää muualta verkossa:

Rahavaikeuksissa painiva kehitysvammaisten teatteri La Strada ei anna periksi: ”Toiminta olisi loppunut, ellen olisi ottanut henkilökohtaista lainaa niin paljon, että olen lirissä” (Matti Kuusela, Aamulehti 10.1.2018)

Korjaus
Kirjoitusta on korjattu 11.2. lisäämällä sana suomenkielinen lauseeseen ”Suomen ensimmäinen ja ainoa suomenkielinen kehitysvammaisteatteri La Strada on monipuolistanut Tampereen teatterielämää vuodesta 2009.”

Helsingissä toimii vuonna 1999 perustettu kehitysvammaisteatteri Duvteatern, jonka verkkosivuilla on tietoja myös suomeksi.
Duvteatern (verkkosivut)
Duvteatern (Facebookissa)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *