Artikkeli: Uutiset 2013–2018

7.4.2018 klo 10:04

Kukaan ei ole laiton

Turvapaikatta jääneet pakolaiset vaativat suojaa mielenosoituksessa joulukuussa 2016 Tampereella. (Kuva: Pekka Kataja.)

VK
Hämeen Vasemmistonuoret järjestävät tänään mielenilmauksen turvapaikanhakijoiden ja pakkopalautuksen uhan alla olevien tueksi. Vasemmistonuorten valtakunnallisena Kukaan ei ole laiton -toimintapäivänä Tampereella jalkaudutaan vaatimaan humanitaarisen suojelun palauttamista oleskeluluvan perusteeksi, humanitaarisen viisumin käyttöönottoa ja riippumattoman selvityksen tekemistä Maahanmuuttoviraston toiminnasta.

Mielenosoituksessa näytetään turvapaikanhakijoiden ja pakkopalautettavien hätää muun muassa lehtiotsikoiden ja Maahanmuuttoviraston, Migrin lausuntojen kautta. Lisäksi mielenosoittajat jakavat ohikulkijoille valkoisia ruusuja symbolina Suomen hallituksen epäinhimillisen politiikan vuoksi menetetyille ihmishengille.

– Suomen kaltaiselta varakkaalta yhteiskunnalta täytyy löytyä resursseja hädänalaisille. Suomeen hakeutuvat turvapaikanhakijat ovat vain murto-osa kaikista Eurooppaan saapuvista turvaa hakevista ihmisistä, konfliktialueiden miljoonista puhumattakaan. Jokaisen kansainvälistä suojelua hakevan asia pitää tutkia huolellisesti oikeusvaltion periaatteiden mukaisesti,  vaatii Hämeen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Silja Nieminen.

Sipilän hallitus poisti mahdollisuuden antaa oleskelulupa humanitaarisin perustein vuonna 2016. Humanitaarinen suojelu oli vastaus tilanteeseen, jossa turvapaikkaperusteet eivät täyttyneet, mutta henkilön oli mahdoton palata kotimaahansa muiden olosuhteiden vuoksi.

Nykykäytäntöjen mukaan turvapaikan hakijan pitää olla siellä maassa, mistä hän turvapaikkaa hakee. Pakolaiset turvautuvat ihmissalakuljettajien apuun päästäkseen turvalliselle alueelle hakemaan viisumia. Humanitaarinen viisumi on keino saada ihmiset turvallisesti Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Viisumin myöntää Suomen suurlähetystö

Migrin toimet tutkittava

Humanitaarisen suojelun lakkauttaminen on lisännyt niin sanottujen paperittomien ihmisten määrää Suomessa. Paperittomat ihmiset, joilla ei ole lupaa oleskella Suomessa, eivät kuulu yhteiskunnan peruspalveluiden piiriin. Kiinnijäämisen pelossa he välttelevät viranomaisia ja ovat alttiita hyväksikäytölle ja kaltoin kohtelulle.

Sipilän hallitus on kiristänyt turvapaikkaperusteita, rajoittanut turvapaikanhakijoiden pääsyä oikeusavun piiriin, lyhentänyt valitusaikoja sekä heikentänyt turvapaikanhakijoiden oikeutta tulla kuulluksi.

Maahanmuuttoviraston toiminnasta on paljastunut räikeitä epäkohtia, kuten ammattitaidottomien tulkkien käyttö. Vasemmistonuoret kerää nimiä vetoomukseen, jolla vaaditaan sisäministeri Kai Mykkästä teettämään riippumaton selvitys Maahanmuuttoviraston toiminnasta ja lainsäädännön kiristämisen vaikutuksista.

– Myös turvapaikanhakijat, pakolaiset ja paperittomat ansaitsevat oikeusturvan.Tämänhetkinen tilanne on täysin kestämätön. Hallituksen toimet eivät kestä päivänvaloa, vaan rikkovat henkensä edestä Suomeen pakenevien ihmisoikeuksia karulla tavalla, toteaa Hämeen Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Noora Tapio.

Hämeen Vasemmistonuoret kehottaa sinua muistamaan turvapaikanhakijaa ja pakkopalautettavaa, kun saat käteesi tai näet kadulla valkoisen ruusun.

Lue lisää Vasemmasta Kaistasta:

Tampereella mielenosoitus käännytyksiä vastaan (8.8.2016)

Vetoomus suomalaisille: älkää lähettäkö meitä kuolemaan! (17.12.2016)

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja Maahanmuuttovirasto eri linjoilla (24.8.2016)

Maahanmuuttovirasto kohtelee mielivaltaisesti myös tietoja (17.8.2016)

Irakissa on vain kuolema (5.8.2016)

Lisää aiheesta muualla verkossa

Hämeen Vasemmistonuoret

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *