Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

18.5.2018 klo 08:59

Köyhien ja rikkaiden rajoitteista

MILKA HANHELA
Kun kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski tapasi työttömän, hän tuli sanoneeksi jotain, minkä tiede on tiennyt jo pitkään: ”Meillä kaikilla on rajoitteita”.

Köyhän ihmisen rajoite on köyhyys. On helppoa todeta, että köyhyys rajoittaa elämää materiaalisesti, mutta se tekee muutakin. Köyhyys tuhoaa huolettoman elämän. Köyhä ihminen joutuu jatkuvasti tarkkailemaan rahojaan, ja jokainen yllättävä meno on stressitekijä. Köyhyyden kuormittama ihminen väsyy, sairastuu. Ja kun joutuu pohjalle, pettymys ja torjutuksi tuleminen ovat viimeisiä asioita, mitä haluaa kokea. Silloin on enemmän kuin rationaalista kyynistyä. Luovuttamalla säästää energiaa.

Miten köyhän rajoitteet rikottaisiin? Rahalla. Säännöllisellä, luotettavalla ja riittävällä toimeentulolla. Sillä köyhä, jolla on rahaa, lakkaa olemasta köyhä, ja kaikki köyhyydestä siinneet ongelmat lakkaavat olemasta ongelmia.

Rikkaan rajoite on toisenlainen kuin köyhällä, vaikka sekin kumpuaa hänen varallisuudestaan. Useissa psykologisissa koeasetelmissa on pyritty mittaamaan sitä, kuinka hyväosaisuus vaikuttaa käyttäytymiseen ja ajatteluun, ja tulokset eivät imartele: mitä paremmin ihmisellä menee, sen kylmemmin hän suhtautuu toisten kärsimykseen. Yläluokkaiset ovat ahneempia, tunnistavat tunteita huonommin, ja kiinnittävät vähemmän huomiota ihmisiin, joiden kanssa he ovat tekemisissä. Ja tutkimukset osoittavat nimenomaan varakkuuden olevan syy tunnekylmyydelle – ei siis toisin päin.

Rikkailla on myös muita useammin tapana uskoa, että jokainen ihminen on juuri siinä asemassa, jonka ansaitsee. Ehkä sekin on rationaalista; ehkä se suojelee hyväosaisten omaatuntoa siltä inhottavalta totuudelta, että heidän varakkuutensa ei ole eettisesti perusteltua.

Me elämme maailmassa, jossa puhdas rahan puute aiheuttaa yksille kärsimystä, ja liika raha estää toisia ymmärtämästä sitä. Köyhän rajoitteen kääntöpuolelta löytyy, ironista kyllä, rikkaan rajoite. Tasa-arvoisempi tulonjako ratkaisisi molemmat ongelmat.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu

Lisää aiheesta muualla verkossa:

Brittitutkimus: yläluokalta puuttuu kyky empatiaan (Kansan Uutiset 17.5.2018)
Tutkimus: köyhyys heikentää henkisiä kykyjä (Helsingin Sanomat 30.8.2013)
Köyhyys: syitä ja seurauksia (EAPN-FIN, Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen verkoston julkaisu 2017)
How Wealth Reduces Compassion (englanniksi, Scientific American10.4.2012)
How Rich People See the World Differently (englanniksi, the Cut 14.2.2017) 

 

Juha Sipilän hallitus päätökset, kuten työttömyysturvaa leikkaava niin sanottu aktiivimalli lisäävät köyhyyttä. Aktiivimallin vastaisen mielenosoituksen Helsingissä helmikuussa 2018 kuvasi Iikka Nikkinen,

 

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *