Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.5.2018 klo 16:51

Sade ei pelottanut juhlijoita Hämeenkyrössä

Hämeenkyrössä järjestettiin vuosikymmenien mittaisen tauon jälkeen työväenjärjestöjen yhteiset vappujuhlat, jotka alkoivat kulkueella punaisten muistomerkille.

 

Teksti: JUSSI NIINENMAA, Kuvat: JUKKA PENTTI
Näin 100 vuoden kuluttua kansalaissodasta Hämeenkyrön työväenjärjestötkin päätyivät yhteisten vappujuhlien järjestämiseen. Vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien paikallisjärjestöt esiintyivät rinta rinnan niin vappuaamuna Hämeenkyrön hautausmaalla kuin keskipäivällä Kyröskosken torilla. Aamulla oli kolea tuuli, mutta päivällä tuli lisäksi reipas vesisade. Silti ihmisiä kokoontui runsaasti kumpaankin tilaisuuteen.

Punaisten muistomerkillä luettiin runsaan 300 taisteluissa kaatuneen, murhatun, teloitetun tai vankileirillä menehtyneen nimet.

Punaisten muistomerkillä luettiin menehtyneitten nimet

Aamulla punaisten muistomerkille kokoontui noin 70 henkeä. Tilaisuudessa luettiin tiedossa olevat runsaan 300 taisteluissa kaatuneen, murhatun, teloitetun tai vankileirillä menehtyneen nimet. Vasemmistoliiton ja sosialidemokraattien yhteisen seppeleen muistomerkille laskivat Miska Vesikko ja Esa Järvenpää. Emeritus kirkkoherra Sakari Virtanen kertoi, miten silloinen kirkkoherra ei uskaltanut siunata joukkohautaan peitettyjä päivällä, vaan kävi yöllä tekemässä näille siunauksen. Yhteisesti laulettiin Työväen marssi.

Kansanedustajt Anna Kontula ja Ilmari Nurminen olivat juhlapuhujat.

Torilla lämmin tunnelma – säästä huolimatta

Kyröskosken VPK:n torvisoittokunta kajautteli komeat sävelet ja väkimäärä kasvoi aamuisesta moninkertaiseksi, vaikka sateen jumalatar ei vettä säästellyt. Kahvi ja munkki sekä grillimakkara maistuivat työväenjärjestöjen teltoilla. Kansanedustajien Anna Kontulan ja Ilmari Nurmisen puheiden lisäksi yleisölle tarjottiin kevyempääkin ohjelmaa, kuten taukojumppaa. Päätteeksi olisi tarjolla ollut vielä toritanssien mahdollisuus, mutta sen osalta märkyys lannisti innokkuuden. Työväenjärjestöjen edellisistä yhteisistä vappujuhlista ehtikin vierähtää jokunen vuosikymmen, mutta nyt ei järjestäjien eikä yleisön puolelta tullut muuta kuin positiivista palautetta. Toki aurinkokin olisi ollut tervetullut vieras.

Sade ei hämeenkyröläisiä pelottanut, tunnelma lämmitti.

 

Lue myös kooste muista Pirkanmaan vappujuhlista:

Sisällissota, leikkaukset ja solidaarisuus vapun puheenaiheina (Vasen Kaista 2.5.2018)

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *