Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

15.5.2018 klo 12:16

Viiden tähden kaaosta

SINIKKA TORKKOLA   
Tampereen kaupunginhallitus päätti eilen kaupungin keskustan tulevaisuudesta. Viiden tähden keskusta -kehittämissuunnitelma hyväksyttiin lähes esitetyssä muodossa. Kokouksen aikana esittelyteksti muuttui niin, että raitiotien mahdolliseen jatkosuunnitteluun lisättiin maininta erillisestä päättämisestä. Lisäys oli outo, sillä kokouksessa ei päätetty suunnitelmassa esitettyjen hankkeiden toteuttamisesta vaan linjattiin suunnittelua.

Esittelytekstin muuttaminen kesken kokouksen ei ole tavatonta, mutta se, että isossa kokonaisuudessa tartutaan yhteen yksityiskohtaan, on vähintäänkin outoa. Keskustan kehittämissuunnitelmassa on lukuisia muitakin kohtia, kuten Amurintunneli, joihin olisi ollut syytä lisätä maininta erikseen päättämisestä.

Sen verran suivaannuin keskustan kehittämissuunnitelman liitteen esittelytekstin raitiotietä koskevan lisäyksen tekemisestä, että esitin samanlaista varaumaa Amurintunnelista. Esitykseni ei saanut kannatusta, joten jätin eriävän mielipiteen.

Syyt siihen, että esittelijä lisäsi raitiotietä koskevaan kohtaan maininnan erikseen päättämisestä, ovatkin ihan toisaalla kuin itse päätöksessä. Pormestarikoalitio natisee monin tavoin liitoksissaan. On hämmentävää, että perussuomalaiset voivat jatkuvasti vastustaa raitiotien rakentamiseen liittyviä päätöksiä ilman seuraamuksia. Kukaan ei kysy, ovatko perussuomalaiset edelleen sitoutuneita pormestariohjelmaan.

Kaupunginhallitusten kokousten kulku kuvaa tuota natinaa. Kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja eikä vallitsevan käytännön mukaan ole soveliasta kertoa kokousten tapahtumista. Mutta siitä, mitä itse on sanonut, on lupa kertoa.

Osallistuin maanantaina kaupunginhallituksen kokoukseen varajäsenenä. Kokouksen kuluessa jouduin kahteen kertaan ottamaan puheeksi kokoustyöskentelyn. Ensimmäisellä kerralla kerroin tuskastuneeni kokouksessa vallitsevaan jatkuvaan päällekkäiseen keskusteluun. Puheenvuoroja on vaikea seurata, koska puheenvuoron käyttäjän kanssa äänitilasta kilpailee muun puheen sorina. Vertasin tilannetta peruskouluun. Näin jälkeenpäin ajatellen vertaus oli huono, opettajathan pystyvät yleensä melun hiljentämään vilkkaassakin luokassa. Tämä ei myöskään ollut ensimmäinen kerta, kun jouduin kokouksessa pyytämään rinnakkaispapatuksen lopettamista.

Toisessa kokoustyöskentelyyn puuttuvassa puheenvuorossani huomautin tavara-asemaan ja Morkkuun liittyvistä kommenteista. Totesin, ettei merkittävässä päättävässä asemassa olevien tulisi puhua tavara-aseman ja Morkun alueen kaavoituspulman ratkaisemisesta katepillareilla tai luvatta purkamisella. Kaupunginvaltuusto on hyväksynyt alueelle kaavan, jossa tavara-asemalla on suojelumerkintä. Kaupunginvaltuuston päätös sitoo myös kaupunginhallituksen jäseniä. Vihjailut oman käden oikeudesta eivät ole kokousta keventäviä sutkauksia vaan demokraattisten päätösten halveksimista.

 

Kirjoittaja on vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja kaupunnginhallituksen varajäsen sekä Vasen Kaista -verkkolehden päätoimittaja.

 

Täsmentävä lisäys 15.5.2018 klo 14.20

Kirjoituksesta uupui tieto, että myös Hiedanrannan yleissuunnitelman käsittelyn yhteydessä päätöesitystä muutettiin niin, että Vaitinaron eritasoliittymän kustannuksiin osallistumisesta päätetään erikseen. Erheen huomaamisesta kiitos Jaakko Stenhällille.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Tavara-aseman purku ei enää ole ainoa vaihtoehto (20.1.2018)

Tavara-aseman purkua ajetaan suljetuin ovin (17.1.2018)

Pro tavara-asema -liike lopetti lomailun (31.12.2017)

Tavara-asemaa uhkaa purku -suojelijat koolle (28.12.2017)

Tavara-asema ja Morkku voidaan säästää tuholta (17.11.2017)

Tavara-aseman suojelupäätöksen purulle ei ole perusteita (30.8.2017)

Onkiniemestä ja tavara-asemasta kulttuuritehtaita ja Tampereesta Berliini (28.7.2017)

Näsinkallion liittymä: selvitys ennen päätöstä (11.3.2017)

Ratapihankadun mutka säästäisi miljoonat (15.8.2016)

Onkiniemen kulttuuritehtaan tulevaisuus yhä avoin (27.10.2015)

Valtuustokysymys: onko omaehtoiselle kulttuurille tilaa (26.5.2015)

Hirvitalo, Kurpitsatalo, Rajaportin sauna… (1.10.2014)

Suunnitelma: tavara-asema Morkun paikalle (3.12.2013)

8588 vaatii tavara-aseman säilyttämistä (11.11.2013)

 

Ilmakuva Tampereen kaupungin Viiden tähden suunnitelmasta. (Kuvakaappaus Tampereen kaupungin sivulta.)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *