Artikkeli: Uutiset 2013–2018

2.5.2018 klo 15:13

Sisällissota, leikkaukset ja solidaarisuus vapun puheenaiheina

Ylöjärvellä punaisten hautamuistomerkillä puhui kaupunginvaltuutettu Aki Leppänen. Lippuja kannattelivat Terhi Haukka ja Rauno Kesseli. (Kuva: Katri K.)

Teksti: OSKARI JOKINEN
Vasemmisto on juhlistanut vappua Pirkanmaalla tänä vuonna yli 40 juhlan voimin. Työväenjuhlan tapahtumissa useat vasemmistopoliitikot pitivät puheita, joissa käsiteltiin perinteisiä vasemmistolaisia teemoja kurjistamispolitiikasta kansainväliseen solidaarisuuteen. Yhteys nykyaikaan näkyi kuitenkin selvänä. Luokkataistelun käytäntö muuttuu, mutta perinne säilyy.

Sisällissodan muistovuosi

Sisällissodasta on kulunut vuonna 2018 sata vuotta ja tämä näkyi pidetyissä puheissa. Monilla paikkakunnilla puheita myös pidettiin sodassa kaatuneiden punaisten muistomerkeillä.

Sadan vuoden takaisiin tapahtumiin palattiin ennen kaikkea niiden raakuuteen huomiota kiinnittäen. Keskisen Suomen vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Aaron Kallinen kertasi Pälkäneellä, miksi Hämeessä sotaa käytiin erityisen rajusti. Tampereen kaupunginvaltuutettu Sinikka Torkkola muistutti puheessaan Akaassa myös sodan jälkeen tehdyistä raakuuksista vankileireillä ja oikeudenkäynneissä, joissa suurin osa kuolleista murhattiin. Pirkanmaan piirihallituksen jäsen Timo Rautanen toi esiin Punkalaitumella, miten punaisten vaino ei edes rajoittunut sisällissotaan, vaan vasemmistolaisia vangittiin vuosikaudet Tammisaareen.

Raakuuksiin ei kuitenkaan jääty vellomaan, vaan esimerkiksi tamperelainen kaupunginvaltuutettu Noora Tapio puheessaan Lempäälässä ja tamperelainen kaupunginvaltuutettu Ulla-Leena Alppi Tampereen Keskustorilla muistuttivat, että nykyvasemmiston tehtävä ei ole pyytää tai antaa anteeksi sodan vääryyksiä. Sen sijaan puheissa käsiteltiin ennen kaikkea niitä syitä, joiden vuoksi sotaa käytiin. Sata vuotta sitten suomalainen vasemmisto nousi vastustamaan ennen kaikkea eriarvoistumista ja epävarmuutta, joka tuon ajan Suomea riivasi. Eriarvoistuminen ei puhujien mukaan ole nykypäivänäkään hävinnyt, vaikka sen vuoksi ei aseisiin tartutakaan.

– Vapaudettomat kansat ja kansanosat tulevat aina etsimään vapautta. On työväenluokan tehtävä taata rauhanomaiset ja demokraattiset keinot niille pyrkimyksille ja olla mukana tukemassa näitä kamppailuja, muistutti Tapio puheessaan.

Puheissaan Torkkola ja Alppi toistivat aiemman vaatimuksen tuoda punaisten kaatuneiden nimet vihdoin esiin sodan muistomerkeissä.

– Kunniallisilla ihmisillä on hautakivissä nimet, se suotakoon myös sata vuotta sitten kuolleille punaisille, totesi Torkkola.

Harri Asikainen, Anne Nyman ja Sinikka Torkkola pitivät puheet Valkeakoskella, Nokialla ja Akaassa. (Kuvat: Jouni Ahlgren, Merja Techtolin ja Jussi Naukkarinen.)

 

Kaikkien puheet eivät kuitenkaan keskittyneet sotaan. Ruoveden kunnallisjärjestön puheenjohtaja Pirjo Pajunen avasi vappujuhlan tuomalla esiin rauhan asian sodan sijasta. Sotaan hänkin palasi sen verran, että toi esille, miten murto-osalla maailmassa aseisiin käytetyistä rahoista voitaisiin poistaa valtava määrä kurjuutta. Sen sijaan Suomessakin valtio kuitenkin keskittyy hävittäjähankintoihin. Asevarustelun sijasta tulisi keskittyä rakentamaan rauhaa. Pajunen toivottikin kuulijoille rauhan vappua.

Yhden kansanluokan talkoot

– Talkoisiin joissa yksi tekee työt ja toinen juo talkoojuomat, ei pidä lähteä, julisti Ylöjärven kaupunginvaltuutettu Aki Leppänen Ylöjärvellä.

Päällimmäisenä teemana kaikissa puheissa oli nykyisen hallituksen harjoittama kurjistamispolitiikka. Kilpailukykysopimus ja työttömyysturvan aktiivimallin tuomat leikkaukset tuomittiin raskaasti sekä julmina että typerinä. Nuorten ja naisten asemasta hallituksen kurjistamistoimien tähtäimessä oltiin pöyristyneitä kautta Pirkanmaan. Forssassa ja Toijalassa puheen pitänyt SAK:n hallituksen jäsen Niina Koivuniemi puhui siitä, miten nykyinen hallitus tuntuu vihaavan kaikkia mahdollisia väestöryhmiä nuorista naisiin ja työttömiin. Entinen neuvottelukulttuuri on muuttunut työnantajapuolta suosivaksi sanelupolitiikaksi.

Kallinen, Torkkola, Alppi ja vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski Sastamalassa alleviivasivat leikkausten absurdiutta. Suomen varakkaaksi nostanut hyvinvointivaltio ollaan nyt purkamassa pala palalta, kuin varmistukseksi siitä, että pienituloisten alennustila tulee jatkumaan.

Nokian kaupunginvaltuutettu Anne Nyman oli puheessaan Nokian torilla huolissaan kansalaisten kiinnostuksesta politiikkaan, kun hallituksessa tunnutaan vähät välitettävän tavallisen ihmisen ahdingosta. Hän, ja monet muut, penäsivät vasemmistolta vahvoja toimia, että tulevissa eduskuntavaaleissa voitaisiin osoittaa äänestäjille, ketkä todella ovat työväenluokan, niin työttömien kuin työllistenkin, asialla.

– Vasemmistoliitto aitona ja oikeana työväenpuolueena lähtee kuitenkin siitä, että työllä pitää myös elää ja duunarin ääntä pitää kuunnella, julisti Valkeakosken kaupunginvaltuutettu Harri Asikainen Valkeakoskella.

Lempäälässä puhui Noora Tapio, Tampereella Ulla-Leena Alppi, Punkalaitumella Timo Rautanen ja Nina Koivuniemi Forssassa sekä Toijalassa. (Kuvat: Satu Kosola, Cai Melakoski, Pertti Salo ja Ari Janné.)

Toveruus

Useimmat puheet aloitettiin ja lopetettiin tervehtimällä kuulijoita tovereina. Vappua toivotettiin niin aatteellisena, hauskana kuin taistelevanakin. Työväenluokan solidaarisuuden tärkeyttä julistettiin niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Monet vapputapahtumat olivatkin koko vasemmiston yhteisiä ja esimerkiksi vappupäivän marssille osallistuivat niin vasemmistoliitto, sosialidemokraatit kuin anarkistitkin. Kangasalan työväentalolla sosialidemokraattien ja vasemmiston yhteisessä juhlassa puhunut Kangasalan kaupunginvaltuutettu Iikka Nikkinen kiittelikin solidaarisuutta ja toveruutta demarien ja vasemmiston välillä.

Alppi toivoi puheessaan rauhaa Syyriaan nimenomaan kansainvälisen rauhanprosessin kautta. Sekä Alppi että Leppänen muistuttivat, että sota ja ilmastonmuutos tulevat tulevaisuudessa ajamaan valtavan määrän ihmisiä epävarmuuteen ja pakolaisuuteen. Näihin muutoksiin on vastattava työväenluokan solidaarisuudella.

– Työväenluokan kohtalo on toisiinsa sidottu, emmekä tule olemaan vapaita, kun yksikin meistä joutuu kamppailemaan vapautensa puolesta, paalutti Tapio.

Tapio lisäsi vielä, etteivät herrat tule pelastamaan työväkeä Suomessa eivätkä maailmallakaan. Työväenluokan toivo on edelleenkin liittyminen yhteen, Suomessa ja kautta maailman.

Lisää aiheesta Vasemmassa Kaistassa

Sade ei pelottanut juhlijoita Hämeenkyrössä (2.5.2018)
Lukijat toivottavat hyvää vappua (1.5.2018)
Työväen vappuperinne: Pirkanmaalla kymmeniä tilaisuuksia (28.4.2018)
Sininen kupla ja vappupallot (26.4.2018)

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *