Artikkeli: Uutiset 2013–2018

23.5.2018 klo 20:07

Pakkopalautukset ja Kurdistan Tampereen kaduilla

Pakkopalautusten vastustaminen ja kurdien asia oli mielenosoituksen sanomana.

Teksti ja kuvat: OSKARI JOKINEN
Keskiviikkona Tampereella keräännyttiin vastustamaan iranilaisen turvapaikanhakijan Behdadin (nimi muutettu) pakkopalautusta. Vuodesta 2009 Suomessa elänyt Behdad otettiin maanantaina kiinni Tampereella ja suljettiin turvasäilöön pakkopalautusta varten. Mielenosoituksen järjestänyt Kurdistanin Ystävät Tampere -verkosto kertoi tiedotteessaan, että Behdad on toiminut Suomessa kurdiaktivismin parissa ja Iranin hallinto tulee varmasti vainoamaan häntä, mikäli hänet palautetaan.

Iran sortaa avoimesti niin kansalaisjärjestöjen kuin virallisten puolueidenkin parissa toimivia kurdiaktivisteja. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Iran teloitti toisiksi eniten ihmisiä maailmassa vuonna 2017. Suomen perustuslaissa säädetään, että ulkomaalaista ei voida luovuttaa, karkottaa tai palauttaa, mikäli häntä uhkaa kohdemaassa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Kurdistanin Ystävät Tampereen mukaan Behdad on lähes varmasti vaarassa joutua näiden toimien kohteiksi poliittisen aktivisminsa vuoksi.

Turkissa vangittuna pidettävälle Abdullah Öcalanille vaadittiin vapautta.

Kurdistanin puolesta

Mielenosoittajia alkoi kerääntyä Maahanmuuttoviraston Tampereen toimipisteen eteen iltapäivän ollessa kuumimmillaan. Aurinko porotti suoraan Itsenäisyydenkadun ja Yliopistonkadun kulmalle. Paikalle oli jo ennen mielenosoittajia kerääntynyt tavallista suurempi joukko poliiseja.

Paikalle virtaavilla mielenosoittajilla oli mukanaan runsaasti muun muassa kurdiaktivismiin viittaavia tunnuksia. Pakkopalautusten vastaisen viestin lisäksi osoitettiin tukea kurdimilitioille YPG:lle ja YPJ:lle, Rojavan autonomiselle alueelle ja kurdien Turkissa vangitulle johtajalle Abdullah Öcalanille. Mielenosoitukseen osallistui lopulta parisataa mielenosoittajaa, niin kantasuomalaisia kuin maahanmuuttajataustaisiakin.

Mielenosoituskulkueen oli määrä marssia Maahanmuuttoviraston ovilta Tampereen poliisiasemalle, jossa Behdad on turvasäilössä. Ennen marssia pidettiin megafonin kautta puhe, jossa tilanne selitettiin mielenosoittajille. Puhuja ihmetteli, miten Suomessa työskentelevä, suomea sujuvasti puhuva ja kaikki elämänsä tärkeät verkostot luonut ihminen on järkevää palauttaa, etenkin kun on selvää, että hän olisi Iranissa suuressa hengenvaarassa. Puhuja käytti esimerkkinä toista palautuspäätöksen saanutta kurdiaktivistia Diakoa, joka hänen mukaansa kidutettiin palautuksen jälkeen kuoliaaksi.

– Alas Iranin sortohallinto, Migrin nojatuolimurhaajat ja Suomen poliisi, joka toteuttaa heidän tahtoaan, päätettiin puhe.

Ääneen pääsi myös Behdadin veli, joka ihmetteli, miten esimerkillisesti sopeutuneet ja lähes koko aikuiselämänsä Suomessa viettänyt ihminen voidaan palauttaa. Maahanmuuttoviraston toimintaa hän piti ala-arvoisena, sillä Behdadin turvapaikkaprosessi ei hänen mukaansa ole missään määrin ollut oikeudenmukainen ja päätöksiä on usein tehty väärin perustein.

Kurdimilitia YPG:n lippu.

Poliisin ja kuuman auringon valvonnassa

Mielenosoituskulkue lähti marssimaan Tammelan torin kautta Rautatienkadulle ja sieltä Tampereen poliisiasemalle. Matkaa tahditti useista mielenosoituksista tuttu rumpuryhmä ja reittiä reunusti yllättävän suuri määrä poliiseja mellakkavarusteissa ja toisinaan myös kaasusumuttimet avoimesti esillä. Marssin aikana huudettiin tuenosoituksia niin Behdadille kuin kurdien itsenäisyyspyrkimyksillekin.

Kulku tuntui sujuvan pitkälti ilman välikohtauksia, ja poliisi oli jatkuvasti yhteydessä mielenosoituksen järjestäjään. Rautatienkadun Lidlin kohdalla mielenosoittajan ja mielenosoitusta varjostaneen äärioikestoa lähellä olevan kuvaajan välille syntyi välikohtaus, jonka seurauksena poliisi otti molemmat kiinni.

Poliisi pysäytti mielenosoituksen poliisiaseman kohdalle Sorinkadulle, jossa pidettiin vielä puheita ennen väkijoukon hajaantumista. Kulkueen saapuessa poliisitalojen väliin nousi poliisin lennokki välittömästi ilmaan sitä tarkkailemaan. Puheissa kehotettiin allekirjoittamaan Behdadin pakkopalautusta vastustava adressi ja ottamaan yhteyttä päättäjiin asian suhteen. Behdadin veli vetosi vielä viranomaisiin, jotta päätös pyörrettäisiin.

– Näyttäkää yksikin asia, mitä hän on tehnyt väärin.

Poliisitalolle pysähtynyt mielenosoitus keräsi runsaasti väkeä lyhyestä varoitusajasta huolimatta.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Kukaan ei ole laiton (7.4.2018)
Karkotetut teatterikesässä (15.8.2017)
Tampereella mielenosoitus käännytyksiä vastaan (8.8.2017)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Adressi Behdadin palautuksen estämiseksi (Adressit.com)
Suomesta turvapaikan saanut Iranin kurdi kidutettiin kuoliaaksi Iranissa (Iltalehti, 30.05.2017)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *