Artikkeli: Uutiset 2013–2018

8.2.2018 klo 17:06

Yliopistoväen yhtenäisyys näkyi ulosmarssilla

Oppilaat ja henkilökunta yhteisessä rintamassa.

 

Teksti: OSKARI JOKINEN Kuvat: SAANA HEINÄNEN
Tiistaina järjestetyn yliopistoyhteisön kokouksen järjestäjissä saattoi havaita tuolloin vielä epävarmuutta, kun viikonloppuna julkisuuteen tullutta Tampereen uuden yliopiston johtosääntöluonnosta vastaan täytyi nopeasti organisoida vastarintaa. Kokouksessa tähdennettiin joukkovoiman tärkeyttä. Adressissa ja ulosmarssissa olisi hyvä olla mukana mahdollisimman monen jotta olisi selvää, että niiden viestin takana seisoo koko yhteisö.

Torstaihin mennessä oli selvää, että huoli oli turhaa. Adressi keräsi nopeasti nimiä etenkin opiskelijoilta, mutta torstaina henkilökunnankin allekirjoituksia oli jo yli 1000, yli puolet noin 2000-jäsenisestä henkilökunnasta. Myös into ulosmarssiin tuntui olevan kova. Ulosmarssin Facebook-tapahtumassa saapuviksi oli ilmoittautunut yli 700 henkeä.

Yhtenäinen yliopisto

Puoli kahdentoista aikaan yliopiston aulaan oli alkanut kerääntyä jo runsaasti väkeä. Viidentoista minuutin kuluttua, tapahtuman alkaessa, se oli jo ääriään myöten täynnä. Monilla oli mukanaan itse tehtyjä kylttejä, jotkut tuttuja aiemmista yliopistoväen protesteista, toiset ulosmarssia varten räätälöityjä. Kylteissä puolustettiin niin vapaata tiedettä kuin yliopiston itsehallintoakin. Muutakin mielenilmausmateriaalia jaettiin: tuttuihin sävelmiin oli väännelty protestilauluja ja ihmisiä kehotettiin kirjoittamaan

Kylteissä oli viestejä muun muassa Bostonin teekutsujen hengessä.

terveisiä korkeakoulusäätiön hallitukselle. Terveiset lähetettiin suuressa ylioppilaslakissa johtosääntöluonnoksen kuulemistilaisuuteen Hervantaan.

Eri viiteryhmien puhujat polkaisivat tilaisuuden käyntiin. Ääneen pääsivät edustajat niin Tieteentekijöiden liitosta, Julkisalan koulutettujen liitosta, henkilökunnasta kuin ylioppilaskunnastakin. Luottamushenkilö Hanna Kuusela kuvaili tilannetta painavin sanankääntein.

– On kuin pahimmat painajaiset olisivat käyneet toteen. Tämä johtosääntöluonnos on kärjistänyt tilanteen äärimmilleen. Kyse ei ole pelkästään yliopiston itsehallinnosta, vaan puhtaasti parhaasta tavasta tehdä tiedettä. Paras tutkimus ja opetus syntyvät yliopiston itseohjautuvuudesta.

Ylioppilaskunnan puheenjohtaja Sanni Lehtinen kuvasi reaktiotaan viimeisen viikon ja oikeastaan koko Tampere3-prosessin tapahtumiin vihaiseksi. Hänen mukaansa tällaisenaan johtosääntö on täysin yliopistoyhteisön etujen ja tahdon vastainen. Lehtinen korosti tasakolmikannan tärkeyttä päättävissä elimissä. Ei ole mitään syytä, että uuden säätiöyliopiston täytyisi olla epädemokraattisempi kuin nykyisen julkisoikeudellisen yliopiston.

Kynttilöitä itsehallinnolle

Puheiden jälkeen marssittiin huutojen säestämänä ulos. Ylioppilaskunnan edustajat kannustivat marssijoita huutamaan niin demokratian kuin vapaan tieteenkin puolesta. Satapäisellä yleisöllä kesti hetki purkautua ulos yliopiston etupihalle, joka oli pian mustanaan ihmisiä. Ulkona huudot jatkuivat hetken ja järjestäjät jakoivat kynttilöitä, joita sytytettiin Väinö Voionmaan muistomerkin juurelle.

Pihalla ulosmarssi ei enää jatkunut pitkään. Kello 13.15 alkavaan kuulemistilaisuuteen oli ylioppilaskunta järjestänyt busseja, joihin marssijat alkoivat pian siirtyä. Mielenilmaus jatkuisi Hervannassa, virallisten silmien alla.

Ulosmarssi täytti yliopiston edustan.

Järjestäjät yllättyneitä yliopiston yhtenäisyydestä

Protesteihin osallistuneiden suuri määrä ilahdutti järjestäjiä. Hanna Kuusela vaikutti tyytyväiseltä nopeassa tahdissa tehdyn toiminnan suosioon. Protestille on näytetty vihreää valoa Tampereen yliopiston johtoa myöten.

– Tiistaisessa kokouksessa vielä piti haistella ihmisten tunnelmia, että missä määrin ollaan valmiita ryhtymään toimiin. On positiivista, että kaikki yliopistolaiset ovat tässä mukana.

– Seuraavaksi lähdetään Hervantaan kuulemistilaisuuteen ja viedään adressi sekä ulosmarssijoiden terveiset, Kuusela kuvaa jatkosuunnitelmia.

Pidemmän tähtäimen suunnitelmat ovat vielä avoinna, sillä johtosäännöstä tehdään päätös tulevana lauantaina. Tulevat toimet ovat riippuvaisia siitä, miten prosessi etenee, mutta Kuusela väläytti, että jatkossakin on toimittava, jos on tarpeen.

– Tämä meidän protesti ei ole ylhäältä ohjattu, joten jokainen vie tätä viestiä eteenpäin kuten parhaaksi näkee. Ongelmana Tampere3-prosessissa on mielipide-erojen lisäksi ihan puhtaita laillisia ongelmia, joten tarvittaessa tätä voidaan lähteä selvittämään myös oikeusteitse.

Lisää aiheesta Vasen Kaistassa:

Yliopiston johtosääntö: kulttuuripuhe kätkee vallan (10.2.2018)
Yliopistoväen yhtenäisyys näkyi ulosmarssilla (8,2.2018)
Tampere3 uhkaa sivuuttaa yliopistoyhteisön – ulosmarssi julistettu (7.2.2018)
Voiko yliopistoa johtaa kuin yritystä? (2.11.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Sadat ihmiset marssivat ulos yliopistosta: Aktiivi kertoo, mitä mielenosoittajat vaativat (8.2.2018, Aamulehti)

Seuraa suorana: Yliopistoväki marssi ulos Tampereella (8.2.2018, Yle)

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *