Artikkeli: Kolumnit 2013–2018

15.6.2018 klo 12:10

Tampere ja tulevaisuus

NIKO VALLENIUS
Tampereen elinvoima- ja osaamislautakunta on tarjonnut minulle vuoden mittaan aitiopaikan Tampereen kehityksen seuraamiseen. Viime keskiviikkona pidetty kokous oli kevätkauden viimeinen, ja rakentavaa keskustelua käytiin monista aiheista.

Työllisyydenhoidon osalta uutiset ovat hyviä. Tampereella kokeilussa oleva omavalmentaja-malli koettiin toimivaksi, sillä se tarjosi kauan kaivatun keskusteluyhteyden TE-toimiston edustajan kanssa. Lisäksi valmentajan kanssa sovittuihin palveluihin osallistuminen takaa työnhakijalle aktiivisuusehdon täyttymisen sekä tauon TE-toimiston lähettämistä sitovista ”työtarjouksista”. Mallissa on toki vielä hiottavaa, mutta alustavat kokemukset ovat erittäin positiivisia. Toivottavaa onkin, että maakuntauudistuksen yhteydessä työllisyyspalveluita kehitetään enemmän tähän suuntaan.

Tampereen seudun ammattiopisto Tredun uudistus etenee myös positiivisessa hengessä. Rakenteet ja toimintatavat uudistuvat, mutta henkilöstön määrästä ja osaamistasosta ei tingitä. Oppiminen siirtyy enemmän työpaikoille ja opettajat siirtyvät vuosityöaikaan, jonka joustavuus mahdollistaa paremman läsnäolon oppilaiden arjessa. Tredun lukuisat yhteistyökunnat ja -yritykset takaavat monipuolisten oppimisympäristöjen löytymisen.

Kaikkein positiivisinta lautakunnassa työskentelyssä on ollut selkeä katse tulevaisuuteen ja rohkeus kokeilla uutta. Tampere on Smart-hankkeensa yhteydessä perustanut Teiskoon aurinkopaneelipellon, joka tuottaa energiaa kerrostaloyhtiölle, ja Viinikassa kokeillaan valaisimiin asennettavia antureita talven lumitilanteiden mittaamiseen. Myös jäteastioihin on asennettu antureita täyttymistilannetta tarkkailemaan, jotta jätteenkeräysvälit saadaan sopiviksi. Mielenkiinnolla odotan mihin nämä ja monet muut erilaiset kokeilut vievät ja millainen kaupunkimme tulee olemaan kymmenen vuoden päästä.

Viimeisen kokouksen päätteeksi keskustelimme tulevan syksyn asioista ja ehdotuksestani asialistalle nostettiin kaksi kokonaisuutta: maakuntauudistuksen vaikutus työllisyys- ja yrityspalveluihin sekä Tampereen rahoittamien yritystukipalveluiden vaikuttavuusarviointi. Koska maakuntauudistuksessa sekä työllisyys- että yrittäjyyspalvelut siirtyvät maakuntien hoidettavaksi, on siirtymäkauden onnistuttava saumattomasti ja hyvien käytänteiden siirryttävä eteenpäin. Tässä yhteydessä on myös tärkeää arvioida Tampereen rahoittamia yritystukipalveluita ja niiden vaikuttavuutta. Yritysten syntymisen ja kasvun tukeminen on kaupungin ja seudun elinvoiman kannalta ensiarvoisen tärkeää, mutta tukipalveluiden laadukkuus edellyttää niiden säännöllistä kriittistä arviointia.

Haluan päättää ensimmäisen paikallispolitiikkakauteni kiittämällä äänestäjiäni luottamuksestanne. Tämä vuosi on tarjonnut monia hyviä tilaisuuksia vaikuttaa tärkeiden asioiden valmisteluun. Näiden tunnelmien kanssa on hyvä lähteä kesälomille ja palata asioiden äärelle elokuussa, mikäli maakuntauudistus ei ota yllättäviä edistysaskelia kesäkuukausien aikana.

Kirjoittaja on opetusalan sekatyöläinen sekä elinvoima- ja osaamislautakunnan varajäsen

Etusivun kuva:

Tämä aurinkopaneelipelto ei löydy Teiskosta vaan Burgweisachista Saksasta. Windwärz Energie on jakanut tämän kuvan lisenssillä (CC BY-NC-ND 2.0).

*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *