Artikkeli: Uutiset 2013–2018

24.2.2018 klo 11:34

Osa kauppiaista yrmii vasemmiston telttaa

Ilkka Järvelä, Ville Autio ja Ilkka Hirvi kutsuivat kaupunkilaisia kahville ja jutulle helmikuisena lauantaina Amurin K-Marketin pihalla.

 

Teksti ja kuva: SINIKKA TORKKOLA    
Vasemmistoliiton aktiivit eivät ole tervetulleita kaikkien kauppojen pihapiiriin. Ainakin kolme K-kauppiasta on kieltänyt vasemmistoliiton aktiiveja pystyttämästä telttaan kaupan pihalle Tampereella. Haapalinnan, Winterinmutkan ja Kalevan K-Marketit eivät ole antaneet lupaa pystyttää vasemmistoliiton telttaan kaupan pihapiirin.

Keskon yhteiskuntasuhdejohtaja Eeva Salmenpohjan mukaan Keskon ohjeistaa kauppiaita kohtelemaan eri puolueita ja ehdokkaita tasapuolisesti vaalivuosina. Vaalien välillä varsinaista ohjeistusta ei ole annettu. Salmenpohja korostaa, että kauppiaat ovat itsenäisiä ja päätösvalta on kauppiaalla.

Eeva Salmenpohja muistuttaa, että K-kauppiaissa on paljon uusi kauppiaita, joille käytännöt voivat olla vieraita. Tuoreilla kauppiailla on myös paljon tehtävää, mikä selittänee kaikenlaisesta ylimääräistä työtä aiheuttavasta kieltäytymistä.

K-kauppoja on Suomessa tällä hetkellä 1100. Kauppojen määrä kasvoi reippaasti pari vuotta sitten, kun Ruokakesko osti Suomen Lähikaupan koko osakekannan. Kaupan myötä Siwoista ja Valintataloista tuli K-kauppoja.

Prismassakin kirjavia käytäntöjä

Vasemmiston telttailijat ovat kohdanneet ongelmia myös Prismojen pihamailla. Kuntavaalien aikaan aktiivit huomasivat, että puolueita ei kohdeltu samalla tavalla. Vasemmistoliiton telttailijoille sanottiin ei, mutta myöhemmin kaupan pihalla oli perussuomalaisten teltta.

Pirkanmaan osuuskauppojen toimitusjohtaja Timo Mäki-Ullakko pahoittelee tapahtunutta ja selittää syyksi ohjeiden muutoksen 2017 kuntavaalien aikaan. Mäki-Ullakon mukaan ensin annettiin ohje, jonka mukaan teltat ja tarjoilut olivat kiellettyjä. Sittemmin ohjetta muutettiin ja pysäköintipaikoilla sallittiin myös teltat ja tarjoilut.

– Muuttunut ohje ei ehkä saavuttanut kaikkia esimiehiä ja käytännöt vaihtelivat, selittää Mäki-Ullakko käytäntöjen eroja.

Mäki-Ullakko muistuttaa myös, että osa pysäköintipaikoista on aika pieniä, mikä vaikuttaa telttailuun. Käytännön järjestelyt riippuvatkin paikasta ja ovat siksi tapauskohtaisia. Osa Prismoista on toiminut myös ennakkoäänestyspaikkoina, mikä on estänyt telttailun äänestysaikana.

*

 

Kommentteja: 2

  1. Eikös kaupan edusta yleensä ole katualuetta, jolle kaupanpitäjän sananvalta ei ulotu?

    1981 jaoimme kauppahallin virastotalon valtauksen yhteydessä joidenkin Osuuspankkien konttoreitten edessä pankin asiakkaille tiedotteita, joissa kerroimme pankin sikailusta virastotalon kohdalla. Kerran pankista säntäsi eteeni johtaja, joka halusi häätää minut pois. Sanoin, että tämä on katualuetta ja että mene itse pois. Meni.

  2. Mikä on Pirkanmaan osuuskaupan suhtautuminen telttailuun vaalien välisenä aikana?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *